Uutiset

Yleinen

GPS-tekniikkaa talvitöihin

Kun monella talvikunnossapitoa tekevällä on maatilan töistä jo valmiiksi GPS käytössä, nyt olisi se mahdollista ottaa käyttöön myös talvikunnossapidossa. Nauhoitetaan auran kanssa ”kylmänä ajaen” kaikki reitit läpi. Jos järjestelmä antaa myöten, liputetaan vielä ongelmapaikat. Ongelmia tuovat yleensä kiveykset ja etenkin ulkonevat kiveyksenreunat, korkeat kaivon kannet jne. Kun nauhoitus on tehty, on se käytössä, kun talvitöitä lähdetään tuiskussa tekemään.

Täsmäsignaalia tiellä

Peltokäytössä tavallisen laitteistoon, jossa ei ole RTK-tarkennussignaalia, tarkkuus on muutamia kymmeniä senttejä, joten aivan liki ei kannata auraa tuolloin ohjata GPS:n ohjastamanakaan. Tuiskun hukkaama tie sillä kuitenkin löytyy.
Osalla on käytössään jo automaattiohjaus GPS:ään kytkettynä. Automaattiohjauksen käyttö tieliikenteessä ei ole sallittu, mutta reittikarttaohjelman käytölle ei ole mitään estettä. Kun lunta tulee ja lumi on peittänyt esteet, ne havaitaan GPS:n paneelista ja kuljettaja voi ohittaa esteet turvallisesti.

Turvallisesti tie oikean levyiseksi

Osaltaan satelliittipaikannus, GPS tuo lumenauraukseen turvallisuutta. Kun lunta tuiskuttaa ja näkyvyys on rajoitettu, GPS tuo apua oikean ajolinjan valintaan. Kuljettajan ei tarvitse loputtomasti pinnistellä nähdäkseen seuraavalle aurausmerkille, vaan hän voi enemmän keskittyä siihen, mitä muuttuneita tekijöitä on reitillä, kuten kylmään hyytyneitä autoja tai kevyttä liikennettä.

Aurauskepit saattavat myös häipyä ilkivallan vuoksi. Talvella aukeilla, joilla lumi tuiskuttaa ja joissa aurausmerkit joskus hukkuvat korkeaan hankeen, GPS ohjaa oikeaan suuntaan. Tällöin GPS antaa kuljettajalle oikean linjan ja tuo auraukseen lisää turvallisuutta. Auraajan ei tarvitse jättää tienreunaa tarpeettomasti auraamatta, kun etäisyys ojan reunaan on selvä. Tällöin tie pysyy oikean levyisenä koko hoitokauden. Myös ojan päälle auraaminen jää pois, jolloin tieltä suistumisia ei tule tarpeettomasti.

 

 

Lue seuraavaksi