Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvot montulla

Volvo kuorma-autot ja maarakennuskoneet koeajossa

Volvo Trucks ja Volvo CE järjestivät maansiirtoautojen- ja koneiden koeajopäivän Vantaalla. Kuorma-autojen osalta monttuolosuhteissa sai hyvän osoituksen siitä, miksi ryömintävaihteellinen vaihteisto ja sähköavusteinen VDS-ohjaus (Volvo Dynamic Steering) ovat maansiirtoajossa oivallisia varusteita.

Maarakennussektorin kuljetukset ovat puutavarakuljetusten ohella tonnimääriltään suurimpia suoritealoja maanteidemme tavaraliikenteessä. Suomessa sora- ja puuautoilta halutaan usein hyvin samankaltaisia ominaisuuksia, ja ne poikkeavat joskus paljonkin siitä, mitä muualla maailmassa arvostetaan.

Volvo Finland tarjoaa suomalaisille käyttäjille räätälöityjä, heti ajoon valmiita Pro-konseptin mukaisia autoja, joista maa-aineskuljetuksiin tarkoitettuja, viisiakselisia Volvo FH Pro X -autoja oli koeajettavana monttupäivänä.

Volvo FH 540 tienhoitoauto
Monttupäivänä koeajettavina olleiden viisiakselisten Volvo FH Pro X -autojen lisäksi nähtävillä oli myös FH-tienhoitoauto, jonka varustamisesta on vastannut Pajakulma Oy.

Suomessa maa-aineskuljetuksissa suosioon nousseet viisiakseliset kuorma-autot ovat sinällään harvinaisia muualla, puhumattakaan siitä, että meillä perään kytketään vielä perävaunu. Lain mukaan pelkän vetoauton kokonaispaino voi olla 42 tonnia ja yhdistelmän 76 tonnia. Niin kuin otsikostakin voi päätellä, näillä autoilla lähdetään usein liikkeelle täydellä kuormalla montun pohjalta.

Work Remote
Volvon Work Remote -kauko-ohjaimen avulla voi hallita autoa melko kokonaisvaltaisesti. Siitä näkee painotiedot ja sillä voi säätää jousitusta, käyttää päällirakenteita, hallita lisälämmitintä, käynnistää ja sammuttaa moottorin sekä paljon muuta. Ajamiseen auton ulkopuolelta vaaditaan kuitenkin erillinen kauko-ohjain.

I-Shift ja ryömintävaihteet

Jotta voimansiirron komponentit, erityisesti kytkin, kestäisivät, on vaihteistosta löydyttävä riittävän hitaita välityksiä, jottei kytkin luistaisi suurta vääntömomenttia siirrettäessä. Tästä syystä Volvo tarjoaa I-Shift-vaihteistoa nykyisin myös ryömintävaihteella varustettuna. Itse asiassa vaihteistoon voi valita kaksikin ryömintävaihdetta eteenpäin ja kaksi taaksepäin.

Ryömintävaihteen avulla liikkeellelähtö ylämäkeen onnistuu pehmeästi ja kytkintä tarpeettomasti kuormittamatta. Ylämäkeen liikkeelle lähteminen on vaivatonta joko mäkilähtöavustimen tai automaattisesti vapautuvan seisontajarrun avulla.

Matti Putkiranta
Kuorma-auton tehokas ja taloudellinen käyttö edellyttää, että käyttäjä saa oikeanlaisen ja riittävän perehdytyksen työkaluunsa. Yksi Volvo Finlandin kuljettajakouluttajista on Matti Putkiranta, joka opasti toimittajia ja muita koeajajia Volvo-kuorma-autojen hienouksiin. Kouluttamisen lisäksi hän tekee paljon myös testaus- ja tuotekehitystyötä Volvo Finlandille.

”Oikein pehmeästi pääsee liikkeelle, kun pitää autoa ensin paikallaan seisontajarruvipua varovasti vetäen, ja kun kaasupolkimella on annosteltu momenttia sopivasti, vapautetaan seisontajarru kokonaan”, opastaa kuljettajakouluttaja Matti Putkiranta.

Kehittynyt VDS

Pian nykysukupolven FH-mallin esittelyn jälkeen Volvo toi markkinoille sähköavusteisen VDS-ohjauksen. Volvo on kehittänyt VDS-ohjausta edelleen, ja nyt kuljettaja voi säätää sen toimintaa. Valittavana on kolme valmista asetuskokonaisuutta erilaisiin olosuhteisiin. Lisäksi kuljettaja voi tehdä itse omat säädöt ohjauksen vaimennukselle, palautukselle, keskittämiselle ja tehostukselle.

VDS on mitä parhain varuste ajotehtävään, jossa pyöritään ahtaissa paikoissa ja peruutetaan paljon. Järjestelmähän keskittää ohjauksen myös peruutettaessa ja tehostaa tarvittaessa ohjauksen höyhenen kevyeksi myös pienessä nopeudessa ja auton ollessa paikallaan. Se osaa jopa kompensoida sivutuulen vaikutuksen maantiellä. VDS-ohjauksella varustettu Volvo voidaan tilata myös lisämoduulilla, joka mahdollistaa auton ajamisen ulkoisella kauko-ohjainlaitteella.

Volvo VDS-ohjauksen säätö näytöllä
VDS-ohjauksen uusimmassa sukupolvessa kuljettaja voi itse säätää ohjauksen ominaisuuksia. Valmiita asetuksia erilaisiin ajotilanteisiin on kolme ja neljättä asetusta kuljettaja voi muokata yksilöllisesti.

Koneet kiinni kuljetuksen ajaksi

Volvon monttupäivän teeman mukaisesti esiteltäväksi sopi hyvin myös mikkeliläisen Metsä-Kiesit Oy:n kehittämä KiesiTech Compact CB -automaattinen kuormansidontalaite, joka on tarkoitettu erityisesti konekuljetusten kuormanvarmistamiseen.

Antero Kiesiläinen ja KiesiTech Compact CB
Antero Kiesiläinen esitteli konekuljetuksiin erinomaisesti sopivaa automaattista KiesiTech Compact CB -kuormansidontalaitetta. Mekaanisen kiristimen käyttö tapahtuu hydraulisesti.

KiesiTech Compact CB on hydrauliikkamoottoriin ja trapetsikierteeseen perustuva mekaaninen sidontaketjun kiristin. Laite on helppokäyttöinen, ja sillä kiristäminen onnistuu hyvin ahtaassakin paikassa, koska perinteisen vanttikiristimen tarvitsemaa liiketilaa ei tarvita. Kaiken lisäksi KiesiTech Compact CB:llä kuorman varmistaminen käy nopeasti.

”Parhaimmillaan automaattikiristin on silloin, kun tehdään useita koneiden siirtoja päivässä. Kun sidonta on helppoa, se tulee tehdyksi kunnolla joka kerta”, sanoo laitteen kehittäjä ja Metsä-Kiesit Oy:n toimitusjohtaja Antero Kiesiläinen. Hän kertoo, että laite sopii yhtä hyvin ns. ritiläauton kuin lavetinkin varusteeksi. Sidontalaite on ollut myynnissä noin puolitoista vuotta ja yksistään tänä vuonna niitä on myyty noin 50 kappaletta.

Lue myös: Maxpo 2019: Volvo Pro -konseptiautot

Lue seuraavaksi