Uutiset

Kuljetuskalusto

Yhdessä kohti nollaa: Parempaa turvallisuutta, vähemmän päästöjä

Yhdessä kohti nollaa -kiertue

Volvo-kuorma-autot ovat jälleen kiertueella kautta koko Suomen. Kaikilla Volvo Finlandin omilla ja jälleenmyyjien toimipaikoilla vierailevan kiertueen teemana on ”Yhdessä kohti nollaa”, jolla Volvo Trucks haluaa viestittää tavoittelevansa sekä päästöjen että liikenneonnettomuuksien nollatasoa.

Tämänkertainen Volvon kuorma-autokiertue aloitti matkansa Käyttöauto Oy:n kotipaikasta Seinäjoelta. Autojen siirto Vantaalta Seinäjoelle tarjosi lehdistön edustajille oivallisen tilaisuuden tutustua kiertueen kalustoon.

Kiertueella on mukana yksi nesteytetyllä biokaasulla (LBG) toimiva auto, kaksi erilaista sähköautoa ja kolme dieselautoa.

Volvo FE Electric CityPro

Volvon ensimmäiset sarjatuotantoon tulleet Electric-sähkökuorma-automallit olivat FL ja kiertueella mukana oleva raskaampi FE. Niiden voimansiirron tekniikka on läheistä sukua Volvon täyssähköisissä kaupunkibusseissa käyttämään.

Volvo kertoi kesällä näiden Blainvillessa, Ranskassa valmistettavien autojen uusista, aiempaa enemmän sähköä varastoivista akuista, mutta niiden tuotanto alkaa vasta hieman myöhemmin syksyllä. Muuten autojen tekniikka pysyy ennallaan, joten toimintamatkaa lukuun ottamatta ajokokemukseen ei ole odotettavissa muutosta.

FE Electricin voimalinjassa on kaksi sähkömoottoria, yhteisteholtaan 225 kW (306 hv), joiden voima siirtyy kaksivaihteisen vaihteiston kautta taka-akselille. Neljän akun yhteinen kapasiteetti on 265 kWh, jota voidaan ladata enintään 150 kW:n pikalatausteholla tai vaihtovirralla 22 kW:n hidaslatauksena.

Kuormaamatonta autoa edellä mainituilla tehoilla liikutellaan ripeästi. Jarrutettaessa, jos jarrupoljinta painetaan varovasti, vauhtia hidastetaan sähköisesti lataamalla akkuja eli rekuperaatiolla. Reilummin jarrua painettaessa pyöräjarrut tulevat mukaan. Mikäli akut ovat täynnä tai rekuperaatio on manuaalisesti kytketty pois päältä, käytössä ovat pelkät pyöräjarrut. Kuljettajan kannalta helppoa ja yksinkertaista.

VAK:n CityPro-konseptin mukaisella korilla varustetun auton 5 800 millimetrin akseliväli teki autosta vakaan ajettavan. Parasta ajokokemuksessa on sähköautolle ominainen hiljaisuus. Ei FE Electricin ohjaamossa ajon aikana äänetöntä ole, mutta radion äänenvoimakkuuden säädintä voi pitää aivan eri asennossa kuin dieselmallissa.

Kiistämätön tosiasia on, että FE-Volvon ohjaamosta alkaa vähitellen aika ajaa ohi. Vaikka uudistuksia on tehty, yli 25 vuotta vanha peruskonstruktio ei enää kovin hyvin taivu tämän päivän vaatimuksille ergonomiasta. Esimerkkinä se, että vakionopeussäätimen kytkimiä on sekä ohjauspyörässä että kojetaulussa. Pitkä lepo-ohjaamo onneksi antaa tilaa istuimen säätämiselle, joten ajoasennosta saa vähintään kelvollisen.

Biokaasukäyttöinen FM 460 LBG

Volvon nesteytettyä kaasua käyttävät autot poikkeavat kilpailijoiden tuotteista siinä, että moottorit toimivat dieselperiaatteella. Sytytystulppia ei ole, vaan moottorin palotilaan syötetään kaasun ohella pieni määrä dieseliä, joka syttyy puristuksessa ja saa aikaan palotapahtuman. Siksi autoihin pitää tankata nesteytetyn kaasun lisäksi dieseliä ja urealiuosta. Ajettavuudeltaan ja voimavaroiltaan Volvon LBG-malli ei käytännössä eroa vastaavan tehoisesta dieselmallista. Käyttämällä biokaasua ja uusiutuvista materiaaleista valmistettua dieselpolttoainetta ilmakehän hiilidioksidikuorma ei kasva oikeastaan ollenkaan.

Volvo FM 460 LBG
Nesteytetty kaasu on ympäristöystävällinen polttoaina, joka sopii hyvin pitkän matkan liikenteeseen. Volvo on jo esitellyt LNG-mallistaan 375 kW:n tehoisen version, jolla päästää Suomessa 75 tonnin yhdistelmäpainoon.

Kiertueauton mallimerkinnän luku 460 kertoo tehosta, mutta volvomaiseen tapaan vaatimattomasti. Volvon tämän hetken tehokkaimman kaasumoottorin teho on 345 kW eli 469 perinteistä hevosvoimaa. Syksyn aikana tuotantoon tulee uusi 375 kW:n (510 hv) kaasumalli, jolla saavutetaan 75 tonnin yhdistelmäpaino. Samalla LBG-autojen suurin kaasusäiliövaihtoehto kasvaa lähes 10 prosenttia 225 kilogrammaan.

42 tonnin junapainolla kulutus oli alle 20 kg/100 km, joten tankillisella toimintamatka on tuhannen kilometrin luokkaa. Tankkausasemaverkosto ei Suomessa ole vielä kuitenkaan kattava, joten se voi vielä joissakin tapauksissa olla esteenä kaasuauton hankinnalle.

Volvo FM:n alkuvuodesta 2020 täysin uudistettuun ohjaamoon kuljetaan kahden askelman portaikkoa pitkin hyvin sujuvasti. Ohjaamo on oikeastaan samanlainen kuin FH-mallissa, vain alemmas sijoitettuna. Moottoritunneli lohkaisee tietysti osansa tilavuudesta, mutta korotettu Globetrotter-katto kompensoi tilannetta.

Volvo FM ohjaamo
Tuttu näkymä. Volvossa on vielä perinteisiä katkaisijoita, joilla ohjataan auton toimintoja. Joitakin asetuksia tehdään valikoista, jotka saadaan näyttöihin. Mittaristonäytössä on hiljattain tehty joitakin muutoksia tietojen asemointiin.

Etupään rauta- ja takapään ilmajousitus, sekä puoliperävaunun vetoautoksi kohtuullisen pitkä 3 900 millimetrin akseliväli tarjoavat mukavan ajokokemuksen. Kuljettajan vireyttä tarkkaileva DAS-järjestelmä huolehtii, ettei mukavuus johda uneliaisuuteen.

FMX Xpro -sorajuna

Volvo FMX on verraten suosittu malli maa-aineskuljetuksissa. Tehokkaimmalla malliin saatavissa olevalla 397 kW:n (540 hv) 13-litraisella dieselmoottorilla se voidaan valjastaa myös 76-tonnisen yhdistelmän vetoautoksi.

Volvon konseptimalleista Suomessa ensimmäisenä tuli markkinoille sora-auto Xpro. Nykyisin pitkälle vakioituja, lyhyellä toimitusajalla saatavia Pro-malleja on useisiin kuljetustehtäviin. Kiertueella FMX Xpron lisäksi on mukana FE Electic CityPro ja FH16 WoodPro.

Kiertueella mukana oleva FMX on viisiakselinen täysilmajousitettu Xpro-konseptin mukainen sora-auto, johon on kytketty neliakselinen teräsjousitettu Jyki-kasettiperävaunu. Yhdistelmän lavat on valmistanut Elg.

FM-mallin tapaan FMX:stä näkyvyys on mainio. Suhteellisen alhaalla sijaitseva ohjaamo ja huomattavan alas ulottuvat sivuikkunat tarjoavat hyvän näkyvyyden erityisesti auton lähialueelle. Kirsikkana kakussa on raskaissa Volvoissa Suomessa vakiona oleva laajakuvakamera, joka oikealle käännyttäessä antaa todella laajan kuvan ja näyttää hyvin vierellä olevan kevyen liikenteen.

Peilin alakiinnikkeessä oleva kamera tuottaa hyvin laajakulmaisen kuvan, josta näkyy muutoin katveessa olevat kohteet auton oikealla puolella.

Sähköavusteinen ja kuljettajan omia asetuksia tukeva VDS-ohjaus (Volvo Dynamic Steering) on viisiakseliseen sora-autoon helposti perusteltavissa oleva varuste. Sama pätee vaihteiston ryömintävaihteeseen, sekä hitaaseen peruutusvaihteeseen, joka on käytettävissä kummallakin nopeusalueella.

Muuten sopuisasti käyttäytyvää yhdistelmää vaivasi tietyllä nopeusalueella hämmentävän voimakas, selvästi perävaunun aiheuttama nykivä liike. Perävaunussa vetoaisa on kiinnitetty melko alas, jotta se mahtuu kasetoitaessa auton alle. Tämän takia vetokytkimeen kohdistuvat pituussuuntaiset voimat suuntautuvat hieman alaviistoon ja aiheuttavat vetokytkimelle myös pystysuuntaista kuormitusta, minkä saattoi havaita ajon aikana peruutuskamerasta. Sen arveltiin ainakin osaksi olevan syynä nykimiseen.

Reilusti varusteltu FH 500

Kiertueen kaukoliikenneautona on mukana Volvo FH 500 I-Save -vetoauto, johon on B-junaksi kytkettynä kaksi kolmeakselista puoliperävaunua. Autossa on akselinostolla ja vedonkatkaisulla varustettu teliveto sekä 375 kW:n (510 hv) tehoinen turbocompound-moottori, joka 2 800 Nm:n vääntömomentillaan on vääntävin Volvon 13-litraisista moottoreista. Yhdessä ne mahdollistavat 75 tonnin yhdistelmäpainon, tosin kiertueella yhdistelmässä tyydyttiin noin 65 tonniin.

Volvo FH 500 TC I-Save ja Volvo FH15 750
Telivetoinen Volvo FH 500 I-Save on taloudellinen vetoauto esimerkiksi HCT-yhdistelmän vetoon. Turbocompound-moottorissa on suurempi vääntömomentti kuin 540-mallissa. Nostettava teliakseli vedonkatkaisulla parantaa kulkuominaisuuksia tyhjänä.

Volvo FH:n ohjaamo on esitelty syksyllä 2012 ja sitä uudistettiin sisältä ja ulkoa vuonna 2020. Kiertueen auton Globetrotter XL -ohjaamossa on tilaa asumiseen, vaikka lattia ei aivan tasainen olekaan. Tavallista kattavampi Black-nahkaverhoilu tuo arkeen pientä luksusta.

Maaston tunteva (I-See) ja edellä kulkevan ajoneuvon tunnistava (ACC) vakionopeussäädin, sekä VDS-ohjaus tekevät ajamisesta todellakin vaivatonta. Sivutörmäyksen esto molemmin puolin ja kuljettajan vireystilan valvonta ovat varmistamassa turvallista matkatekoa.

Lisävallopaneeli Volvo FH:n etusaleikössä
Matala lisäkaukovalo sopii hyvin FH-mallin maskissa olevaan aukkoon.

FH16 750 WoodPro

Volvon Pro-konseptiautojen perusajatus on tarjota eri suoritealoille pitkälle vakioituja päällirakennettuja autoja, jotka ovat heti valmiita ajoon. Räätälöinnin mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta vastaavasti toimitusaika lyhyt ja hintakin kenties hieman edullisempi täysin yksilöllisenä hankittuun autoon verrattuna.

Volvo FH16 750
WoodPro-päällirakenteen Volvolle toimittaa Alucar, ja kiertueen Volvo FH16 750 -autoon kytkettyn Briab-perävaunun puuvarustus on samalta toimittajalta.

Volvon 16-litraisen moottorin voimavaroja kuvaavat arvot ovat vaikuttavia lukemia, 550 kW (748 hv) ja 3 550 Nm. Vääntömomentti on käytettävissä kaikilla vaihteilla, joita tässä autossa on 14 eteenpäin ja kuusi taaksepäin. Metsäpäässä kaksi ryömintävaihdetta eteenpäin auttavat tiukoissa paikoissa, maantiellä I-See huolehtii taloudellisuudesta. Maaston tuntevaa vakionopeussäädintä kannattaa todellakin käyttää, sillä kun voimaa on, sitä tulee muuten käytettyä helposti tarpeettoman paljon, mikä näkyy tankatessa.

Raskas sähköauto

Volvon oma kiertuetta varten tilattu raskas sähköauto viivästyi sen verran, että matkaan lähdettiin laina-autolla. FM Electric on sama, joka juhlallisesti luovutettiin Kylmästi Paras Oy:lle Kuljetus 2023 -messuilla. Kiertueen kuluessa auto vaihtuu FH-malliin, jonka tekniikka on kuitenkin sama kuin FM-mallissa.

Volvo FM Electric ja FE Electric
Täyssähköisillä FE- ja FM Electric -autoilla on tehty kiertueella ahkerasti koeajoja. Se osoittaa, että sähkökuorma-autot kiinnostavat.

Kiertueella olevissa autoissa on kolme sähkömoottoria, joiden yhteisteho on 490 kW (666 hv) ja vääntömomentti 2 400 Nm. Vaihtoehtona on myös kaksimoottorinen versio, jossa tehoa on 330 kW (450 hv).

Veli Pusa
Veli Pusa oli mukana kiertueen aloituksessa. Hän siirtyi elokuun alussa Volvo Finlandin Länsi-Suomen aluejohtajan tehtävästä Volvo-kuorma-autojen myyntijohtajaksi.

Kolmemoottorisen sähkö-Volvon lihakset yhdistettynä noin 35 tonnin yhdistelmämassaan tarkoittaa, että matkavauhti saavutetaan tarvittaessa todella ripeästi. Sähköautolle sovitetusta I-Shift-vaihteistosta on normaalisti käytössä neljä ylemmän nopeusalueen vaihdetta. Tarvittaessa voidaan ala-alueen välityksiä käyttää automaattisesti tai manuaalivalinnalla.

Hidastettaessa on tietysti järkevää ladata ajoakkuja. Volvo FM-, FMX- ja FH Electric -autoissa kuljettaja voi säätää rekuperaatiota samaan tapaan kuin polttomoottoriauton moottorijarrua, eli ohjauspyörän viiksestä. Toinen tapa on koskettaa kevyesti jarrupoljinta. Lisää hidastuvuutta saa koskettamalla jarrupoljinta toistamiseen. Helppoa ja kätevää, voisi olla näppärä tapa myös polttomoottorin moottorijarrun käyttämiseen.

Kuudella akulla auton kokonaisakkukapasiteetti on 540 kWh. Akkujen kestävyyden takia käytössä on vain osa, reilu 300 kWh, millä toimintamatkaa yhdellä latauksella luvataan noin 300 km. Se tuntui olevan saavutettavissa, kunhan noudatti taloudellista ajotapaa, joka on sähköautolla aivan samanlainen kuin polttomoottoriautolla.

Panostuksia sähköön, muutakin silti tarvitaan

Muiden kuorma-autovalmistajien tapaan Volvo on panostanut paljon sähköautojen tuotekehitykseen unohtamatta kuitenkaan sitä tosiseikkaa, että toistaiseksi monissa kuljetustehtävissä tarvitaan perinteisempiä käyttövoimia.

Volvon kuorma-automallistossa on valinnanvaraa käyttövoimien suhteen. Jo aivan kulman takana tulossa olevat aiempaa tehokkaammat akut FL- ja FE Electric -malleihin, sekä tehokkaampi LBG-moottori suurempine polttoainesäiliöineen varmasti kiinnostavat yhä useampaa suomalaista käyttäjää siirtymään vaihtoehtoisiin käyttövoimiin.



Lue seuraavaksi