Uutiset

Kuljetuskalusto

Raskasparin uusi korjaamo

Kalle Salosen ja Jyrki Hakkaraisen luotsaama Raskaspari Oy on reilun parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa itäsuomalaisten automiesten parissa. Keväällä 2009 perustetulla, nyt viitisenkymmentä henkilöä työllistävällä yrityksellä on toimipisteet Joensuun ja Iisalmen lisäksi Mikkelissä, missä on astuttu kokonaan uudelle aikakaudelle uusien toimitilojen myötä.

”Uusissa kuorma-autojen ja maarakennuskoneiden huoltamista ja korjaamista varten rakennetuissa toimitiloissa on neljä läpiajettavaa huoltopaikkaa, joiden lisäksi käytössämme on kaksi autoa nielaiseva testaushalli. Kerralla sisään mahtuu siis kymmenen yksikköä”, valottaa Raskaspari Oy:n toimitusjohtaja Kalle Salonen uusia tiloja, joissa työskentelee 17 raskaan kaluston ammattilaista.

Salosen mukaan yhteistyössä henkilökunnan kanssa suunnitellun korjaamon rakentamisessa on pyritty huomioimaan niin asentajien työhyvinvointi kuin ympäristöseikatkin aikaisempaa vahvemmin.

”Lattialämmitys kuivattaa lattian nopeasti myös talviaikaan ja valaistuksessa on hyödynnetty yksinomaan LED-valaisimia, joiden korkeampi hankintahinta kompensoituu alhaisemman energiakulutuksen kautta”, kertoo Salonen uuden toimipisteen yksityiskohdista.

Raskaspari Oy on koko olemassaolonsa ajan toiminut alueellaan Volvo-kuorma-autojen valtuutettuna huolto- ja korjaamopisteenä, mutta jatkossa Raskaspari Oy tarjoaa vastaavat palvelut myös Volvo-maarakennuskaluston käyttäjille. Palvelutarjonnan laajentuminen on huomioitu uuden korjaamon suunnittelussa, sillä maarakennuskoneille on varattu oma, muita leveämpi huoltopaikka.

”Tämän huoltopaikan edustalla on asvaltin sijaan käytetty betonia, mikä sallii tela-alustaisten koneiden käsittelyn. Sisältä hallista löytyy myös 10 tonnin siltanosturi, jonka nostokyky pääsee oikeuksiinsa esimerkiksi kaivukoneiden kääntökehien vaihtotöissä”, kertoo Salonen.

Mikkelin korjaamo palvelee asiakkaita niin varaosamyynnin kuin huoltopalveluidenkin osalta arkisin kahdessa vuorossa, lauantaisin mennään yhden vuoron periaatteella.

”Arkisin asiakkaita palvellaan aamukuudesta iltakymmeneen ja lauantaisin kuudesta kahteen. Tämän ohella meillä on Mikkelissä kaksi aina lähtövalmiudessa olevaa huoltoautoa, joista toinen palvelee lähinnä maarakennuskalustoa”, kertoo Salonen.

Laajalti palvelua, kattavasti varaosia

Kooltaan pieni ja osin myös paikallinen Raskaspari Oy haluaa laajan palvelutarjontansa kautta tarjota kuljetusyrittäjille kaikki huolto- ja kunnossapitopalvelut yhdestä osoitteesta. Alustan ohella Salosen luotsaama yritys tarjoaa asiakkailleen kattavaa palvelua myös päällirakenteiden ja perävaunujen osalta ja toimitusjohtajan mukaan liikevaihdon kasvu onkin löytynyt paljolti juuri päällirakennepuolelta.  

”Meillä on koulutettuja asentajia niin korirakenteiden paikkaamiseen, takalaitanostimien huoltamiseen kuin kylmäkoneiden korjaamiseenkin”, kertoo Salonen esitellessään ainutlaatuista pakokaasunpoistojärjestelmää, joka on kehitetty yksinomaan kylmäkoneiden huoltamista silmälläpitäen.

Neljän huoltopisteen yläpuolelle on asennettu huuvat, jotka imevät kylmäkoneiden pakokaasut ulos. Huuva on osoittautunut perinteistä, poistoletkuin varustettua pakokaasuimuria käytännöllisemmäksi vaihtoehdoksi kylmäkoneiden pakokaasujen poistossa.

Salosen vuosien kokemus korjaamotyöskentelystä näkyy muun muassa korjaamosta löytyvien koneiden ja tarvikkeiden sijoittelussa. Esimerkiksi erikoistyökalut löytyvät selkeästi merkityistä työkalukaseteista, kaikki öljyt ja nesteet taasen on nostettu 2000 litran säiliöihin katon rajaan – pois asentajien työskentelyalueelta lattiapinta-alaa syömästä. Öljybaarien pistooleissa ei ole lainkaan mittareita, sillä öljyn mittaus tapahtuu sähköisesti jo ennen letkukelaa. Sähköisen järjestelmän ansiosta asentajien käyttämä öljy kirjautuu aina suoraan työmääräykselle, mikä omalta osaltaan vähentää tahatonta öljynhävikkiä.

Korjaamotilan ohella nykyaikaisessa palvelukeskuksessa vaaditaan myös kattava varaosavarasto. Salosen mukaan uuden toimipisteen pinta-alaltaan 150 neliön varaosavarastosta löytyy noin 90 prosenttia päivittäisestä tarpeesta.

”Volvon varaosajärjestelmä seuraa myyntiämme ja varastosaldoja jatkuvasti tehden täydennyksiä automaattisesti. Sama järjestelmä huolehtii myös hyllyyn jäävien osien palauttamisesta takaisin varastolle, mikä auttaa meitä pitämään varaston kiertonopeuden viiden ja kuuden välillä”, kertoo Salonen tietotekniikan tuomista eduista varaosamyynnille. Volvon varaosien ohella hyllyistä löytyy erittäin kattava tarjonta perävaunuissa, päällirakenteissa ja kuormankäsittelylaitteissa käytettäviä osia. Salosen mukaan kasvanut varaosavarasto yhdessä arkisin iltakymmeneen saakka palvelevan varaosamyynnin kanssa ovat saaneet asiakaskunnan parissa nopeasti vankan suosion.

Suihketta simulaattorissa

Poveri on ESR-varoin rahoitettu hanke, jonka tavoitteena on parantaa kuljettajakoulutuksen laatua Itä-Suomen alueella. Näkyvin ja konkreettisin osa Poveri-hanketta on puoliperävaunuun rakennettu liikuteltava oppimisympäristö luokkatiloineen ja simulaattoreineen. Täysin kotimaisin voimin toteutettua oppimisympäristöä hyödynnetään paitsi ajoharjoittelun alkuvaiheessa, myös erikoistilanteiden, kuten rengasrikkojen, jarruvikojen ja haastavien keliolosuhteiden simuloinnissa.

”Simulaattoriajossa kouluttaja voi keskittyä täysin oppilaan suoritukseen ja ohjeistamiseen. Normaalissa ajoharjoittelussa kouluttajan on seurattava myös muuta liikennettä ja ympäristöä vahinkojen välttämiseksi. Simulaattorin avulla kaikille oppilaille voidaan luoda tarvittaessa täysin identtiset olosuhteet, mikä ei käytännössä ole mahdollista. Simulaattorilla voidaan tosielämästä poiketen palata taaksepäin korjaamaan aiemmin tehtyä virhettä”, valottaa Esedu:n kouluttaja Teppo Nikkinen, jonka mukaan simulaattori ei kuitenkaan korvaa todellista ajoharjoittelua oikeassa ympäristössä.

Simulaattorissa on kaikkiaan 12 eri ajoneuvovaihtoehtoa nuppiautosta aina moduuliyhdistelmään saakka. Keväällä käyttöönotettu oppimisympäristö on ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti viiden itäsuomalaisen oppilaitoksen käytössä. Usean oppilaitoksen yhteistyöllä noin miljoonan euron hankinnan käyttöaste saadaan korkeaksi.

 

Yrityslähtöistä oppimista

Kinnarin alueelle rakennetuissa uusissa tiloissa sijaitsee Raskasparin korjaamon ohella myös Etelä-Savon ammattiopiston logistiikan koulutus, joka tuottaa tulevaisuuden tekijöitä kuljetusalan tarpeisiin. Toimitusjohtaja Keijo Tikan mukaan Mikkelistä on muotoutumassa merkittävä logistinen solmukohta, mikä asettaa vaatimuksia alueen palvelu- ja koulutustarjonnalle.

”Pyrimme koulutuksessamme yritysmäiseen oppimisympäristöön, mikä on tässä tapauksessa onnistunut erittäin hyvin”, kiittelee Tikka yhteistyötä oppilaitoksen, Raskasparin ja kiinteistön rakentaneen Suomen Kiitoautojen välillä.

Tiloissa toimiva lounaskahvio Kiito-Orava toimii sekin oppilaitosvetoisena, joten Etelä-Savossa on ymmärretty käytännönläheisyyden tuomat edut opiskelijoiden motivoinnille ja osamaisen kasvulle.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi