Uutiset

Kuljetuskalusto

Osatori myy osat ja autot

Osatori Oy:n puhelimeen vastaava Samu Suur-Inkeroinen ei ole monen muun suomalaisnuoren tapaan valinnut siistiä sisätyötä, vaan mielenkiintoisen ja haasteiden täyttämän arjen kuorma-autopurkamolla.

”Ei sitä oikein osannut edes muuta alaa ajatella, koska mielestäni oli luontevaa jatkaa isoisäni aikoinaan aloittamaa purkamotoimintaa”, tuumaa kolmannen polven purkamoyrittäjä uravalinnan taustoista.

Arki purkamoilla on reilun kolmen vuosikymmenen aikana muuttunut suuresti. Aikaisempaa suurempi osa purkutyöstä tehdään nykyään sisätiloissa, joskin purkamolla on oltava valmis myös ulkotyöskentelyyn.

”Kysytyimmät osat pyrimme purkamaan valmiiksi hyllyyn, mutta kokemuksen perusteella osat säilyvät paremmin tallessa niiden olleessa kiinni autossa”, linjaa Samu, jonka mukaan edelleen autossa kiinni oleva osa on haettava asiakkaalle kelillä kuin kelillä, myös sateessa ja pakkasessa. Asiakaspalvelun ja toimitusnopeuden merkitys tuntuu nimittäin korostuvan jatkuvasti. Tämän vuoksi purettavien autojen merkki- ja mallikirjo on pidettävä kattavana myös harvinaisempien merkkien suhteen.

”Eniten meiltä kysytään luonnollisesti valtamerkkien osia, mutta yhtä tärkeänä pidämme myös marginaalimerkkejä, joilla kaikilla on jonkinlainen ajoneuvokanta myös Suomessa. Merkistä riippumatta jokainen hajonnut on ajoneuvo saatava nopeasti tien päälle tuottavaan työhön”, tietää Samu, jonka mukaan purkuun tuleva kalusto on vuosien aikana nuorentunut.

”Osaltaan tämä johtuu kasvaneista ajosuoritteista, mutta toisaalta myös vakuutusyhtiöiden kynnys kolariautojen lunastamiseen on madaltunut, koska korjaustyö on nykyisin verrattain kallista”, summaa Samu.

Purkutoimintakin sähköistyy

Ajoneuvotekniikan kehittyminen näkyy sekin purkamon toiminnassa. Aikaisemmin voimalinjan osat olivat menekkitavaraa, nyttemmin varsinkin moottorit ovat vaikeammin myytäviä komponentteja.

”Takavuosina moottorilla ajettiin 300 000 kilometriä, nyt tuollainen ajomäärä tarkoittaa vasta sisäänajoa”, pohtii Hannu Suur-Inkeroinen, jonka mukaan ajoneuvojen sähköistyminen on tuonut mukanaan uusia komponentteja, joiden purkaminen ja varsinkin jälleenmyynti vaatii omanlaistaan osaamista.

”Sähkö- ja elektroniikkakomponenttien määrän kasvun myötä uskon myös testilaitteiden tulevan osaksi purkamotoimintaa jo lähivuosien aikana”, maalaa Samu purkamon tulevaisuutta, jota säädellään ja valvotaan aikaisempaa enemmän myös lainsäätäjän taholta.

”Nesteitä sisältävät autot on varastoitava tiiviillä, asvaltoidulla ja öljynerotuskaivoin varustellulla kentällä. Hiekkakentällä voidaan varastoida ainoastaan kuivattuja autoja”, valottaa Samu, jonka mukaan laki on tältä osin selvä.

Myös purkamon asiakaskunta on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana.

”Itse kalustoaan korjaavat autoilijat ovat selvästi vähentyneet, nykyisin kuljetuskalusto huolletaan ja korjautetaan pääsääntöisesti korjaamoilla”, pohtii Samu viime aikojen kehitystä, joka johtuu paljolti teknisestä kehityksestä sekin. Monesta muutoksesta huolimatta Samu uskoo purkamotoiminnan tulevaisuuteen.

”Myös tulevaisuudessa myydään autoja, jotka tarvitsevat säännöllisesti varaosia. Uutta osaa huomattavasti edullisemman, joskin monesti lähes uudenveroisen purkuosan merkitys ja menekki kasvaa varsinkin taloudellisesti epävakaina aikoina. Purkamotoiminta perustuu paljolti käyttökelpoisten komponenttien myyntiin, sillä pelkkä romuttaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa. Karkeasti arvioiden noin 80 prosenttia autosta pyritään hyödyntämään uusiokäytössä”, summaa Samu.

Kansainvälistä toimintaa

Purkamotoiminnan ohella Osatori Oy harjoittaa myös käytettyjen autojen kauppaa, mikä on merkittävä osa yrityksen toimintaa. Yrityksen pihassa seisoo tällä hetkellä noin 40 käytettyä vaihtoajoneuvoa tai perävaunua odottamassa uutta käyttökohdetta.  

”Autoja on pihassa rekkaveturista sora-autoon eli laidasta laitaan”, linjaa Hannu, jonka mukaan karkeasti jaoteltuna noin puolet yrityksen liikevaihdosta syntyy käytettyjen autojen kaupasta, toisen puolen koostuessa uusien tarvikeosien ja purkuosien myynnistä. Valtaosa käytetystä kalustosta hankitaan kotimaasta, joskin rekanvetureita ja vaihtolava-autoja tuodaan käytettynä myös ulkomailta. Useimmiten asiakkaat etsivät päällirakentein varustettua, katsastettua heti ajoon valmista autoa, joten Osatorin hallissa tehdään myytäviin ajoneuvoihin tarvittaessa huollot, korjaukset ja varustelut tarpeen mukaan.

Yli maan rajojen toimitaan myös myyntimielessä, sillä suomalaisesta aktiiviajosta eläköitynyttä kalustoa ja varsinkin voimalinjan komponentteja viedään jonkin verran myös Etelä-Amerikkaan, Lähi-itään sekä Afrikan mantereelle. Samun mukaan vientimarkkinat ovat kysynnän suhteen hyvin ailahtelevaisia.

”Romania oli meille aiemmin tyystin vieras maa, mutta viime vuonna sinne vietiin kaikki tarjolla olleet vanhat puuautot”, kertoo Samu puheluidensa välillä. Puhelin on edelleenkin purkamon tärkein yhteydenpitoväline, joskin asiakkaat kysyvät osia aiempaa useammin myös sähköpostin välityksellä. Vastausnopeudesta ei Samun mukaan sovi kuitenkaan tinkiä.

”Asiakkaalla on selvä tarve ottaessaan meihin yhteyttä”, linjaa Samu, jonka mukaan asiakaskunta on levittäytynyt kaikkialle Suomeen. Maantieteellinen sijainti on menettänyt merkityksensä hyvien liikenneyhteyksien maassa.

”Purkamosta kysytään osia enimmäkseen 2000-luvulla valmistuneisiin ajokkeihin, aktiiviajossa tätä vanhemmat ajokit alkavat olla jo harvinaisuuksia”, pohtivat Osatori Oy:n Samu ja Hannu Suur-Inkeroinen päätteeksi.

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi