Uutiset

Yleinen

Konefarmi Ylivieskaan

Konefarmin uutena työntekijänä aloitti Juhani Rajaniemi, jonka ”tukikohta” on Ylivieskassa Ruutihaantiellä, mutta varmimmin Juhanin tavoittaa puhelimella, kun matkapäiviäkin tulee. Juhanin toimipiste täydentää sopivasti Konefarmin ketjua, koska Keski-Pohjanmaan yhdessä painopisteessä, Ylivieskan seudulla, ei aiemmin ole ollut Konefarmin/Turun Konekeskuksen edustajaa.

Teknillistä historiaa

Juhani on ollut konemyyjänä muutaman vuoden maatalouskonekaupassa. Sitä ennen Juhani oli Ylivieskan Tekulla vastaten puupuolen markkinoinnista ja osaltaan myös opetuksesta. Sitä ennen Juhani oli puupuolen yrittäjänä ja töissä oli parhaimmillaan 13 ihmistä. Juhani on kotoisin Nivalasta , jossa viljelee itsekin 20 hehtaarin maatilaa. Juhani asuu muuten nykyään Ruukissa.

– Paljon mielenkiintoisia on kuitenkin tullut nähtyä, mutta mielenkiintoa on uusiinkin asioihin, Juhani perustelee valintaansa.

– Kun Konefarmi haki työntekijöitä, laitoin myös hakemukseni ja kävin haastattelussa. Olihan minulla ja tietoa etukäteen, millainen yritys Konefarmi on, kun heidän tuotteitaankin olin asiakkaille myynyt. Osaltaan väki ja toimintatavat olivat siis tuttuja. Toisaalta, ainahan sitä arveluttaa vaihtaa työpaikkaa. Haastavinta tässä on kuitenkin se, että tämä piste on aivan uusi ja suurin osa asiakkaista on uusia, Juhani aprikoi.

Hyvällä paikalla

– Paikkana tämä Ruutihaantien kiinteistö on hyvä, kun vieressä samassa kiinteistössä on IKH:n työkalu- ja tarvikemyymälä, joka on aloittanut keväällä. Kun samassa kiinteistössä ollaan, on IKH:n kavereiden mahdollisuus kerätä ainakin yhteystiedot asiakkailta, kun en ole paikalla. Saattavat toki tehdä kauppojakin, Juhani hymyilee.

Pihalla on myös tilaa sekä uusille esittelykoneille, että vaihtokoneille. Ja kiinteistön päässä on huoltoyrittäjä, jonka kanssa voidaan mahdollisesti tehdä jopa yhteistyötä.

– Synergiaa alueen yrityksillä on paljon, luultavasti etenkin asiakkaiden mielessä. Tässä on helppo poiketa, kun melkein vastapäätä on Valtran myymäläkin. Konepäivien järjestämisestä ainakin on kätevä sopia naapureiden kanssa.

Markkina-alueena Ylivieskan seutu on merkittävä, koska ympärillä on vahvaa karjatalousaluetta. Ylivieskan vaikutusalue ulottuu kuitenkin Pyhäjärvelle, Kiuruvedelle, Sieviin, Toholammelle sekä Kokkolan seudulle.

Asiakaspohjaahan tässä alueella on runsaasti ja täällä on paljon muutakin kuin maataloutta. Esimerkiksi kiinteistö- ja urakoitsijapuolella meillä on tuotteet kunnossa, kun tarjolla on esimerkiksi Starkin ja Jykevän kiinteistönhoitokalustoa.

Maatalouteen ja urakointiin

– Päätuotteita on vaikea nimetä, mutta kyllähän nuo nurmikoneet, kuten McHalen paalaimet, Lucaksen paalisilppurit, Areksen muokkaimet, Sekon seosrehuvaunut ja Bergmannin lantavaunut ovat vakuuttavia tuotteita. Näissä tuotteissa on se hyvä puoli, että niitä ja niiden ominaisuuksia voi esitellä asiakkaille mielellään. Nuo koneet myyvät osaltaan itse itseään samoin kuin Schäfferin kuormaimet, jotka sopivat hyvin monentyyppiselle asiakkaalle. Tämän toimipisteen sijainti palvelee myös muita kuin maatalousasiakkaita, joita täällä myös käy, Juhani odottaa.

– Kyllähän asiakkaaksi odotamme erityisesti sellaisia, jotka haluavat varmatoimisia ja kustannustehokkaita laitteita. Suomen talvi ja kosteus kuitenkin koettelevat etenkin elektroniikkaa ja Konefarmin ja Turun Konekeskuksen laitteisiin ei ole turhaa elektroniikkaa lisäilty. Jäljelle on jäänyt työn loppuunsaattamista edellyttävät osat, Juhani pohtii.

– Tämä on ensisijaisesti myyntipiste, Juhani kuvailee.

Turussa on sitten varasosat ja Konnevedeltä tulevat McHale:n varaosat. Siellähän on koko ajan yhdet kokonaiset koneet, jotta varaosat löytyvät aina.

– Kyllähän meidän valtteina ovat luotettavat koneet, jotka toimivat ja työt tulevat tehdyiksi, Juhani lupaa ja jatkaa, että paineet ovat etenkin heinäkonepuolella, kun rehuntekoaikaan pitäisi olla kaikki kunnossa ja huollon pelata. Seosrehuvaunujenkin pitää pelata joka päivä, jotta eläimet saavat rehunsa ja Seko on ollut siinä luotettava vaunu.

Mieli realistinen

– Taantumasta ja lamasta puhutaan, ja monella sektorilla on tullut ja tulee kuoppia. Tällä sektorilla ei kuitenkaan eletä niin trendien mukaan, kun investointeja tehdään tarpeeseen. Toki mielialat vaihtelevat, mutta pitää muistaa, että ruokaa syödään, lunta pukataan ja energiaa kulutetaan kuten ennenkin. Maataloudessa ja urakoinnissa näissäkin puitteissa eletään kuitenkin realistisemmalla tasolla. Laskelmia tehdään ja niitä pitääkin tehdä ennen investointia ja käyttöä koneille pitäisi toki olla enemmän. Maatilojen hankinnoista kun puhutaan paljon, niin pitää muistaa, että työvälineitähän yrittäjät itselleen ostavat, Juhani aprikoi.

– Urakointi tälläkin alueella on lisääntynyt myös maataloudessa. Tällä seudulla on merkittäviä rehuntekijöitä ja lannan levittäjiä urakoitsijoina. Ja onhan se monelle tilalle järkevää ostaa työ tehtynä, kun aiemmin parin viikon lannanlevitys rumba korvataan kolmen päivän levityssessiolla, kun urakoitsija tuo kuljetusvaunut, välisäiliöt ja levittimet mukanaan. Säilörehunkorjuussa on sama juttu, Juhani pohtii.

Tutustutaan koneisiin

– Itse asiassa olen tässä kesälomalla edelliseltä työnantajalta. Nyt tutustun uusiin koneisiin, kun kasailen niitä avajaisiin. Samalla tulee koneisiin tutustuttua hieman toisella tavalla, Juhani perustelee. Tällöin asiakkaallekin on enemmän perusteltua kerrottavaa.

– Olihan se uusi haaste lähteä uudelle työnantajalle. Toisaalta Konefarmin väki oli tuttua ja välitöntä, joten porukkaan pääsee nopeasti mukaan. Tämä työ kuitenkin edellyttää vahvaa tuotetukea ja sitä kyllä tuntuu tulevan ja porukka on mukavaa, Juhani kehuu. Juhani jatkaa, että myyjänä tietenkin on aina samassa tilanteessa asiakkaan kanssa. Kyllähän meidän myyjien tehtävä on kartoittaa, mitä asiakas oikeasti tarvitsee, eikä pidä vain jäädä pyörittelemään ”raudan hienoutta”.

Luottamusta tarvitaan

– Toki minullekin iso haaste alkuun tässä työssä on oppia uutta – koneita on paljon ja niissä on ominaisuuksia, jotka pitää tuntea. Jokainen keskustelu asiakkaan kanssa on myös koulutustilanne myyjälle. Aina pitäisi oppia uutta ja saada asiakkaan luottamus, että myyjä tarjoaa asiakkaalle sopivaa tuotetta ja myyjä pystyy sen perustelemaan.

– Luottamus tässä työssä on tärkeää. Kun etäisyydet ovat pitkät, kauppaa on tehty ja tehdään paljon puhelimessa. Etenkin se asettaa konemyyjän aivan uuteen tilanteeseen. Vaihtokoneissa myyjä ei valitettavasti pääse konetta useinkaan koekäyttämään ja silloin ollaan taas edelliseltä ostajalta tulleen tiedon varassa.

– Tässä konemyyjänä ja tarvikemyyjänä, kun Konefarmi aloitti myös paalien käärinmuovin maahantuonnin, on toki paljon vartijana. Pitää kuitenkin muistaa, että kauppa perustuu luottamukseen, jota ei ole tarkoitus menettää, Juhani kiteyttää.

www.konefarmi.fi, www.turunkonekeskus.fi

Lue seuraavaksi