Uutiset

Yleinen

Kylvö muiden työvaiheiden yhteyteen

Nord Mills Oy on perustettu vuonna 1986, jolloin yrittäjä Pertti Pirttinen aloitti viljankäsittelylaitteiden myynnin ja valmistuksen, jotka muodostavat edelleen merkittävän osan yrityksen toiminnasta. Spiraalikuljettimet, joita käytetään jauhojen, rakeisten rehujen ja mineraalien siirtoon, ovat yrityksen vanhimpia tuotteita. Muita viljankäsittelyyn liittyviä tuotteita ovat valssi- ja vasaramyllyt viljan murskaukseen ja jauhamiseen. Esimerkiksi maatiloille tehtävät laitteistot sisältävät usein laitekokonaisuuden ja siihen liittyvän automaation ja Nord Mills Oy suunnittelee kokonaisuuden.

Energiantiotantoon

Muita tuoteryhmiä Nord Mills Oy:llä ovat yrityksen maahantuomat kylvökoneet sekä omaa suunnittelua ja valmistusta edustavat energialaitteet, jotka ovat tulleet tuotantoon mukaan 2000 luvun alusta. Pellettilämmityslaitteistoihin yrityksellä on erilaisia siiloja ja oma pellettipoltin, josta on kaksi eritehoista mallia. Polttimet ovat vapaasti palopäähän pudottavaa mallia, joten kuluvia osia ei ole. Erikoisuutena näissä on paineilmatoiminen automaattinuohous, joka vähentää huoltotarvetta entisestään sekä parantaa hyötysuhdetta.

Nord Mills Oy toimittaa useille kotimaisille laitevalmistajille ja kauppiaille komponentteja ja tarvikkeita, lähinnä puupelletin ja viljan siirtoon. Yhtiö on aloittanut yhteistyön energiayhtiö ST1:n kanssa, joten tulevaisuudessa Nord Millsin pellettipoltinratkaisuihin voi tutustua ST1:n energiamyymälöissä ympäri Suomen.

Kylvölaitteet

Nord Mills Oy on tuonut maahan itävaltalaisen APV:n valmistamia kylvölaitteita kymmenen vuoden ajan. Kylvökoneet jakautuvat sähkötoimisiin keskipakolevittimiin ja pneumaattisiin laitteisiin.

Pienin malli on 40 litran säiliöllä varustettu KS 40. Se on piensiementen kylvöön tarkoitettu keskipakolevitin. Sähkötoimisena se on helppo asentaa erilaisten maanmuokkauskoneiden yhteyteen, traktorin nokkaan tai vaikka mönkijään. Ohjauspaneeli tuodaan kuljettajan käsien ulottuville ja siitä voidaan säätää lautasen pyörintänopeutta portaattomasti, joten kylvöleveyden säätö on portaaton. Lisäksi laitteessa on sähköinen syötönsuljin, joten siemenet eivät rapise omine aikoineen maahan. Työleveys riippuu merkittävästi materiaalista, mutta kevyelläkin siemenellä päästään kuuden metrin työleveyteen kuvion ollessa tasainen.

Liukkaudentorjuntaan

Tästä on saatavana myös talvikäyttöön sopiva WD-malli, joka on valistettu ruostumattomasta materiaalista ja siten soveltuu kivennäislannoitteille ja hiekoitusmateriaaleille. Nämä ovat yleensä raekooltaan sellaisia, että työleveyttä saadaan enemmän kuin ohjearvo sanoo.

Mönkijää järeämmissä laitteissa 40 litran säiliö saattaa olla turhan pieni. Niihin tarpeisiin on malli 100 Classic, joka on periaatteessa samanlainen kuin KS 40, mutta 100 litran säiliöllä. Itse asiassa tämä on malliston suosituin laite. Isommalla mallilla on työleveyden ohjearvo metrin enemmän kuin KS 40:n ja se saadaan aikaan suuremmalla kierrosnopeudella. Myös 100 Classic on saatavana WD-mallina.

Pneumaattiset

Pneumaattisilla kylvölevittimillä saadaan tarkka kylvötulos olosuhteista riippumatta. Näissä paineilma syöttää siemenet suutinten kautta suurella nopeudella peltoon, jolloin esimerkiksi tuulen vaikutus on vähäistä.

Mallistossa on kolme pneumaattista mallia, joista PS 150 ja PS 250 eroavat toisistaan lähinnä säiliökoon osalta; numeroarvo kertoo säiliötilavuuden litroissa. Molemmissa on 8 suutinta ja työleveyssuositus 6 metriä. PS 600 on suurin malli ja siinä on tuplamäärä suuttimia, eli 16 kappaletta. Työleveyssuositus tälle on 12 metriä.

Kylvömäärä säädetään ohjaamoon sijoitettavan säätökeskuksen avulla säätämällä rihlasyötön nopeutta. Ohjauskeskus mittaa myös pinta-alan, jonka se saa laskettua työskentelyajasta, ajonopeudesta ja työleveydestä.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi