Uutiset

Yleinen

Suomi ja Kiina allekirjoittivat maatalousalan yhteistyösopimuksen

Suomi ja Kiina allekirjoittivat tiistaina 18.11. toimintasuunnitelman vuosille 2015-2016 maatalousalan yhteistyöstä. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo allekirjoitti sopimuksen Kiinan varamaatalousministeri Niu Dunin kanssa Kiinan varapääministerin Wang Yangin Suomen vierailun yhteydessä.

Maatalousalan yhteistyön toimintasuunnitelmaan kuuluu neljä toiminta-aluetta: kauranviljely, maidontuotanto, bioenergia ja maatalouskoneet. Maidontuotannon puolella on tarkoitus keskittyä erityisesti suomalaisen lannan käsittelyyn ja biokaasuun liittyvän osaamisen vientiin Kiinaan.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Kimmo Närhisen mukaan yhteistyösopimuksen on laajemmin tarkoitus tuoda esille suomalaista tutkitusti turvallista ruokaketjua.

-Kiinassa suomalainen ruoka nähdään puhtaana ja turvallisena. Kiinnostusta suomalaiseen ruokaan ja tuotantotapoihin siis löytyy, toteaa Kimmo Närhinen.

Suomalais-kiinalainen yhteistyöalusta vireille

Osana maatalousalan yhteistyösopimusta perustetaan maatalouden eri osa-alueet käsittävä suomalais-kiinalainen alusta China-Finland platform for agricultural development and innovation. Niin kutsutun CF padi:n on tarkoitus toimia laajempana konseptina yhteistyölle, johon kuuluu useita eri maatalouden toiminta-alueita. Osana alustaa voisi esimerkiksi olla Kiinassa toimiva mallitila, jolla markkinoitaisiin suomalaista ruoantuotanto-osaamista.

MTT ja Kiinan maatalousakatemia aloittavat myös yhteistyön testaamalla suomalaisen kauran soveltumista viljelyyn Kiinassa.

Ministeri Orpo: Kiinalla ja Suomella pitkä ja hedelmällinen yhteistyö

Suomen ja Kiinan välillä allekirjoitettu maatalousalan yhteistyön toimintasuunnitelma on jatkoa vuoden 2012 yhteisymmärrys pöytäkirjalle.
Kiinalaisten vierailun yhteydessä järjestetyssä maatalousfoorumissa maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo kiitti suomalaista ja kiinalaista yleisöä molempien maiden välisestä yhteistyöstä. Puheenvuorossaan ministeri Orpo korosti suomalaisen maatalousosaamisen monipuolisuutta, jolle hän uskoo olevan kysyntää laajemmillakin markkinoilla.

-Suomessa ruoan turvallisuus on huippuluokkaa ja myös ympäristönäkökulmat on otettu huomioon. Molemmat ovat myös tärkeitä asioita poliittisesti, totesi ministeri.

Ministeri Orpon mukaan Suomen valttina on myös tietotaito ympäristöystävällisten maatalouskoneiden ja tekniikan puolelta. Kauran lisäksi suunnitteilla on myös sianlihan mahdollinen vienti Kiinaan.

Lue seuraavaksi