Uutiset

Yleinen

Farmikolla työnäytös Hattulassa

Hattulassa paikalla oli kolmisenkymmentä Farmikon kevyestä, perkaukseen sopivasta energiapuukourasta kiinnostunutta. Kommentit olivat positiivisia, kun useimmilla käytössä oli kuitenkin jo puutavarakuormaaja, mutta siihen ei haluttu lisää hienoa tekniikkaa, eikä niiden ominaisuudet muutenkaan riittäisi käyttämään muita karsivia kouria tehokkaasti. Tämän kouran voi asentaa noin viidessä minuutissa paikoilleen, Farmikon Mikko Junttila kertoo.

Farmikon perkauskouralla on monta positiivista puolta. Se sopii käytettäväksi isäntälinjan puutavarakuormaimista lähtien, koska se on sipponen ja kevyt, kun painoa sillä on alle 150 kiloa. Se ei vaadi toimiakseen lisähydrauliikkaa, sähköisiä liitäntöjä tai kauko-ohjainlaitteita. Normaali traktorista tuleva paine riittää, enimmillään painetta saa olla 210 baria. Kuormaimen nostovoima pitäisi olla noin 20-40 KNm. Näytöksessä sekä kotisivujen videoilla käytetyn kuormaimen nostovoima on alle 20 KNm.

Monikäyttöinen

Farmikko karsii siististi ja jos oksia jää, voidaan karsinta tehdä vaikka toistamiseen, hieman eri suunnasta, jolloin saadaan loputkin oksat putoamaan hyvin. Samalla kun puuta karsitaan, kuorta aisataan ja puu kuivuu paremmin.

– Farmikko on suunniteltu alle 22 -senttisten puiden käsittelyyn, Mikko kertoo.

Farmikolla kuitenkin pystyy tekemään saman kuin muillakin perkaukseen suunnitelluilla laitteilla, jopa hieman enemmän.

Farmikon ero moneen muuhun on kuormausominaisuus eli samaa kouraa, jolla tehdään karsiminen ja katkaisu, voidaan käyttää myös puiden kuormaamiseen. Vaikka pellon pientareiden hoidossa, se on kätevä ominaisuus, kun puiden käsittelyyn ei tarvita erillistä laitetta ja samalla laitteella voidaan kuormata vaikka tukkeja.

Kouralla voidaan kuormata myös karsinta- ja katkonta asennossa muutamia yksittäisiä puita, mutta tällöin terät ovat hieman tiellä. Varsinaista tehokasta kuormausta varten pitää kuljettajan nousta ohjaamosta kääntämään jousisalvalla lukittu teräyksikkö (180 astetta) pois kuormauksen tieltä sekä sulkea vipuhanalla öljynvirtaus terille. Tämän toimenpiteen jälkeen laite toimii kuten mikä tahansa kuormauskoura. Mekaanisessa tiltissä toiminta-asentoa valittaessa koura tuetaan maahan, jolloin riipuke liukuu nostosangan yläpäästä alapäähän tai päinvastoin. Jyrkät nostosangan kulmat takaavat, että valittu toiminto pysyy. Kätevä toiminto kuorman keräilyn ja purkamisen kannalta.

Vastaavat toimet mutta toisin päin tehdään, jotta kouralla päästään taas karsimaan ja katkomaan.

Siisti karsinta

Farmikon koura pysyy puun katkaisun jälkeen normaalisti pystyasennossa, jolloin katkaistu ranka saadaan siirrettyä pystyasennossa pois. Tällöin se vahingoittaa vähemmän jäljellejäävää kasvustoa sekä katkaistu runko on pystyasennossa helpompi pujotella säästettävien puiden lomasta ajouralle.

Esimerkiksi maisema- tai pellonpiennarhakkuissa saadaan puiden oksat katkaistua samalla taittamalla puuta hieman metsän puolelle, jolloin oksia ei tarvitse enemmälti pellolta tai ojasta keräillä. Latva voidaan katkaista ja siirtää metsän puolelle tai vaikka haketettavaan kasaan.

Myyntiä ja vuokrausta

Farmikko vuokraa energiapuukouraa päivähinnalla. Kyseinen vuokra hyvitetään, jos vuokraaja päättäkin hankkia laitteen itselleen. Kätevä tapa muuten. Jäälleenmyyjien kautta ei vuokraus mahdollisuutta toistaiseksi.

Lisätietoja: www.farmikko.fi

Lue seuraavaksi