Uutiset

Yleinen

Finnmammut myy Lascon bioenergiatuotteet

Finnmammut on aloittanut itävaltalaisen Lascon tuotteiden maahantuonnin. Mielenkiintoisia ovat tuotteista järeät ruuvihalkaisijat ja biolämpölaitteet. Valikoimissa on myös heinäkuivaamokalusteita kuten siltanostureita ja pyöröpaalikuivureita, puutavarakuormaimia ja kouria.

Itävallan pohjoisosissa on runsaasti metalliteollisuutta. Yksi mielenkiintoinen valmistaja on Lasco Heutechnik GmbH, jonka tuotteet ovat nyt Finnmammutin valikoimissa. Lascon tuotteista etenkin hydraulinen ruuvihalkaisija ja biopolttoaineella toimiva lämminilmakehitin ovat kiinnostavia Suomessa.

Ruuvihalkaisijan merkittävin käyttötarkoitus on järeiden tyvipöllien halkaisu, jotta ne saadaan riittävän pieniksi ja hakkurin kidasta sisään. Jollei tyvipölliä saada halki, jää pölli monesti käyttämättä. Hakkuriurakoitsijalle ei liian isoja pöllejä tule vastaan kuin 50 tai 200 vuodessa. Niistä saatava hakemäärä on kuitenkin suuri. Monesti tukkilaanin reunaan on kasattu etenkin suuria tyvipöllejä, joissa on lahoa. Lahon ytimen ympärillä on kuitenkin hakekattilassa toimivaa tavaraa.

– Suomessa puut eivät yleensä kasva tai ehdi kasvaa tyvihalkaisijaltaan niin suuriksi kuin etelämpänä, mutta kaikki pöllit eivät täälläkään kitaan sovi. Toisaalta, järeitä ja suurella kidalla olevia hakkureita ja murskia on vähemmän. Kun pienemmillä hakkureilla tehdään myös paljon haketta, tulee niille isoista pölleistä joka tapauksessa ongelmia, Juhani Leipälä Finnmammutilta pohtii.

Lascon kriittisiltä osiltaan patentoima hydraulikäyttöinen halkaisuruuvi on Lascon suunnittelema. Ruuvi rakennetaan lähes kokonaan Lascon omalla tehtaalla. Tavoitteena on ollut kehittää ruuvihalkaisija, joka tarvittaessa räätälöidään asiakkaan tarpeisiin. Ruuvihalkaisijoita valmistetaan vakiona 30 eri mallia. Hydraulimoottoreita on 1,2,3,5,8 tai 12 lähinnä peruskoneen kapasiteetin ja käyttötarpeen mukaan.

Laitteen järeässä rungossa on paikat moottoreille. Kun halkaisuruuvi on maksimissaan 70 senttiä pitkä, edellyttää rakenne järeyttä. Käyttöä kestävän rakenteen varmistavat tukilaakerit, jolloin ruuvia tuetaan myös ruuvin sisältä. Halkaisukierukka voidaan tarvittaessa karkaista kulutuskestävyyden parantamiseksi.

Kuvassa ruuvi vielä valmistusvaiheessa. Kierre-elementit ovat onttoja, ja keskelle on sorvattu laakerin paikat. Pitkissä ruuveissa on paikka kahdelle tukilaakerille, jolloin hydraulimoottorille tulee mahdollisimman vähän sivuttaisvääntöä.

Lasco valmistaa myös erilaisia heinänkäsittelyyn tarkoitettuja laitteita.

Lue seuraavaksi