Uutiset

Yleinen

Maailma muuttuu, Junkkari pysyy ja paranee

Junkkari Oy on MSK Group -konserniin kuuluva perinteinen metalliteollisuusalan yritys, joka valmistaa kotimaisia huippuluokan tuotteita peltojen kylvöön, metsänhoitoon sekä kuljetuksiin. Ylihärmässä sijaitseva yritys on tuottanut laadukkaita koneita maatalouden käyttöön jo 1950-luvulta lähtien ja sen toimintatapaan on jo kauan kuulunut ennakkoluuloton vientitoiminta. Nykyään yritys on keskittänyt tuotantomallistoaan ja painopisteenä ovat kylvölannoittimet, hakkurit sekä perävaunut.

Junkkari Oy:n toimitusjohtaja Pekka Himanka ja kotimaan myyntipäällikkö Jorma Lähetkangas ovat seuranneet maatalouden muutosta niin Suomessa kuin ulkomailla hyvin tarkoin jo vuosien ajan. Maanviljelyssä tehostumisesta on tullut avainsana ja joka puolella tilakoot ovat kasvaneet yhdessä konekannan kanssa. Koneiden suoritusteho kasvaa ja samalla niiltä vaaditaan entistä enemmän muuntautumiskykyä monipuolisissa olosuhteissa. Jokaisesta koneesta pitää saada irti mahdollisimman paljon, mikä edellyttää konevalmistajilta kattavaa panostusta tuotekehitykseen sekä jatkuvaa uusien mekanismien löytämistä. Junkkarilla tässä on onnistuttu ja yrityksen tuotteet kulkevat jatkuvasti alan kehityksen kärjessä. Viennin osuus on ennakkoluulottomalle yritykselle ollut aina tärkeää ja tälläkin hetkellä noin puolet kaikista koneista matkaa ulkomaille.

Junkkarin kylvökoneet ovat käsite jo vuosikymmenten takaa ja ensimmäisillä Simulta-kylvölannoittimilla aloitettiin kylvötyöt Suomen pelloilla jo yli 40 vuotta sitten. Maestro-mallisto on nyt Junkkarin kylvökoneiden lippulaiva, joka edustaa viimeistä teknistä kehitystä sekä tehokkuuden maksimointia kiireisinä kylvöaikoina. Mallistojen yhdistetty vannaspainoskaala on erittäin laaja ja sieltä löytyy oikea kone jokaiseen kohteeseen.

Maestro-mallisto edustaa kylvölannoittimien viimeisintä teknologista kehitystä ja malliston koneet saa moduulirakenteen ansiosta varusteltua hyvin tarkoin omien kylvömenetelmien ja maalaadun mukaan. Kolme- tai nelimetrisenä saatava Maestro laittaa siemenen ja lannoitteen saman vantaan kautta kylvöriviin, mikä varmistaa kylvön onnistumisen.

Junkkarilla on myös bioenergiapuoleen kiinnitetty huomiota ja laajan hakkurivalikoiman ansiosta tarjolla on kotimaista energiaa tehokkailla ja taloudellisilla koneilla. Junkkarin hakkureissa on keskitytty laikkahakkureihin, joita on tarjolla viidessä eri kokoluokassa. Pienimmät, vinosyötteiset mallit soveltuvat erinomaisesti vaikkapa puisto- sekä biohaketukseen ja isommat suorasyötteiset hakkurit ovat omiaan esimerkiksi stokeri-käyttöä varten. Urakointihaketukseen soveltuu hinattava HJ 500 -suurtehohakkuri, jolla päästään yli sadan kuutiometrin haketustehoon tunnissa. Hakkuria voidaan syöttää kuormaimella ja kitaan mahtuu jopa halkaisijaltaan 45 sentin puutavara. Lisävarusteena hakkuriin saa vaikkapa syöttökuljettimen, jonka avulla urakointi tehostuu entisestään. Hakkureista suuri osa lähtee Pohjanmaalta ulkomaille ja vientiä on tasaisesti ympäri maapallon, mutta myös hakkureissa Puolan merkitys on viime aikoina kasvanut merkittävästi.

Junkkarin tarjonnasta löytyvät myös perävaunut sekä metsätöihin että pelloille ja Patruuna-kuormaimet metsänhoitoon ja ammattiurakointiin. Perävaunuissa valikoima on erittäin laaja ja kokoluokissa lähdetään aina parin kuution peruskärrystä aina lähes 40 kuution tuorerehukärryihin saakka. Perävaunut valmistetaan kotimaisesta teräksestä ja moduulirakenteen ansiosta ne on helppo varustaa juuri omaan käyttöön sopivaksi.

Junkkarin Patruuna-metsäperävaunut ovat tunnettuja kestävästä yksipalkkirungostaan, jossa esimerkiksi pankkojen siirto onnistuu vaivattomasti. Vaunuissa yhdistyvät myös hyvä kantavuus, ketteryys sekä erinomainen painonjakautuminen. Toimivuudesta kertoo myös alan lehtien testeissä saavutettu menestys. Metsäperävaunuihin yhdistyvät saumattomasti myös Patruuna-kuormaimet, joilla pärjää niin omaa metsää hoitava kuin ammattimaisesti urakoiva.

Näillä miehillä on hyvä käsitys miten maa- ja metsätalous tulevat lähivuosina kehittymään. Myyntipäällikkö Jorma Lähetkangas (vas.) ja toimitusjohtaja Pekka Himanka kertovat, että vaikka kansainvälistyminen ja viennin kasvu on tärkeää, niin kotimaisen maanviljelijän ja urakoitsijan hyvinvointi toimii aina Junkkarin toiminnan peruskivenä.


Lue seuraavaksi