Uutiset

Yleinen

Porkkanoita Trimblen avulla 2,5 sentin tarkkuudella

Kun porkkanarivit on keväällä laitettu ojennukseen Trimblen järjestelmällä ja RTK-tarkkuudella, ei rivien ojennus ole kasvukaudella mihinkään hukkunut. Koko kasvukausi on kuitenkin saatu tehdä hoitotöitä suorilla riveillä, mikä helpottaa työtä ja parantaa lopputuotteen laatua. Korjuukin tehdään vielä opastetusti.

Karotia Oy ja Arto Hyytiäinen on panostanut porkkanan tuotantoon vuosien varrella merkittävästi. Uutta pitää koko ajan myös oppia ja menetelmiä pitää kehittää, jotta parannetaan viljelyvarmuutta.

Automaattiohjaus vapauttaa kuljettajan käden ohjauspyörän nupista. Koneen automaattinen rivinseuranta hoitaa loput. Peruskoneeseen on laitettu kaikki lisävarusteet, jotta työ sujuu paremmin. Hankalinta on jos huonona vuonna porkkanaa jää peltoon. Työn pitää sujua mahdollisimman helposti, jotta porkkanat saadaan ajoissa nostettua.

– Etenkin huonoina vuosina punnitaan, onko tarkoitus tuottaa laadukasta satoa. Meillä tuotantoketju on rakennettu niin, että kalustoa ja työvoimaa on normaalina vuonna hieman reilusti. Kun sitten on, kuten viime vuonna oli, esimerkiksi hankalat korjuuolot, pystymme silti tuottamaan laatuporkkanaa, Arto vakuuttaa.

Kun automaattiohjaus on päällä, voi kuljettaja keskittyä seuraamaan koneen toimintaa. Koneen automaattinen rivinseuranta hoitaa loput. Vanhassa nostokoneessa ei ole automaattista rivinseurantaa ja RTK-tarkkuudesta on siinä suurempi hyöty.

Näyttö kertoo, miten koneen linja ja nostolinja poikkeavat hieman toisistaan. Ajo-opastinlaitteita Artolla on ollut käytössä ennenkin, mutta Trimblen RTK-tarkkuus otettiin käyttöön toissa keväänä. Sillä rivit ovat pysyneet suorana.

– Heikommalla tarkkuudelle olevat laitteet eivät oikein riviviljelyssä riitä, Arto pohtii. Toisaalta, kun rivit on kerran saatu ojennukseen, hoitotyöt ja korjuukin voitaisiin tehdä ilman ajo-opastinta saatikka automaattiohjausta. Uusimmassa Karotian hankkimassa korjuukoneessa automaattiohjaus kuitenkin on.

Forssan seudulla on useampia porkkananviljelijöitä, kun maalaji on sopiva porkkanan kasvatukseen. Maa pitää olla kevyttä, jotta porkkana saadaan nostettua vaurioitta. Porkkanamaat ovat useimmiten turvemaita, jotka on jyrsitty kasvukerroksesta.

Nosto etenee kävelyvauhtia eli noin neljä kilometriä tunnissa. Satoa neljän kilometrin matkalta nousee noin 25 tonnia, kun nostetaan kahta riviä kerralla. Kameroita on koneessa neljä, mutta kahta niistä seurataan aktiivisemmin.

Karotia lienee ainoa  tila Pohjoismaissa, jossa ajettavia porkkanannostokoneita on kaksi. Sillä parannetaan korjuuvarmuutta etenkin vuosina, jolloin korjuu on vaikeaa.

Uudella koneella nostotahti on 25 tonnia porkkanaa tunnissa ja vanhalla pari tonnia vähemmän.

Karotialla on nyt käytössä kuusi tehtaan kouluttamaa kuljettajaa nostokoneille, joten sairastumisen tai loukkaantumisen takia nosto ei pysähdy. Kolme kuljettajaa ajaa syksyllä konetta aktiivisesti. Kun porkkanaa nousee noin 350 tonnia päivässä, kuljetusketjukin oltava kunnossa.

Uudessa nostokoneessa on kaksi telaa takana. Edessä on kääntyvä pyörä. Telat ovat Claasin valmistamat. Nämä telat hankittiin jo vanhaan koneeseen. Ne vaihdettiin uuden koneen alle ja vanhan koneen takatelaksi vaihdettiin aiemmin vanhan koneen etutelana ollut kolmiotela.

Maan alla kulkeva vannas irrottaa porkkanaa alhaalta päin ja naatti on kahden kumihihnan välissä, jolloin porkkanat nousevat jonossa koneeseen. Nostopäässä naattien oikeaa kulkua ohjataan pyörivillä rullilla, jotka pitävät naatin suorassa.

Porkkanamaalla on laatikko poikineen. Tyhjät laatikot odottavat, että ne nostetaan koneen hihnalle. Täydet laatikot lasketaan yksi kerrallaan maahan, josta ne siirretään traktorilla perävaunuun.

Laatikot lastataan koneeseen hydraulisesti. Laatikot on muovitettu pellolla. Korjuukoneessa on lukuisia sensoreita, jotka tunnistavat esimerkiksi perunalaatikoiden sijainnin. Sensorit häiriintyvät pölystä ja pienestä tärinästä ja korjuukoneen toimintaa pitää seurata jatkuvasti. Yksikin pieneltä vaikuttava ongelma saattaa tehdä isomman ongelman ja korjuu keskeytyy hetkeksi.

Porkkanat nostetaan kuution ja kahden kuution laatikoihin, jotka nostokone laskee pellolle ilman että nosto keskeytyy.

Pellolta laatikot nostetaan etukuormaajalla lavetille ja kuljetetaan talouskeskukseen. Jos kuljetusmatka on reilu 20 kilometriä, kolme traktoria on ajamassa porkkanaa. Laatikoita nostetaan kahdella trukilla varastoon odottamaan kauppakunnostusta.

Laatikot täyttyvät nostokoneessa järjestyksessä. Laatikoihin lastataan hieman kukkua, ja kuljetuksen aikana pinta tasoittuu, jolloin laatikot voidaan pinota päällekäin.

Katso video – Porkkanoita Trimblen avulla 2,5 sentin tarkkuudella


Lue seuraavaksi