Uutiset

Yleinen

Automaattinen hätäpuhelujärjestelmä tulee 2018

Uudet tyyppihyväksytyt henkilö- ja pakettiautot on varustettava onnettomuustilanteessa automaattisesti tai käyttäjän pyynnöstä yhteyden hätäkeskukseen ottavalla eCall-laitteella 31.3.2018 alkaen. Hälytyksen yhteydessä auton ja Hätäkeskuslaitoksen välille avautuu puhe- ja viestiyhteys ja eCall-laite välittää hätäkeskukselle tiedon onnettomuuspaikasta ja auton suunnasta. Kyseessä on yleiseurooppalainen järjestelmä.

”Suomessa eCall-järjestelmän on arvioitu vuosittain vähentävän liikennekuolemia 4-5 %, sillä apu saadaan paikalle nopeammin ja varmasti oikeaan paikkaan” kertoo Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund.

Jo nykyään joissakin ajoneuvoissa on valmistajan tarjoama hätäpuhelujärjestelmä. Nämä järjestelmät ovat sallittuja jatkossakin, mutta Hätäkeskuslaitos suosittelee siirtymistä yleiseurooppalaisen eCallin käyttöön. ”Ajoneuvovalmistajien omissa hätäpuhelujärjestelmissä on todettu olevan viiveitä hätäkeskustoiminnan näkökulmasta tarkasteltuna. Esimerkiksi onnettomuuden tapahtumapaikan koordinaattien ilmoitusmuodot eivät kaikissa järjestelmissä ole yhteensopivia hätäkeskustietojärjestelmän kanssa”, sanoo Hätäkeskuslaitoksen tietohallintopäällikkö Jesse Fågel.

EU on hyväksynyt eCall-säädöspaketin huhtikuussa 2015 ja Hätäkeskuslaitoksilla on oltava valmius ottaa vastaan eCall-hätäviesti 1.10.2017 lähtien. Suomessa eCall-valmius toteutetaan uuden hätäkeskustietojärjestelmän, ERICA:n, käyttöönoton myötä.

Lue seuraavaksi