Uutiset

Kuljetuskalusto

Tarkasti mietitty Arocs

Mercedes-Benz Arocs T. Lemström

Teknisen tukkukaupan tuotteita kuljettava Turo Lemström on kolmannen polven kuljetusyrittäjä Tuusulan Jäniksenlinnasta. Lemströmin Mercedes-Benz Arocs on perävaunuineen poikkeuksellinen, mutta tarkasti käyttötarkoitustaan varten rakennettu yhdistelmä.

Turo Lemströmin toimeksiantaja Ahlsell on pohjoismainen teknistä tukkukauppaa harjoittava yritys, joka tarjoaa LVI-, sähkö-, teollisuus- sekä kylmätoimialan tuotteita ja palveluita yrityksille sekä ammattilaisille. Ahlsell toimii kaikkialla Suomessa, ja myymälöitä on 30. Suomen pääkonttori ja keskusvarasto ovat Hyvinkäällä.

 Turo Lemström
Turo Lemström on kolmannen polven autoilija. Suurimman osan työurastaan hän on kuljettanut teknisen tukkukaupan tuotteita, vuodesta 2013 kuljetusyrittäjänä.

Lemström kuljettaa Hyvinkäältä tavaraa sekä Ahlsellin myymälöihin että asiakkaiden työmaille ympäri Suomen, pääasiassa kuitenkin Oulun pohjoispuoliselle alueelle.

”Utsjokea ja Karigasniemeä myöten tunturikeskukset mukaan lukien on tullut käytyä”, Turo Lemström kertoo.

Jo ennen vuosituhannen vaihdetta kuljettajana alkanut työura alan tuotteiden parissa on jalostanut ajatukset pitkälle siitä, minkälainen auto ja sen varustus pitää olla, että työ sujuu.

Räätälöity Arocs

”Olisin ostanut Vanajan, jos niitä vielä tehtäisiin”, Lemström yllättää merkkivalinnan perusteita kysyvän toimittajan. ”Isällä ja isoisälläkin oli Vanaja, se oli heidän luottomerkkinsä. Isälläni oli myöhemmin Mersuja, ja siksi kai minäkin päätin pysyä merkissä.”

Elokuun puolivälissä käyttöönotettu Lemströmin Mercedes-Benz Arocs 3353 ei tuotantolinjalta ole neliakselisena valmistunut. Hydraulisella etuvedolla varustettu tridem-alusta ei kuulu valmistajan tuotanto-ohjelmaan, joten Ala-Baijerissa toimiva Paul Nutzfahrzeuge GmbH lisäsi vetävän telin jatkeeksi ohjaavan akselin. Paulin muutoksilla on Daimler Truckin hyväksyntä, joten esimerkiksi takuu on voimassa normaalisti.

Mercedes-Benz Arocs T. Lemström
Hydraulinen etuveto on tärkeä varuste liikuttaessa rakennustyömailla. Etupyörän navan ulkomuoto paljastaa etuvedon olemassaolon.

”Tehokkaampi moottori olisi ollut toiveena, mutta hydraulisen etuvedon kanssa sitä ei saa. Etuveto on työmailla ehdoton, autolla pääsee purkupaikalle takaperinkin”, sanoo Lemström. Teliveto napavälityksin, etuveto, 16-vaihteinen vaihteisto ja kaksilevyinen kytkin luovat edellytykset työmaalla liikkumisen onnistumiselle. 3 450 millimetrin perusakseliväli tekee autosta ketterän.

Työn luonteen takia Lemström viettää autossa jopa lähes 200 yötä vuodessa. Siksi hän valitsi ohjaamoksi suurimman Arocsiin saatavan, eli Big Spacen. Varustus on kattava, ja taukoilmastointi saa erityisen kiitosmaininnan.

Fassi jälleen          

Kappaletavaranosturi on Turo Lemströmille ensiarvoisen tärkeä työkalu. Kuormat kyllä yleensä lastataan muilla koneilla, mutta työmaille toimitettaessa tavarat usein puretaan kuormasta omalla nosturilla. Myös Ahlsellin myymälöihin toimitettaessa nosturi on toisinaan käytössä.

Jo edellisessä autossa Lemströmillä oli nosturina Fassi. Tällä kerralla Grutech Oy:n toimittaman Fassin tyyppi on F710A.2.26 XHE-Dynamic. Kuusijatkeisen nosturin ulottuvuus on 16 metriä ja jibi kytkettynä 28 metriä. Nosturin, siirrettävän vetopöydän ja muut päällirakenteet varusteineen asensi Valkealassa toimiva Nappa-Machine Oy.

Mercedes-Benz Arocs T. Lemström
Fassi F710 -nosturi tarjoaa nostovoimaa ja ulottuvuutta sopivassa suhteessa. Tällä kerralla tarvittiin ulottuvuutta Ahlsellin omalla työmaalla.

Ohjaamon ja nosturin väliin on saatu sopimaan tarpeellista säilytystilaa, sillä tarkalla olevan etuakselipainon takia nosturi ei ole aivan ohjaamon takana. Samasta syystä etutukijalatkin on jätetty pois. Turo Lemströmin mukaan ilman niitäkin tulee toimeen.

”Toisinaan tarvitaan ulottuvuutta, toisinaan voimaa. Vaikka pääsääntöisesti kuljetettavat tuotteet ovat suhteellisen kevyitä, voi kaapelikela painaa jopa kymmenen tonnia ja 20-jalkaisen merikontin kokoiset kaupintavarastokontit viisi tonnia.”

Lemströmin uuden Arocsin varusteisiin kuuluvat konttilukot ja konttipukki, joiden avulla lyhyttä kuusimetristä merikonttia voi kuljettaa pelkällä vetoautolla.

Mercedes-Benz Arocs T. Lemström
Merikonttia voi tarvittaessa siirtää pelkällä vetoautolla. Etupäästä kontti kiinnitetään konttilukoilla. Takana on irrotettava pukki, ja sidonta on tehtävä esimerkiksi liinalla. Nosturi on tavanomaista taaempana, jotta etuakselipaino ei ylittyisi.

Puoliperävaunuja

Turo Lemströmillä on Arocsiin kytkettäväksi kaikkiaan viisi erilaista puoliperävaunua. VAK:n valmistamien kiinteän avolavaisen ja kapellilavaisen V-Slider-linkkien lisäksi kalustossa on kolme- ja neliakseliset kapellivaunut.

”Sitten on vielä vaijerivaihtolavalaitteella oleva vaunu. Se ei ole kovin aktiivisesti käytössä, mutta sellainen oli kaupan, niin tuli ostettua”, Lemström kertoo arvoituksellisesti hymyillen.

Perävaunuja on mukana kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Kerralla on mahdollista vetää kahta linkkiä ja yhtä täysmittaista puoliperävaunua. Akseleita voi olla yhdistelmässä jopa 14, mutta kaikella on tarkoituksensa: yhdistelmä niin sanotusti toimii kaikenlaisina kokoonpanoina.

”Harvalle työmaalle on mahdollista mennä koko junalla. Tilanteen mukaan mennään yhdellä tai kahdella perävaunulla, tai sitten viedään kontti pelkällä vetoautolla.”

Tavanomaisessa kahden linkin ja puoliperävaunun kokoonpanossa omapainoa yhdistelmälle kertyy 44 tonnia, mutta Lemströmin mukaan tyypillisesti tilavuus loppuu kuitenkin ennen kantavuutta.

Tarpeeseen sovitettu

”Pitkiä taipaleita ajaessa on ollut aikaa miettiä, minkälainen auto olisi hyvä. Edellinen tehtiin, kun elettiin vielä 25,25 metrin kokonaispituuden aikaa. Nyt yhdistelmä voi olla pidempi, mikä toi uusia mahdollisuuksia”, Turo Lemström kertoo ja sanoo keskustelleensa toimeksiantajan kanssa, ennen kuin on hankintaan ryhtynyt.

Turo Lemströmin Mercedes-Benz Arocs on perävaunuineen hyvin tarkoituksenmukainen yhdistelmä.

”Varmaan jotkut pitää hölmönä, kun tällaisella ajelen, mutta kyllä tämä tähän hommaan on sellainen kuin pitääkin. Ei tätä täysperävaunuyhdistelmänä saisi toteutettua”, Turo Lemström päättää.



Lue seuraavaksi