Uutiset
Suokoneelta varaosat sesonkiin
Suokoneen valmistamat murskaimet, tasaajat, kokoojavaunut jne ovat tuttuja soita ja peltoja tuotantokäyttöön raivanneille, työstäneille ja turvetta nostaneille. Kaikkia näitä koneita yhdistää tiukka sesonki, kun tehdään töitä. Silloinkin sattuu haavereita, jolloin varaosia tarvitaan. Ennen sesonkia koneet on kuitenkin syytä huoltaa ja katsoa vähintään kuluvien osien kunto käyttökaudelle.
Varaosavarasto on rakennettu ulos ja sinne saadaan säältä suojaan tavaraa. Oma varaosavarasto antaa selkänojaa omalle toiminnalle mutta myös asiakkaille. Kun särkynyt kone saadaan nopeasti takaisin iskuun, ei seisokista tule pitkä.
Varaosahuoltoon on Suokoneella panostettu. Pihaan on rakennu uusi varasto, jonne voidaan varastoida varaosia sääsuojaan. Varastossa on monipuolisesti varaosia voimansiirrosta kulutusosiin, jolloin rikkoontunut tai kulunut osa saadaan nopeasti korvattua ehjällä.
Varaosia toimitetaan tasaiseen tahtiin, ennen sesonkia ja sesongin aikaan. Varastoon on varattu varaosia, jotta tiukoistakin tilanteista selvitään.
– Osia on asiakkaille toimitettu juhannusaattoa myöten, kun sesonki on ollut päällä, Tuomo Meriläinen muistelee. Yhden koneen puuttuminen syystä tai toisesta turvekorjuuketjusta pysäyttää jossain vaiheessa koko työmaan ja sitten odottelu on kallista.
Suokoneella tiedetään kuitenkin, ettei työ lopu, vaikka joskus pistää hanttiin harjoitettava politiikka ja joskus säätila. Uusia turvesoita otetaan käyttöön vähitellen, kun lupaprosessit käydään läpi ja vanhoja soita kunnostetaan niin kauan kuin niiltä vain voidaan turvetta nostaa, Tuomo Meriläinen Suokoneelta muistuttaa.
Meidän aikoinaan valmistamat työkoneet kestävät toki rajuakin käyttöä, mutta jossain vaiheessa tulee uusinnan paikka.
– Meille yrityksenä vienti on tärkeää, mutta se on myös osoitus siitä, että Suokoneella osataan tehdä toimivia laitteita, jotka ovat kilpailukykyisiä markkinoilla, Tuomo muistuttaa ja jatkaa, että toimivasta varaosahuollosta olemme saaneet asiakkailta kiitosta.
Suokoneella on investoitu uuteen tuotantokalustoon. Uusi kalusto nopeuttaa työtä, mutta myös parantaa laatua. Nylkky on vaihdettu vannesahaan, mikä nopeuttaa paksujen kappaleiden katkaisua ja mittatarkkuus paranee. Tällöin suurihalkaisijaisetkin kappaleet voidaan sahata pienimmillä työvaroilla.
Vanha mekaaninen sorvi on myös vaihtunut CNC-sorviksi. Kärkiväli pitää olla Suokoneella tavallista suurempi, kun levein sorvattava kappale on 4,8-metrinen roottorin putki. Vanhalla sorvilla kärkiväli oli pienempi.
– Kun väki vanhenee ja nuoria uusiin automaattikoneisiin koulutettuja tulee töihin, pitää jossain vaiheessa investoida uuteen tuotantokalustoon, Tuomo pohtii. Ikänsä vanhemmalla kalustolla töitä tehneet eivät kuitenkaan uuteen kalustoon helpolla totu.