Uutiset

Yleinen

Risutecilta uusi istutuskone

Risutecin istutuskoneella istutetaan yhtä tainta kerralla, mikä mahdollistaa istutuksen myös haasteellisissa kohteissa. Mätästysterällä saadaan mahdolliset risut siivottua paikalta ja sillä tehdään mätäs taimea varten. Erillistä muokkausta ei siten alueelle tarvita.

Taimi liikkuu mahdollisimman vähän koneessa, korkeintaan noin 80 senttimetriä, jolloin paakku pysyy ehjänä. Istutuskoneella on mahdollista istuttaa puolen metrin mittaisiakin taimia, mutta optimaalinen on kaksivuotias keskipaakkutaimi.

Erityistä huomiota laitteen toiminnassa on kiinnitetty maan tiivistymiseen taimen ympäriltä. Optimaalinen tiiveys saadaan aikaan painetunnistusjärjestelmällä. Vakiovarusteena koneessa on tukkimiehentäin torjuntalaite. Samaa laitetta voidaan käyttää myös istutusputken huuhteluun. Koneeseen on lisävarusteena saatavissa myös lannoituslaite.

Kaivinkoneen hydrauliikalta istutuskone ei vaadi paljoa. Öljyvirtaus on pieni ja painetta tarvitaan 180 baaria. Valmis lisähydrauliikka koneessa tekee asentamisen helpoksi ja pikakiinnike työlaitteen vaihtamisen nopeaksi. Istutuskone painaa 1100 kg.

Kesän kokemuksella

Rauman Lapissa asuva Arimo Leino on istuttanut tämän vuoden PM100-istutuskoneella. Kokemusta hänellä on metsätöistä jo 20 vuoden ajalta. Vuodesta 2003 vuoteen 2007 hänen yrityksensä L-S Metsäenergia Oy urakoi UPM:lle kokonaisurakoita ja sen jälkeen Ruotsin metsätuhotyömaiden kautta se siirtyi energiapuu-urakointiin Suomeen. Aivan uutta istutuskoneurakointi ei hänelle ollut, sillä yhtenä kesänä hän istutti toisen urakoitsijan aikaisemman, PM160 -mallin istutuskoneella. Vanha malli oli täysin mekaaninen, tämä on sähköisesti ohjattu.

”Istutusnopeus paikassa, jossa kannot ja risut on otettu pois, on 220-230 tainta tunnissa, täyttöineen”, kertoo Leino. ”Risut haittaavat paljon, mutta ne saadaan kyllä siirrettyä istutuskoneella syrjään. Määrä vaihtelee paljon olosuhteiden mukaan, mutta keskimääräinen istutusmäärä on 200 tainta tunnissa.”

Tänä vuonna Leino on istuttanut jo 30 000 tainta. ”Pääosin taimet ovat tulleet Joroisten taimitarhalta, mutta myös kahden muun taimitarhan taimia on istutettu. Taimierillä on ero samankin taimitarhan tuotteissa. Paakussa pitää olla multaa ja sen pitää olla märkää, jotta se menee hyvin koneesta läpi.”

Tässä koneessa on 140 taimen makasiini, mutta saatavana on myös 170 taimen makasiini. Jussi Aikala Risutekniikka Ky:stä tietää, että on olemassa suunnitelmia, joiden mukaan taimet istutettaisiin taimitarhalla sellaisiin potteihin, että taimien lataamisen istutuslaitteeseen voisi automatisoida. ”Mielestäni tällä ei saada oikeasti mitään etua”, tyrmää Aikala. ”On kuljettajallekin hyvä nousta koneesta jaloittelemaan eikä lataukseen mene muutamaa minuuttia kauempaa. Samalla kuljettaja tarkastaa vielä taimet ja heittää huonot pois, mikä jäisi automaattilatauksessa pois.”

”Laite on helppokäyttöinen”, kiittelee Leino.” Tämän takia sen käytön oppii nopeasti ja siten kuljettajia on helppo saada töihin tälle koneelle. Taimia saa istuttaa niin paljon kuin sopii, niin istutustiheydestä tulee sopiva. Tällä kokemuksella sanoisin tämän olevan erinomainen.”

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi