Uutiset
Metsänhoitoyhdistykset jatkavat, vain verottaja jää sivuun
Lakisääteinen metsänhoitomaksu kerätään tänä syksynä viimeisen kerran. Kannattaako metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä nyt enää jatkaa? – Kyllä. Ainakin kolmesta syystä: Parempi tili puukaupasta, rahanarvoiset jäsenedut ja metsänomistajan oikeuksien puolustaminen puun juurelta Brysseliin saakka. Kyllä tällaisesta paketista minun mielestäni kannattaa vähän maksaakin, kiteytti Tiirola Mhy Keski-Suomen Metsänomistajan illassa Saarijärvellä 17.9.
Vahva rooli puumarkkinoilla on metsänhoitoyhdistyksen ykkösvahvuus. Valtakirjakaupan ympärille rakentuva puukaupan kilpailutus sekä katkonnan ja korjuun valvonta ovat yhdistysten edunvalvonnallisia kärkituotteita. Katkonnan ja korjuun valvonnan merkitys on 2000 -luvulla korostunut.
– Parikymmentä vuotta sitten kuusikuidun ja -tukin hintasuhde oli yhden suhde puoleentoista, nyt se on yhden suhde kolmeen. Tässä on metsänhoitoyhdistysten vahvuus: Tällä tehdään metsänomistajalle tili, muistutti Tiirola.
Uudessa mhy -laissa metsänhoitoyhdistyksen perustehtäviin on lisätty metsänomistajien edunvalvonta. Metsänomistajien edunvalvonta puun juurelta Brysseliin asti on se, millä yhdistykset erottuvat kilpailijoistaan metsäpalvelumarkkinoilla. Olipa metsänomistaja paikallinen maanviljelijä tai kaupunkilainen opettaja on hänelle yhtä tärkeää metsänomistuksen kannattavuuteen liittyvä poliittinen vaikuttaminen ja puolesta puhuminen siellä missä asioista päätetään
– Mikään muu metsäpalveluja tarjoava taho ei aja metsänomistajien etuja metsäverotuksessa, maanomistajan oikeusturva-asioissa tai pidä huolta metsäelinkeinon toimintaedellytysten turvaamisesta Suomessa tai EU:ssa, Tiirola muistutti.
Uusi MTK:n ja metsänhoitoyhdistysten Metsänomistajat -jäsenyys antaa metsänomistajalle enemmän kuin vanhan mhy -lain aikainen jäsenyys. Se tuo metsänhoitoyhdistyksen jäsenelle myös laajan kirjon valtakunnallisia jäsenetuja, joiden arvo voi ylittää metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksun määrän. Oman metsäneuvojan jäsenhintaiset palvelut, maksuton neuvonta ja tiedotus sekä metsänhoitoyhdistyksen monipuolinen palveluvalikoima ovat edelleen jäsenyyden kulmakiviä.
– Jäsenyyteen rakennetaan myös valtakunnalliset palvelut kuten esimerkiksi metsäsertifiointipalvelut ja kattava valtakunnallinen jäsenverkkopalvelu aina puumarkkinatiedosta maanomistajan oikeusturvaan liittyviin asioihin asti, lupasi Tiirola.