Uutiset

Yleinen

Poikkeuksellista maanparannusta

Maanparannus maata sekoittamalla on pitkäaikainen investointi. Maan ominaisuuksia voidaan parantaa esimerkiksi tuomalla turvemaalle hiekkaa, jolloin maan kantavuus ja samalla maan lämpöä sitovat ominaisuudet paranevat. Pelto päästään kylvämään aikaisemmin keväällä. Peltomaata sekoittamalla voidaan myös vaikuttaa pellon vesitalouteen. Näistä asioista kannattaa kysyä esimerkiksi paikalliselta kasvinviljelyneuvojalta, joka mielellään opastaa pellon maan rakenteen parantamisessa.

Toinen vaihtoehto on kaivaa joululukemisiksi kirjahyllystä vanha oppikirja Köppä 1 eli Kasvinviljelyoppi 1 1980-luvulta. Tuossa kirjassa on perusteellisesti selvitetty, miten maan sekoittaminen kannattaa tehdä, jos siihen on mahdollisuus. Maansiirtokalustoa ja kaivukoneita on jo sen verran, että maan kuljettamiseen ja sekoittamiseen sopivaa kalustoa on tarjolla. Talvi on sopivaa aikaa hoitaa maanparannusta, etenkin niillä mailla, jotka muuten eivät raskasta kalustoa kanna.

Kuljetusten onnistuminen varmistetaan, kun kulkuväylät poljetaan polanteelle ja annetaan pohjan jäätyä pari päivää. Tämän jälkeen päästään kuormia hakemaan vaikka muina vuodenaikoina pehmeästä notkopaikasta, johon ravinteisen maan poiston jälkeen muodostuu laskeutusallas. Näin maanparannuksella saadaan vähennettyä myös ravinteisen veden ja maa-aineksen kulkeutuminen alajuoksulle.

Murskataan kaikki

Yksi vaihtoehto on käyttää niitä resursseja, joita maaperässä on jo itsessään. Monet keräävät kiviä pellolta ja raivioilta. Samalla kun kiviä viedään pois, tulevat syvemmällä olevat kivet taas lähemmäksi pintaa. Maan ominaisuuksia on myös mahdollisuus parantaa rikkomalla kivet peltoon. Kalustoksi toki tarvitaan hieman järeämpää jyrsinkalustoa, joka on suunniteltu nimenomaan kivien rikkomiseen. Perinteinen jyrsin on näissä töissä nopeasti loppu.

Kyseiset kuvat ovat Pasin työmaalta, jossa pellon kivet on rikottu ja jyrsitty ne peltoon. Menetelmää on käytetty golfkentillä ja hieman myös pellolla. Rajoituksena on, että kivet eivät saisi olla halkaisijaltaan yli 30-senttisiä. Isommissa kivissä kulut kasvavat, kun terät kuluvat nopeasti, toteaa Pasi. Kaikki mahdolliset kivet on syytä saada pellon pintaan, ennen kuin jyrsintä tehdään. Kun haluttu ala on käsitelty, on käytössä pehmeää maata 30 sentin syvyyteen.

Maata ei siis murskauksen jälkeen kannata enää kultivoida syvältä eikä maata mielellään enää siirretä paikasta toiseen. Kivetön kerros kun ohenee samassa suhteessa.

Lue myös Urakointi Uutisten artikkeli 12/09:
Maan rakenne paremmaksi – vanhat neuvot avuksi

Lue seuraavaksi