Uutiset

Yleinen

Lieterekka Tornioon

– Monesti merkittävä säästö pitkillä matkoilla tulee palkkakustannuksissa, kun kuljetuksissa ei tarvitakaan kuin yksi kuljettaja kahden sijaan. Ja meillä lietettä levitetään samaan aikaan kun pitäisi tehdä rehua ja kuljettajia sesonkiin ei vain saada riittävän montaa, Raimo muistuttaa.

Lietteen levitykset pitäisi aloittaa heti kun ensimmäisen sadon rehut on korjattu joltain lohkolta ja levitystä jatkaa rehunkorjuun edetessä, jotta pohjoisen valoisat yöt saadaan hyödynnettyä rehun kasvatukseen. Hyöty on sitä suurempi, mitä tehokkaammin saadaan hyödynnettyä kosteus ja lietteen ravinteet.
Raimo hommasi rekan, jolla lietettä saadaan liikkumaan nupissa 16 kuutiota ja perävaunussa 27 kuutiota. Yhdellä kuormalla saadaan Raimon Vredon tankki täyteen ja välikontti täyteen.

Liete kulkee vetoauton pumpun ja säiliön kautta letkulla perävaunuun ja samaa reittiä liete kulkee takaisin, kun täytetään välikonttia. Siitä liete taas imetään Vredon 15 kuution säiliöön.

Tiet kuntoon

– Joka paikkaan eli pellon pientareelle yhdistelmällä ei päästä ja tällöin ajetaan vain nupilla. Tiet ovat monesti heikossa kunnossa ja etenkin liittymiin ja rumpuihin pitäisi panostaa, Raimo toivoo. Se on sama liikutaanko tiellä rehuvaunujen tai lietteen kanssa omalla tai urakoitsijan kalustolla, tien kunnossapitoon kannattaa satsata.

– Minulle rekan hankinta tarkoitti myös tiettyjen muiden kustannusten alenemista. Lietekuutiot saadaan liikkumaan pienemmällä polttoaineen kulutuksella, kun matkat ovat pitkiä. Myös ajonopeus on suurempi.

Lue seuraavaksi