Uutiset

Yleinen

Sgariboldi – seosrehuvaunujen osaaja

Enrico Amadio, Sauli Räisänen ja Paolo Sgariboldi.

Joulukuussa Sgariboldin miehet olivat tulleet Haapajärvelle antamaan tuotekoulutusta uuden vaunun tiimoilla. Viime keväänä osakeyhtiömuotoon muutettu MotorMilker Oy hankki Sgariboldi VS.2 -mallin, eli pystyruuvimenetelmään perustuvan seosrehuvaunun.

Sgariboldi on pelkästään seosrehutyökoneisiin keskittynyt maatalouskonetehdas. Sen perinteet ulottuvat vuoteen 1959 ja yritys toimii edelleen perheyhtiönä. Se on itsekulkevien seosrehuvaunujen pioneeri Euroopassa – ensimmäisen itsekulkevan Sgariboldi esitteli vuonna 1987. Päämarkkina Sgariboldilla on Saksassa ja vientiin meneekin 90 prosenttia yhtiön tuotannosta.

Sgariboldi VS.2

Vredo Finland Oy tunnetaan parhaiten Vredon itsekulkevista lietemultaimista. Tuoterepertuaariin kuuluu muitakin tuotteita Vredon tapaan alansa huippuvalmistajilta. Tällainen on seosrehuvaunujen osalta italialainen Sgariboldi, jolla mottona on tarjota parasta laatua kilpailukykyiseen hintaan.

Erityistä Sgariboldin tuotteille on räätälöitävyys. Ne valmistetaan aina tilauksen perusteella ja niin varustus kuin koko ovat määriteltävissä kunkin kohteen mukaisesti. Näin on mahdollista saada vaunu sopimaan esimerkiksi vanhaan navettaan ilman navetan remontointia vaunulle sopivaksi. Kokoluokkia onkin saatavana yhden kuutiometrin tilavuudesta aina 40-kuutioiseen asti.

Myyntipäällikkö Enrico Amadio (vas.) kertoo, että pienestä koostaan huolimatta kuution tilavuuksinenkaan vaunu ei ole lelu. ”Tällaisen käyttökohteena on pieni tila, esimerkiksi kanala. Erikokoisten ratkaisuiden takia tarvitaan runsaasti erilaisia komponentteja. Esimerkiksi vaakaruuviratkaisussa ruuvin koko muuttuu vaunun tilavuuden mukaan. Ruuveja meillä on tarjolla halkaisijaltaan 60 senttimetristä 1,1 metriin asti.”

Koska varsinaista standardia ei Sgariboldin vaunuissa ole, ei oikeastaan voida puhua vakio- tai lisävarusteista. Varustelu ja vaunun rakenteiden järeys valitaan aina kohteen mukaan. Näin voidaan hakea hinnan ja laadun suhde käyttökohteen mukaan parhaalle mahdolliselle tasolle.

Sgariboldin vaunut ovat saatavana kolmella eri periaatteella toimivina: vaakaruuvi, pystyruuvit tai lapa. Menetelmiä ei ole asetettu sen kummemmin paremmuusjärjestykseen, sillä paremmuus perustuu käyttökohteeseen ja mitä materiaaleja sekoitetaan. Vaakaruuvi on kuitenkin Sgariboldin oma patentoitu idea ja tuotannosta 80 prosenttia on näitä.

MotorMilkerin Sgariboldi VS.2-malli on pystyruuvimenetelmään perustuvan seosrehuvaunun. Sen kyljessä lukee Kodiak, eli vaunussa on käytetty vahvoja rakenteita. Mallimerkinnän 16/2 puolestaan tarkoittaa vaunun 16 kuution tilavuutta ja että se on toteutettu kahdella pystyruuvilla.

MotorMilkerillä on yhden robotin lypsykarjanavetta. Lypsäviä siinä on 70 ja lisäksi muu karja. Perusapetta menee siten runsaasti. Lisäruokintaa tulee lisäksi vain mitä robotin kautta annetaan.

MotorMilkerin Sauli Räisänen kertoo vaunun olevan ”karvalakkimalli”. Tällä hän tarkoittaa suhteellisen hyvin varustellun vaunun ratkaisuja, joissa on painotettu mieluummin yksinkertaisuutta ja kestävyyttä kuin pitkälle menevää automaatiota. Toki seinät saisi vielä ruostumattomasta teräksestä, mutta Sgariboldin moderni ja ympäristöystävällinen maalaustekniikka on vakuuttanut Räisäsen, että tukevasti rakennettu ratkaisu kestää ajan hammasta.

”Yhtenä lähtökohtana oli, että olemassa olleella vapaasti hengittävällä kolmipyttyisellä Fendt Farmer 304:llä piti vaunun pyöriä. Tehoreserviä ei vallan mahtavasti ole, mutta hyvin tämä tällä pyörii”, toteaa Räisänen.

”Näin sen pitääkin olla, sillä pyöritykseen tarvittava tehontarve on tällä 30 kW”, vahvistaa Atte Aittola Vredo Finland Oy:stä.

Räisänen kiittelee Sgariboldin vaaitusratkaisua, jossa sekoitussäiliö on punnittavissa erillään vaunun rungosta. ”Tällä tavoin ei tule heittoja punnituksiin, vaikka joku käy katsomassa säiliöön tikkailta, koska tikkaat on asennettu vaunun runkoon, ei kiinni säiliöön.”

Myös vaakanäytön sijoitusta ja käännettävyyttä Räisänen pitää hyvänä ratkaisuna. ”Tässä näytön voi asettaa niin, että lehmät eivät pääse nuoleskelemaan ja kääntelemään sitä, kuten vanhassa vaunussa tuppasi käymään.”

Vaunun purkukuljettimen pyörimissuuntaa voidaan vaihtaa ja tällä tavalla se purkaa molemmin puolin vaunua. Luotettavuutta lisää rosteriset kuljettimen osat.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi