Uutiset
Silvastin Arocs SLT – ainoa Suomessa, maailmassa ensimmäinen
Erikoiskuljetusten parissa toimiva Ville Silvasti Oy sai loppukesästä laivastonsa jatkeeksi uutta ja väkevää vetovoimaa. Maailman ensimmäinen uuden sukupolven SLT-raskaskuljetusveturi on nyt Suomessa. Kuljetusyrittäjien tarpeet ja niiden asettamat vaatimukset ajoneuvolle ovat suoritealasta riippuen hyvin erilaisia. Erikoiskuljetusten parissa toimivat tahot asettavat kalustolleen lukuisan joukon valtavirrasta poikkeavia vaatimuksia, joihin Mercedes-Benz pyrkii vastaamaan viime keväänä päivitetyllä SLT-mallistolla. Ville Silvasti istuutui viime syksynä Mercedes-myyjän pöydän ääreen ja tiukan kaupankäynnin seurauksena maailman ensimmäinen asiakaskäyttöön luovutettu Mercedes-Benz Arocs 4163 SLT saa kantaa yllään Silvastin perinteikkäitä värejä.
”Jopa 250 tonnin yhdistelmämassoille rakennettu Mercedes-Benz Arocs SLT on käytännössä ajoon valmis raskaskuljetusvetäjä, mikä on asiakkaan näkökulmasta erittäin hieno asia”, toteaa Ville Silvasti uuden ajokin äärellä. Samalla Silvasti kiittelee myös SLT-malliston räätälöinti- ja varustelumahdollisuuksia, jotka pitävät sisällään huomattavan joukon mukavuutta ja turvallisuutta lisääviä, paljolti jo tehtaalla asennettavia varusteita.
”Levikevalot lienee suurin yksittäinen Suomessa tehtävä varustelu”, pohtii Silvasti uutukaisen äärellä.
Erikoiskuljetussektorilla vankan aseman euroopanlaajuisella markkina-alueella saavuttaneen Silvastin laivastoon kuuluu alun toistakymmentä erikoiskuljetusveturia, joiden vetotapa on vähintään 6×4. Nyt hankitun Mercedes-Benzin ohella vahvuuteen kuuluu myös pari aiemman sukupolven SLT-vetäjää, joista saadut myönteiset kokemukset edesauttoivat kaupan syntymistä.
”Kauppaa tehtiin viime vuoden lopulla vailla tarkkoja tietoja teknisistä yksityiskohdista, sillä auto esiteltiin julkisesti vasta viime keväänä”, kertaa Silvasti, jonka mukaan hankintahinnaltaan parin tavanomaisen rekkaveturin luokkaa olevan ajokin tulevien kuormien paino vaihtelee 50 – 150 tonnin välillä.
”Tällä hetkellä meitä työllistävät varsinkin tuulivoimaloiden komponenttien kuljetukset”, kertoo Silvasti, jonka mukaan yritys on asemansa vankistamiseksi investoinut merkittävästi myös tuulivoimaloiden kuljettamisessa käytettävään erikoiskalustoon, kuten torniadaptereihin, joiden avulla kuljetetaan tuulivoimaloiden torniputkia.
Laajuudeltaan ja kokoluokaltaan mittavat kuljetukset vaativat myös huomattavan määrän etukäteissuunnittelua. Silvastin mukaan kuljetusten suunnittelu saattaa usein alkaa jo vuotta ennen varsinaisen työn aloittamista. Osaltaan tästä johtuen, tai tämän ansiosta niin kuljettajien kuin kalustonkin käyttö tunnetaan jo puolisen vuotta etukäteen.
Mercedes-Benz SLT -mallisto koostuu raskaisiin ajotehtäviin suunnitelluista ja räätälöidyistä Actros- ja Arocs -mallistoista. Normaalien, tuotantolinjalta valmistuvien ajokkien tapaan Actroksella ajellaan lähinnä hyväpintaisilla teillä Arocsin soveltuessa kaikkein vaativimmissa olosuhteissa tapahtuviin siirtoihin. Silvastilla päädyttiin Arocs-vaihtoehtoon juuri ajotehtävän luonteesta johtuen.
”Tuulivoimalat rakennetaan lähes poikkeuksetta valtaväylistä sivuun, jolloin joudumme liikkumaan jonkin verran myös alemman luokan tieverkostolla”, perustelee Silvasti valintaa.
Silvastin Arocs SLT -vetäjän konehuoneessa on 625 hevosvoiman tehon tarjoava OM 473 -moottori, jonka jatkeena on suurten massojen mukaan rakennettu turbohidastinkytkin yhdessä automatisoidun, 16-portaisen PowerShift 3 -vaihteiston kanssa. Nestetoiminen turbohidastinkytkin tekee liikkeellelähdöstä ja auton hitaasti tapahtuvasta liikuttamisesta erittäin pehmeää ja nestekäytön ansiosta liikkeellelähtö tapahtuu kytkinlevyjä kuluttamatta.
SLT-vetäjien huomiota herättävin kokonaisuus löytyy ohjaamon takaa. Polttoaine- ja hydrauliöljysäiliö yhdessä lukuisten lauhduttimien kanssa löytyvät kompaktista laitteistotelineestä. Raskaat massat yhdessä alhaisen marssinopeuden kanssa vaativat tavanomaista enemmän jäähdytyskapasiteettia niin moottorille kuin voimansiirrollekin. SLT-vetäjissä on useimmiten myös työntömahdollisuus, jota Silvastin mukaan tarvitaan aiempaa useammin. Mercedes-Benzin mukaan kolmella SLT-vetäjällä voidaan saavuttaa jopa 750 tonnin yhdistelmämassa.
”Työntöpuskuria tarvitaan monesti myös siirrettäessä torniadaptereita lastaus tai purkutilanteissa”, tuumaa Silvasti silmäillessään uutta vetäjää.
Tätä lukiessa Ville Silvastin (oik.) luotsaaman perheyrityksen kuljettaja Petri Junttila on mitä ilmeisimmin yhdessä erikoiskuljetusvetäjänsä kanssa siirtämässä kooltaan tai massaltaan poikkeavaa kappaletta uuteen osoitteeseen.
Tehtaan tilauskannan mukaan asiakkaat ovat tilanneet viitisenkymmentä uuden sukupolven SLT-vetäjää. Euroopassa vuotuiset kokonaismarkkinat ovat sadan auton tienoilla, Suomeen tämäntyyppisiä autoja myydään hyvin satunnaisesti.