Uutiset

Kuljetuskalusto

Tuplasti Fassi

S-Kuljetus

Artikkelikuva: S-Kuljetus Oy otti keväällä käyttöön kaksi uutta Volvoa. Yhtiön väritykseen loihdittiin sopivasti modernia ilmettä uudenlaisella ja silti perinteitä kunnioittavalla teippauksella.


Helsinkiläinen S-Kuljetus Oy otti viime keväänä käyttöön kaksi Volvo FM 460 -kuorma-autoa, joihin Pajakulma Oy asensi Fassi F425 -nosturit sekä kahteen suuntaan kippaavat PK-25-vaijerivaihtolavalaitteet.

S-Kuljetus Oy:n perustamisvuosi 1978 ei kerro täyttä totuutta siitä, miten pitkään Smalenin suvussa autoilusta on elanto tullut. Työnjohtaja Mikko Smalenin mukaan kaikki on saanut alkunsa jo vuosikymmeniä ennemmin. Myös yhtiön toimiala on laajentunut.

”Kuljetusten ja nostojen lisäksi teemme nykyisin yhä enemmän maarakennusta sekä vesijohto- ja viemärikorjauksia päivystyksineen. Autoja ja koneita on yhteensä noin 30, samoin henkilöstöä”, Mikko Smalen kertoo. ”Työkohteemme ovat Helsingissä ja Uudenmaan alueella.”

Tilauksen mukainen

Mikko Järveläinen sai huhtikuussa käyttöönsä toisen uusista Volvoista, ja toteaa sen olevan toiveiden mukainen.

S-Kuljetus
S-Kuljetus on pitkäaikainen Pajakulman asiakas. Autojen varusteet on valittu pitkän kokemuksen perusteella niin, että niissä on kaikki tarpeellinen, mutta ei ylimääräistä.

”Olen autolla Staran eli Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitoksen ajossa. Se tarkoittaa, että työt ovat poikkeuksetta kaupunkialueella. Ketteryys on siis valttia, ja tridem-alusta on ketterä. Kokemuksiin perustuen auton erittely ja varusteet mietittiin tarkoin. Valmis auto on juuri sellainen, kuin tilattiin”, hän sanoo.

Pieni raskaan sarjan Fassi

Nosturina autossa on Fassi F425RA.2.26 e-dynamic ohjaamon taakse sijoitettuna. Fassin mallistossa se on pienin raskaaksi nosturiksi luokiteltu malli. Ympäripyörivän nosturin nostomomentti on 38,3 tonnimetriä. Hydraulisia jatkoja on kuusi, joilla ulottuma on 16,75 metriä, ja nostokyky jatkeet täysin ulkona 1 645 kilogrammaa.

Kahta uutta autoa varten S-Kuljetus hankki yhden nostureihin sopivan L213-jibin. Kolmen hydraulisen jatkeen avulla nosturin ulottuvuus kasvaa lähes 25 metriin, jossa nostokykyä on 620 kg.

”Jibi otetaan mukaan tarvittaessa, mutta paljon tärkeämpi varuste on koura. Sitä käytetään todella usein”, sanoo Järveläinen.

S-Kuljetus
Hyvä ulottuvuus ja koura. Niille on Järveläisen mukaan käyttöä jatkuvasti. Ahtaalla työmaalla reunakivet nousivat vaivatta kyytiin varastoon kuljetettavaksi.

Mikko Smalenin mukaan S-Kuljetuksella on jo aiemmin hankittuja Fassi-nostureita. Niistä saadut hyvät kokemukset sekä Grutechin korkeatasoinen palvelu olivat vankka peruste hankkia uudetkin nosturit samalta toimittajalta.

”Palvelu on ollut nopeaa ja hyvää. Jos jotakin korjattavaa onkin ilmennyt, korjaamolle on päässyt nopeasti ja asia on hoidettu kuntoon viipymättä. Niin sanottu Uptime on ollut hyvä.”

Myyntipäällikkö Christoffer Weber kertoo, että Grutechin oman Helsingin toimipisteen lisäksi heillä on maan kattava huoltokumppaneiden verkosto.

”Etäyhteys nostureihin auttaa nopeaan reagointiin. Monet häiriöt saadaan kuntoon jo etäyhteyden aikana, ja mikäli ei, tiedetään huoltokäyntiin varautua ennakolta oikealla tavalla”, Weber kertoo.

Kahteen suuntaan kippaava

Kummassakin S-Kuljetuksen uudessa Volvossa on vaijerivaihtolavalaite, joka kippaa, paitsi taakse, myös kuljettajan puoleiselle sivulle.

”Tässä ajotehtävässä vaijerilaite on ehdoton. Työt ovat monipuolisia, joten erilaisten lavojen käytölle on tarvetta. Vaijerilaite on matalarakenteinen, suhteellisen kevyt ja vakaa kipata. Edelliseen ajokkiini verrattuna tässä on kippaus myös sivulle, joka helpottaa ahtailla katutyömailla työskentelyä”, sanoo Järveläinen.

Vaihtolavalaitteena on Pajakulman PK-25-laite, joka on modifioitu kahteen suuntaan kippaavaksi ja varustettu tavallista järeämmällä, kippiautoissa käytettävällä kaatoakselilla. Kippausvakaus on varmistettu apurungon ristikolla.

”Vaijerilaitteelle on tasaisesti kysyntää, ja valmistamme niitä noin muutamia kymmeniä vuosittain. On vielä paljon lavoja ja esimerkiksi työmaakoppeja, joita ei koukkuvaihtolavalaitteella pysty käsittelemään”, kertoo päällirakentamisen suunnittelusta vastannut Matias Marjakangas Pajakulma Oy:stä.

S-Kuljetus
Stara-liikelaitos työllistää Mikko Järveläisen ajokkeineen. Kesäkuussa työmaa oli Linnanmäen läheisyydessä.

Pajakulman toteuttamassa päällirakenteessa on lukuisia tuiki tarpeellisia ja käyttöä helpottavia yksityiskohtia, kuten rungon vahvistus nosturia ja tukijalkoja varten, hydrauliikan ulosotto uppopumpulle, lisätukijalat sekä tarkoituksenmukaiset säilytystilat.

Edessä olevan tukijalan rakenteeseen on integroitu hinaussilmukat, sillä auton alkuperäiset eivät ole käytettävissä. Kiillotetusta rst-levystä valmistetussa tukijalan katteessa on huomioitu huolitellun ulkonäön lisäksi jäähdytysilman kulku, ja kate kätkee sisälleen paikan tukijalan aluslevylle.

Palveluammatti

S-Kuljetuksen Mikko Smalen sanoo, että uudet autot suunniteltiin pitkän kokemuksen pohjalta. Niissä on kaikki, mitä tarvitaan, mutta ei ylimääräistä. S-Kuljetuksella kuljettajien työsuhteet ovat pitkiä, ja kokenut henkilöstö ansaitsee arvoisensa työkalut.

S-Kuljetus
Mikko Järveläinen (oik.) ja Timo Rautiainen ovat S-Kuljetuksen uusien autojen kuljettajat. Mikko Smalenin mukaan Christoffer Weberin (vas.) edustaman Grutechin kanssa on Fassi-kauppoja tehty ennenkin.

”Tämä on palveluammatti ja tilaaja arvostaa hyvää palvelua. Kokeneiden kuljettajien ja oikealaisten työvälineiden voimin se onnistuu”, sanoo Mikko Smalen lopuksi.

Lue seuraavaksi