Uutiset

Kuljetuskalusto

Mus-Maxilla puusta energiaa

J. Mickos Mus-Max WT 10

Haketuspalvelu J. Mickos Oy tarjoaa haketuspalveluita Lapinjärven Heikinkylästä käsin kolmella autoalustaisella hakkurilla. Viime heinäkuussa yhtiö otti käyttöön uusimman hakkurinsa, itävaltalaisvalmisteisen Mus-Max Wood Terminator 10 XL Hack Truck:n.

Christer Mickos aloitti haketuksen omiin tarpeisiin yli 40 vuotta sitten, vuonna 1979. Oman hakkurin hankinta synnytti ajatuksen siitä, että haketusta voisi tehdä myös muille tarvitsijoille. Vuonna 2011 Christerin poika Jonas ryhtyi jatkamaan toimintaa, ja Christer jäi hänelle kuljettajaksi. Vuodesta 2018 myös Rony Kalenius on ollut Mickoksen palkkalistoilla, ja nykyään haketusta tehdään kolmella autoalustaisella yksiköllä.

Wood Terminator 10 XL Hack Truck

Mus-Max-hakkurit valmistaa Landtechnik Urch GmbH, jonka tehdas sijaitsee Florianin kaupungissa, Itävallassa. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1859, jolloin se aloitti metallipajana ja valmisti monen muun pajan tapaan maataloustyökoneita. Mus-Max-tuotenimi sai alkunsa 1975. Vaajakoskelainen PowerForest Oy on edustanut merkkiä Suomessa vuodesta 2009.

J. Mickos Mus-Max WT 10
Mus-Maxin 98 cm leveä kita syöttää ahnaasti puuta 10-teräiselle haketusrummulle. Syötön automatiikka huolehtii siitä, että moottori käy optimaalisella kierroslukualueella.

Mickoksen Wood Terminator (WT) 10 XL Hack Truck on rakennettu Volvo FH 16 550 -alustalle. Hack Truck -konseptissa asiakas hankkii valmiin kokonaisuuden Landtechnik Urch:lta, jonka se valmistaa ostajan toiveiden mukaisella alustalla, nosturilla ja muilla varusteilla. Hack Truck rakennetaan valmiiksi saakka Itävallassa. Yleensä lähinnä teippaus asiakkaan tunnuksin jää kohdemaassa tehtäväksi. WT 10 edustaa Mus-Max-hakkureiden keskikokoa, sillä mallistossa on kaksi pienempää ja kaksi suurempaa mallia.

”Meidän käyttöömme WT 10 on riittävän tehokas. Pykälää suurempi olisi edellyttänyt tehokkaampaa moottoria autoon, ja painokin olisi kasvanut entisestään. Nytkin omapainoa on yli 27 tonnia”, sanoo Jonas Mickos.

Kymmenteräiselle hakkurirummulle puuta toimitetaan 98×75 senttimetrin suuruisesta syöttöaukosta. Valmistajan ilmoittama teho WT 10:lle on 180 kuutiometriä tunnissa. Se on mitattu keskieurooppalaisilla kovilla puulajeilla. Mickoksen koneella on ylletty jopa 250 m3/h tehoon.

J. Mickos Mus-Max WT 10
Puhallustorven päässä oleva kamera välittää kuvaa varastokasan kasvamisesta ohjaamossa olevalle näytölle.

”Syöttöpöytä on iso, helpposyöttöinen ja todella aggressiivinen myös risulla. Oikeastaan kaikilla puulajeilla erittäin helppo syöttää. Syötön katkonta ja uudelleen käynnistyminen on todella nopealiikkeistä. Lisäksi ’kovan puun tunnistus’ on kätevä ominaisuus, kun syötön katkonta tiheytyy”, Jonas kuvailee.

Nosturi Itävallasta, alusta Ruotsista

Nosturina on niin ikään Itävallassa valmistettu kaksijatkoinen Palfinger Epsilon S100F 101, joka on kuormaa kantavaan metsäkoneeseen suunniteltu. Jonas Mickoksen mukaan sen liikeradat sopivat hyvin hakkurikäyttöön. Myös Danfoss-hydrauliikka Profi-ohjaimineen, joilla saadaan ohjattua myös hakkuria, vaikutti valintaan.

Christer Mickos
Christer Mickos luonnehtii itse ilmettään äkäiseksi. Persoonallisuus on kuitenkin aivan jotain muuta. Volvon ohjaamosta muokattu työtila on avara ja siisti, täällä tehdään töitä sukkasillaan. Ikkunoiden tilapäinen huurtuminen on seurausta raikkaan helmikuisen vesisateen kasteleman toimittajan nousemisesta ohjaamoon.

Alustaksi Mickoksen hakkuriin valittiin 16-litrainen Volvo FH 550-hevosvoimaisena. Volvoista on aiempia hyviä kokemuksia ja Suomessa huoltoverkosto on kattava.

”Nyt meillä kuljettajana oleva Rony on aiemmin työskennellyt mekaanikkona Volvolla, ja on ollut mukana meidän aiempien hakkuriprojektien rakentamisessa. Hän tuntee merkin läpikotaisin ja osaa tehdä diagnoosit, huollot ja korjaukset sekä ennakoida tulevat kunnossapitotarpeet”, sanoo Jonas Mickos.

Volvo on asettunut Mus-Max-hakkurin alle suhteellisen maltillisin muutoksin. Voimansiirtoon on lisätty Rögelberg-jakovaihteisto, jonka kautta hakkuri saa voimansa. Hakkurikäyttöön siirryttäessä vaihteisto ottaa käyttöön tieajosta poikkeavat ohjausparametrit.

J. Mickos Mus-Max WT 10
Alustan ohjaamomuutos näkyy parhaiten oikealla puolella. Nosturi on Epsilon S100F, joka on ajokoneisiin suunniteltu malli. Jonas Mickoksen mukaan se soveltuu geometriansa ansiosta hyvin hakkurikäyttöön.

Auton moottorin jäähdytin on omalla paikallaan, mutta puhaltimeksi on vaihdettu kääntyväsiipinen Cleanfix. Lisäksi auton oma ilmansuodatin on korvattu hieman kauemmas moottoritilasta sijoitetulla Donaldson-suodattimella ja Turbo II -sykloniesisuodattimella. Muutoksella on saatu parannettua jäähdytysilman virtausta.

Näkyvin muutos autossa on ohjaamon mukauttaminen hakkurikäyttöön. Se onkin yksi harvoista asioista, jotka Landtechnik Urch teettää alihankkijalla. Ohjaamon oikea takakulma on muutettu käytännössä lasiseinäiseksi. Hakkuria käytetään auton ohjaamoon rakennetusta työpisteestä käsin.

J. Mickos Mus-Max WT 10
Christer Mickos tekee haketuksia pääasiassa maatiloilla. Hänelle asiakaskontaktit ovat jokapäiväisiä ja mieluisia. Kuulumiset voi vaihtaa myös ohjaamossa haketuksen aikana.

”Nosturihytistä on hieman parempi näkyvyys, mutta meidän töissämme tämä riittää mainiosti. Auton ohjaamo on kuitenkin paljon mukavampi, eikä heilu samalla tavalla. Lisäksi täällä on tilaa paljon enemmän Olen aika seurallinen, ja tänne mahtuu asiakas juttuseuraksi. Siinä sitten vaihdetaan kuulumiset samalla, kun teen hänelle haketusta”, kertoo Christer Mickos.

Vankka ja yksinkertainen

”Mus-Maxin valintaan vaikutti useampi seikka. Hakkuri on rakenteeltaan vankka ja yksinkertainen, eikä siinä ole liiaksi elektroniikkaa. Suhteellisen hitaasti pyörivän rummun ja leveiden terien ansiosta hake on hyvälaatuista, joskin kuljettajan osaaminen vaikuttaa myös laatuun paljon. Lisäksi seulojen vaihto onnistuu yhdeltä ihmiseltä turvallisesti kymmenessä minuutissa ilman nosturia”, Jonas Mickos luettelee.

”Totta kai kyseltiin muiden yrittäjien kokemuksia Mus-Maxista, ja ne olivat hyviä”, hän sanoo, ja jatkaa, että lopullisesti vaikutuksen teki vierailu tehtaalla, jossa lähes koko tuotanto on valmistajan omissa käsissä.

Lue myös: Mus-Max-hakkuriauto suoraan tehtaalta

Lue seuraavaksi