Uutiset

Kuljetuskalusto

Nyt ollaan lähellä asiakasta

Iveco on kulkenut suomalaismarkkinoilla varsin suotuisten tuulien alla jo useiden vuosien ajan paljolti laadukkaan tuotteen ja osaavien ihmisten ansiosta. Viime syksynä tuulet kuitenkin muuttuivat ja Ivecon maahantuontitoiminnan yllä leijui hetken aikaa suuriakin kysymysmerkkejä.

”Me tehtaalla näimme suomalaismarkkinat kuitenkin erittäin tärkeinä, joten aloimme saman tien etsiä uutta, kustannuksiltaan ja toimintatavaltaan tehokasta toimintamallia. Suomi on Ivecolle kasvava markkina-alue, joten päädyimme omaan, tehtaan alaisuudessa toimivaan organisaatioon”, kertoo Emilio Parato, joka vastaa Ivecon myynti- ja markkinointiorganisaatiosta.

Suomi on tunnetusti laaja ja harvaan asuttu maa, missä hyötyautojen vuosittaiset myyntimäärät ovat rajalliset. Myyntiorganisaation ja asiakkaan tukena on kuitenkin oltava maanlaajuinen jälkimarkkinointiverkosto, jonka toteuttamisessa Iveco pitäytyi yhteistyöhön pitkällisen kumppanin, Raskoneen kanssa.

”Ivecolla on varsin myönteisiä kokemuksia paikallisten sopimuskorjaamoiden toiminnasta. Esimerkiksi Italiassa meillä on 56 toimipistettä, joista vain yksi on tehtaan ylläpitämä. Sopimuskorjaamon osaaminen on toki pidettävä korkealla tasolla muun muassa jatkuvan koulutuksen avulla”, muistuttaa Parato.

Iveco-kaluston huoltoja sekä korjauksia tehdään Raskoneen verkoston 14 toimipisteessä, joiden lisäksi autoilijoiden tukena on seitsemän paikallista sopimuskorjaamoa.

”Raskoneen henkilöstö tuntee sekä olemassa olevan Iveco-kannan, että sillä operoivat kuljetusyrittäjät ja heidän tarpeet”, muistuttaa Parato, jonka mukaan Raskoneen sitoutumisesta yhteistyöhön kertoo myös toiminnan laajentaminen Espooseen, aikaisemman maahantuojan ylläpitämään toimipisteeseen.

Raskaat tunnetaan, kevyellä tullaan

Autoilijan suuntaan maahantuojan muutokset ovat hyvin huomaamattomia, sillä maahantuontiorganisaatio yhdessä paikallisen automyyjäverkoston kanssa on pysynyt lähestulkoon ennallaan.

”Oikeat henkilöt oikeilla paikoilla ovat elinehto toiminnallemme millä tahansa markkina-alueella. Onneksemme Suomessa oli erittäin hyvä ja ammattitaitoinen henkilökunta, joka jatkaa työtään Ivecon markkina-aseman vahvistamiseksi”, kiittelee Parato.

Varsinkin raskaiden hyötyautojen tekninen kehitys yhdessä asiakkaiden vaatimustason kasvun myötä on tehnyt automyynnistä aikaisempaa haastavampaa. Parato näkee tilanteen mieluummin mahdollisuutena, koska nyt kuljetusyrittäjä sekä automyyjä ovat aikaisempaa lähempänä tehdasta ja sen tarjoamaa teknistä tukea.

Paraton mukaan Iveco on tunnettu Suomessa paljolti raskaiden ajoneuvojen tarjoajana. Eurocargo, Trakker ja Stralis ovatkin tunnettuja työjuhtia niin maantiellä kuin maastossa. Daily-mallisto tunnetaan Suomessa enimmäkseen raskaimmista edustajistaan, vaikka mallistossa on keveitä, myös pakettiautoksi rekisteröitäviä ajokkeja.

”Loppuvuoden aikana tulemme näkemään Suomessa uudistuneen Daily-malliston, jossa on aikaisempaa puhtaampi voimanlähde sekä vaihtoehtoja aina seitsemän tonnin kokonaismassaan saakka”, lupaa Parato.

Uutta jo putkessa

Maailmantalouden sivuraiteelle ajanut taantuma on vähitellen alkanut osoittaa merkkejä otteen hellittämisestä.

”Jokainen kuukausi on nyt edellistään parempi, joskin muutosvauhti on erittäin hidas. Mitään äkkikasvua ei kuitenkaan ole näkyvissä, joten tie normaalitason saavuttamiseksi tulee olemaan pitkä”, maalailee Parato tulevaisuuden näkymiä.

Hänen mukaan toiminta monella maailman markkina-alueilla on tasoittanut Ivecon tietä, sillä Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Lähi-idässä markkinoiden laskusuhdanne on ollut Aasiaa ja Eurooppaa maltillisempi. Valoisimpia kasvunäkymiä Parato näkee lähinnä Kiinassa sekä Etelä-Amerikassa, joskin muutokset tuulet ulottuvat myös Eurooppaan.

”Kuluva vuosi tulee olemaan muutosten aikaa Fiat-yhtymässä. Paljolti Fiatin ja Chryslerin aloittaman yhteistyön vuoksi nykyinen Fiat Group jaetaan kahtia, jonka jälkeen meillä on kuluttajatuotteisiin keskittyvä Fiat Automotive sekä teollisiin tuotteisiin, kuten hyötyajoneuvoihin keskittyvä Fiat Industrial”, valottaa Parato, jonka mukaan muutos näkyy asiakkaiden suuntaan entistä parempana keskittymisenä omaan ydinosaamiseen. Yksittäiset kuluttajat ja ammattimaiset yrittäjät arvostavat tuotteissaan eri ominaisuuksia, joiden kehittämiseen saadaan uutta puhtia eriyttämällä liiketoiminta-alueet toisistaan. Ammattimaiset kuljetusyrittäjät odottavatkin mielenkiinnolla uuden yksikön tuomaa virtaa Ivecon tuleviin tuotteisiin.

”Täysin uusi Daily nähdään muutaman vuoden sisällä, raskaammassa segmentissä meillä on nykyaikaiset ja hyvin myyvät tuotteet, joten uudistukset ovat kauempana. Tosin on muistettava, että tuotekehitystä tapahtuu jatkuvasti myös sillä sektorilla. Unohtaa ei sovi myöskään Euro 6-moottoreiden kehittämistä, johon meillä on varsin vahvat otteet oman moottorituotannon ja tuotekehityksen ansiosta” päättää Emilio Parato Suomen vierailunsa.

Viisikko ja trippelinelikko

Suomi on edelleen maa, missä asiakkaan tai lainsäätäjän vaatimukset tuovat mahdollisuuden ja toisaalta myös velvollisuuden erikoisratkaisuihin. Esimerkiksi meillä suositut viisiakseliset nuppiautot ovat Euroopan laajuisella markkina-alueella edelleen erikoisratkaisuja, joiden tehdastuotanto ei ole taloudellisesti kannattavaa.

”Suomessa viisiakseliset ajokit ovat kuitenkin suosittuja, minkä vuoksi olemme ryhtyneet yhteistyöhön VTA Tekniikan kanssa”, valottaa taustoja tuotepäällikkö Jarmo Mäki.

Perusajokkina on aina tehtaalta neliakselisena tuleva Trakker, johon VTA Tekniikka asentaa Ivecon valmistaman ohjaavan ja nostettavan lisäakselin. Mäen mukaan ensimmäinen viisiakselinen Trakker pyritään saamaan valmiiksi syyskuun Metko-tapahtumaan Jämsänkoskelle.

Ivecolla on kokemusta viisiakselisista ajoneuvoista jo ennestään, sillä moni sveitsiläisautoilija on päätynyt hankinnoissaan viisiakseliseen, paikallisen kumppanin telittämään viisikkoon. Mäen mukaan tarjonnan laajentaminen viisiakselisiin malleihin lisää Ivecon kiinnostavuutta myös yleisesti, sillä autoilijat haluavat pitää merkkikirjonsa yhtenäisenä, vaikka mallivalikoima olisikin kirjava.

VTA Tekniikan osaamista ja ammattitaitoa hyödynnetään jatkossa myös trippeliautojen valmistuksessa. Trakker-tehdasmallistoon kuuluu vain kahdella etuakselilla varustettuja neliakselisia alustoja, joita trippelikalustoon tottuneet suomalaisautoilijat tuntuvat edelleen vierastavan.

”Kolmiakselinen Trakker-alusta varustetaan Suomessa 8,5-tonnin etuakselilla, jonka ohjaus hoidetaan sähköhydraulisen järjestelmän avulla”, kertoo Mäki, jonka mukaan yhteistyö VTA Tekniikan kanssa on tuonut telivetoiseen Trakker-mallistoon myös uuden, kahden palkeen turvin toimivan telinkeventimen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi