Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks E-Tech -kuorma-autot

Renault Trucks E-Tech

Artikkelikuva: Renault Trucksin sarjavalmistuksessa oleva täyssähköinen mallisto kattaa kokonaispainot 3,1 tonnin Masterista 26 tonniin D Wide -malliin. Ensi vuonna tuotantoon tulevat raskaammat T- ja C-mallit.


Renault Trucks on valmistanut täyssähköisiä kuorma-autoja sarjatuotantona yli kahden vuoden ajan. Blainville-sur-Ornen tehdas Normandiassa, Ranskassa on tällä hetkellä Euroopan tuotteliain sähkökuorma-autotehdas. Kysyntä sähköautoille kasvaa kovaa vauhtia, joten tuotannon kasvattamiseen valmistaudutaan.

Blainville

Volvo Groupin tehdasta Blainville-sur-Ornessa voi hyvin luonnehtia Renault Trucksin tehtaaksi, sillä valtaosassa tehtaalta valmistuvissa tuotteissa on Renault Trucksin timanttilogo. Vuodesta 1956 toiminut tehdas on alkujaan Renaultin, ja tällä hetkellä 74 hehtaarin tehdasalueella valmistetaan keskiraskaita Renault Trucks- ja Volvo-kuorma-autoja, sekä lisäksi ohjaamot raskaampiin Renault Trucks -kuorma-autoihin. Myös Daf LF-mallien ohjaamot valmistetaan samassa tehtaassa.

Tehtaanjohtaja Christophe Loyerin mukaan komponenttipulan aiheuttamat karikot on onnistuttu väistämään miltei kokonaan, ja toimitusten myöhästymiset ovat olleet hyvin vähäisiä. Päivittäin Blainvillesta valmistuu tällä hetkellä 286 ohjaamoa ja 82 autoa noin 2 200 työntekijän tekemänä. Aikojen kuluessa tehtaasta on valmistunut yli miljoona ajoneuvoa.

Maaliskuusta 2020 alkaen Blainvillessa on valmistettu täyssähköisiä kuorma-autoja sarjatuotantona, ja tehdas on tällä hetkellä suurin täyssähköisiä kuorma-autoja valmistava tehdas Euroopassa. Noin puolet Euroopassa tällä hetkellä liikenteessä olevista täyssähköisistä kuorma-autoista on valmistettu Blainvillessa.

E-Tech-mallit valmistetaan Blainvillen tehtaalla lähes valmiiksi saakka samalla tuotantolinjalla polttomoottoriautojen kanssa. Toistaiseksi akut asennetaan erillisessä rakennuksessa. Tilanne kuitenkin muuttuu syksyyn mennessä, jolloin sähköautot tulevat linjalta valmiina.

Sähkö on osa ratkaisua

Euroopan Unionin alueella noin 28 prosenttia hiilidioksidipäästöistä (CO2) syntyy liikenteestä. neljänneksen tuosta määrästä tuottavat kokonaispainoltaan yli 3,5-tonniset ajoneuvot.

Renault Trucksin sähköistymisratkaisuista vastaavan varapääjohtajan François Savoyen mukaan ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää toimia hiilipäästöjen leikkaamiseksi. Lähivuosina Renault Trucks vähentää päästöjä parantamalla polttoainetaloutta, kierrätyksellä ja sähköistämällä.

”Tavoitteemme on, että vuonna 2030 puolet ja vuonna 2040 jokainen uusista Renault Trucks -ajoneuvoista on hiilineutraali”, täsmentää Savoye.

Akku on tehokas energiavarasto

Tutkimusjohtaja Marc Lejeune kertoo, että fossiilittomista energialähteistä – ydin-, tuuli-, vesi- ja aurinkovoima – saatava energia on tehokkaimmin käytössä, kun niillä tuotettu sähkö varastoidaan akkuun ja käytetään sähkömoottorissa. Hyötysuhde kokonaisuudessaan eli niin sanotusti well to wheel on hieman yli 60 prosenttia.

Muilla ratkaisuilla, kuten polttokennolla tai polttomoottorilla, hyötysuhde jää 20 prosentin tuntumaan tai reilusti sen alle.

”Akkusähkökäyttöisen jakeluauton elinkaarenaikainen ilmastoa lämmittävä vaikutus voi olla jopa 80 prosenttia pienempi kuin fossiilista dieseliä käyttävän. Sen sijaan niin sanotun harmaan vedyn käyttäminen saattaa olla dieseliäkin huonompi vaihtoehto”, Lejeune sanoo.

Laajaa yhteistyötä

Renault Trucks on osa Volvo Groupia. Sähköisen liikkumisen kehittäminen on konsernissa laaja-alaista, ja tuotekehitystyön tuloksia voidaan hyödyntää paitsi kahden kuorma-automerkin tuotteissa, myös linja-autoissa, maarakennuskoneissa ja aluksissa.

Renault Trucks E-Tech
Renault-henkilöautojen tapaan täyssähköisten Renault Trucks -kuorma-autojen Z.E.-mallimerkintä muuttui E-Tech-nimeksi. Vaikka taustalla on kaksi täysin erillistä yhtiötä, brändi on yhteinen. Joillakin markkina-alueilla, kuten Ranskassa, sillä on iso merkitys.

Konsernin Volvo Energy -yhtiö keskittyy käytetyistä akuista huolehtimiseen. Ajoneuvoista palautuvat akut voidaan hyödyntää toisenlaisessa käytössä sellaisenaan tai kierrättää materiaaliksi uusien akkujen valmistukseen.

Mielenkiintoinen vaihtoehto on akkujen kunnostus, jolla akuille voidaan antaa lisää käyttövuosia. Tyypillisesti sähköauton akut tulevat käyttöikänsä päähän ennen kuin auto muuten on loppuun ajettu. Kunnostetuilla akuilla, joiden käyttöikä on noin puolet uuden akun käyttöiästä, saadaan edullisesti hyvät akut auton viimeisiksi vuosiksi. Idea on saman tapainen kuin renkaiden pinnoittamisessa.

Konsernin ulkopuolelta yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Renault Group (kaupunkiliikenne), Samsung (akut) sekä Daimler ja Traton (latausinfra).

E-Tech -mallisto laajenee

Maaliskuun alkupuolella Renault Trucks julkaisi ensimmäiset tiedot tulevista raskaista täyssähkömalleista. Samalla kerrottiin, että aiempi täyssähköiset Renault Trucks autojen Z.E. -mallimerkintä muuttuu E-Tech-nimeksi. Raskaammat T- ja C E-Tech esitellään varsinaisesti vuonna 2023.

Renault Trucks T E-Tech
Renault Trucks T E-Tech tulee markkinoille vuonna 2023.

Uudet raskaat mallit tulevat saataville kahden tai kolmen sähkömoottorin versioina, vastaavasti teholukemat ovat 330 kW (450 hv) ja 490 kW (666 hv). 90 kWh:n akkuja voi autoissa olla tarpeen mukaan 2–6 kappaletta, eli enimmillään akkukapasiteettia on 540 kWh. Vetotapoja tulee tarjolle kolme: 4×2, 6×2 ja 8×4*4. Suurin kokonaispaino yhdistelmässä voi olla 44 tonnia. Vaihteistona autoissa on tuttu Optidrive sähkökäyttöön sovitettuna.

Parhaimmillaan kaupungissa

Täyssähköinen kuorma-auto on parhaimmillaan lyhytmatkaisessa liikenteessä taajamaolosuhteissa, joissa toistuvat kiihdytykset ja pysähdykset. Siinä missä polttomoottoriautolla kiihdyttämisessä käytetty energia muutetaan hidastaessa jarruilla lämmöksi, sähköautossa hidastamisen yhteydessä ladataan energiaa takaisin ajoakkuihin.

Renault Trucksin D- ja D Wide E-Tech -malleja päästiin koeajamaan keväisessä Normandiassa, ja D-mallia vielä koto-Suomessakin aivan reilun mittaisilla lenkeillä.

Renault Trucks D E-Tech
Täyssähköisiä Renault Trucks D-kuorma-autoja on jo liikenteessä muutamilla suomalaisilla kuljetusliikkeillä. Kaupunkiliikenteessä se on hiljainen ja kaikin puolin miellyttävä ajettava, ja toimintamatkakin on 200 kilometrin paremmalla puolella. Maantiellä sähköauton edut eivät pääse korostumaan.

Dieselmoottoriseen autoon tottuneelle kuljettajalle on sähköauton äänimaailma tietenkin monien ihmettelyjen aihe. Sähköauto on hiljainen, mutta ei se täysin äänetön ole. Tuulen suhinat, alustan äänet ja tietysti ympäristön äänet kuuluvat selkeästi. Esimerkiksi lämmityslaitteen puhaltimen ääni voi tuntua kovalta, kun diesel ei ole pörinällään sitä peittämässä.

Renault Trucks D E-Tech mittaristo

Ajaminen Renault Trucksin sähköautolla on helppoa ja miellyttävää. Auto ”käynnistetään” virta-avaimella, ja painonapeilla hallitaan kaksivaihteista automaattivaihteistoa. Kaasupolkimeksi kutsuttua poljinta painamalla auto lähtee liikkeelle. Vauhdin noustessa vaihteisto vaihtaa suuremmalle automaattisesti. Vaihteiston käytöllä säästetään energiaa nimenomaan liikkeellelähdössä.

Jossain kohtaa vauhtia on hillittävä, ja se tapahtuu joko jarrupolkimella pyöräjarruin tai ohjauspyörän vasemmalla puolella olevalla pienellä viiksellä lataustoimintoa (rekuperaatio) säädellen. On hyvä muistaa, että akun ollessa täyteen ladattu, hidastaminen rekuperaatiolla ei ole heti käytössä: akkua ei voi ladata yli sadan prosentin varaukseen. Kun varaus on hivenen laskenut, vauhtia voi taas hidastaa lataamalla.

Renault Trucks D Wide E-Tech
Suomessa ei ole vielä yhtään 26-tonnin Renault Trucks D Wide -sähkökuorma-autoa. D Wide on samalla tavalla mukava ja suorituskykyinen kuin pienempi D-malli.

Mitä täytyy ottaa huomioon?

Volvo Finlandin Renault Trucks -tuotepäällikkö Juha Mattila kertoo kiinnostuksen sähkökuorma-autoja kohtaan kasvaneen voimakkaasti. Hänen mukaansa usein mietitään toimintamatkan riittävyyttä ja latausaikaa.

Juha Mattila
Volvo Finlandin Renault Trucks -tuotepäällikkö Juha Mattila uskoo täyssähköisten kuorma-autojen yleistymiseen myös Suomessa. Vielä ei kaikkiin kuljetustehtäviin sähköautoa ole tarjolla, mutta valikoima laajenee.

”Suomeen on rekisteröity pian kymmenen täyssähköistä Renault Trucks -kuorma-autoa, jotka kaikki ovat 16,7 tonnin D-malleja. Vastaavalla dieselautolla ajetaan tyypillisesti noin 100 kilometriä 10 tunnin työpäivän aikana. Sen jälkeen auto käydään tankkaamassa päivittäin samalla polttoainemittarilla. Sähköautolla toimintamatka riittää reilusti samaan, ja yön yli lataamiseen omassa pihassa riittää kolmivaiheinen virtapistoke”, Mattila sanoo.

Renault Trucksilla on ohjelmisto, jolla voidaan erittäin tarkasti arvioida simulaation avulla sähköauton soveltuvuutta ja erittelyitä asiakkaan toimintaympäristössä. Ohjelma ottaa huomioon tieluokituksen, maaston muodot ja jopa lämpötilan vaikutukset toimintamatkaan. Simulaatiolla voidaan määrittää esimerkiksi optimaalinen akkujen määrä.

Kun sähkökäyttöisiä kuorma-autoja alkaa olla useampia, on kiinnitettävä huomiota myös lataamiseen. 22 kilowatin vaihtovirtalataus ei vielä suuria vaadi kiinteistön ja lähialueen sähköverkolta, mutta Blainvillessä ennustettu yhden megawatin tasavirtalataus saattaa jo himmentää naapurin mummon sähkövalon, ellei verkko ole moitteettomassa kunnossa.

Sähkökuorma-autot ovat jo täällä

Sähkökuorma-autoista ei voi puhua pelkästään tulevaisuuden kuljetusvälineinä, ne ovat jo nykypäivää. Vielä on kuitenkin tekniikan kehityttävä monella saralla, ennen kuin suurin osa maantiekuljetuksista voidaan suorittaa sähkökäyttöisillä ajoneuvoilla. Aivan kaikkea ei ehkä koskaan.

Akku- ja latausteknologia kehittyvät pitkin harppauksin. Mitä nopeammin akut saadaan ladattua ja mitä enemmän saadaan energiaa mukaan, sitä useammat kuljetustehtävät tulevat mahdollisiksi suorittaa sähköautoilla. Nyt ajetaan jakelua, pian aluekuljetuksia ja joskus vielä kaukokuljetuksiakin.



Lue seuraavaksi