Uutiset

Kuljetuskalusto

Mus-Max-hakkuriauto suoraan tehtaalta

Jalasjärven Koskuelta käsin haketuspalveluita tarjoavalla Timo Rannalla oli uuden hakkurin hankinta edessä. Edellinen, traktorivetoinen Mus-Max-hakkuri oli toiminut erinomaisesti, mutta pitkät siirtymät työkohteiden välillä olivat herättäneet ajatuksen autoalustaisesta hakkurista.

Timo Ranta hakettaa itävaltalaisella Mus-Max-hakkuriautolla. Merkki on Rannalle entuudestaan tuttu ja luotettavaksi osoittautunut.

Punnittuaan tarkkaan erilaisia vaihtoehtoja, Timo Ranta päätyi tilaamaan autoalustaisen Mus-Max Wood-Terminator 11 -hakkurin Suomessa Mus-Max-hakkureita edustavalta, vaajakoskelaiselta PowerForest oy:ltä.

Timo Ranta hakettaa energiapuuta pääasiassa Etelä-Pohjanmaan alueella. Asiakkaina ovat muun muassa L&T Biowatti oy, Kurikan Kaukolämpö oy sekä lukuisat muut yritys- ja yksityisasiakkaat.

”Hyvät kokemukset aiemmasta koneesta ja PowerForestin Atso Viitasen asiantuntemus vaikuttivat Mus-Maxin valintaan. Keski-Euroopassa haketetaan paljon kovempia puulajeja, joten hakkurit ovat kestäviä ja tehokkaita”, Timo Ranta sanoo. Lokakuun puolivälin jälkeen maahan saapunut hakkuriauto on ollut odotusten mukainen. Kotimaassa varustusta on täydennetty vain tyylikkäillä teippauksilla ja Fogmaker-sammutusjärjestelmällä, jota toivottavasti ei tarvitse koskaan käyttää.

Valmis kokonaisuus

Koko paketti – hakkuri, auto ja nosturi – on hankittu MUS-MAX-hakkureiden valmistajalta, Landtechnik Urch GmbH:lta. Ranta kertoo selvittäneensä myös sen vaihtoehdon, että hän olisi itse toimittanut alustan ja nosturin. Osoittautui kuitenkin, että Landtechnik Urchin toimittama kokonaisuus tuli edullisemmaksi.

Mercedes-Benz Arocs on sovitettu hakkurikäyttöön. Jäähdytin, voimanotto ja moottorinohjaus on saatettu vastaamaan kuljetuskäytöstä poikkeavia tarpeita.

”Hakkurivalmistaja suositteli Mercedes-Benz Arocs -alustaa. Varustelu oli sopiva, kunhan etuveto vaihdettiin irtikytkettäväksi ja lisälämmitin vesikiertoiseen. Nosturiksi valitsin Kesla 2112T:n. Sekin kuului kokonaisuuteen, ja on asennettu Itävallassa”, Ranta kertoo.

”Tähän saakka hakkuriautoihin on tullut Itävallasta pelkkä hakkuriyksikkö. Alusta ja nosturi on hankittu Suomesta, ja kokoonpano on tehty maineikkaalla Pihtiputaan Ajokone oy:n konepajalla. Rannan Mercedes-Benz-alustainen Mus-Max on nyt ensimmäinen Suomeen kokonaispakettina Itävallasta hankittu”, sanoo Atso Viitanen. ”Seuraava vastaava, tällä kerralla Volvo-alustainen, on tulossa Suomeen alkukesästä.”

Uudistunut malli

Mus-Max WT 11:n uusimmassa versiossa teriä on aiemman neljäntoista sijaan kymmenen. Hakkurirumpu painaa runsaat 2 200 kilogrammaa.

Hakkuri WT 11 NMV on valmistajansa toiseksi suurin malli. Mallimerkinnän WT tulee kuvaavasti sanoista Wood Terminator. Syöttöaukko on 114 senttimetriä leveä ja 75 korkea, joten melko järeääkin puuta koneella voi hakettaa. Hakkurin nimellistehoksi valmistaja ilmoittaa 200 kuutiometriä haketta tunnissa.

”Valmistaja ilmoittama teho on mitattu keskieurooppalaisille, koville puulajeille. Vastaavalla Scania-alustaisella hakkurilla on Suomessa haketettu parhaimmillaan 330 kuutiometriä tunnissa”, Viitanen täsmentää.

Puhallusteho riittää hyvin puoliperävaunun takaseinään saakka, vaikka kuormaaminen tapahtuu vetoauton ohjaamon yli.

Rannan uusi Mus-Max on mallin uudistettu versio, jossa hakkurin runsaat 2 200 kilogrammaa painavalla rummulla on kymmenen terää, kun vanhemmassa versiossa teriä oli neljätoista. Myös yläsyöttörulla on uudistunut.

Vimpelissä, metsäautotien varressa ollut energiapuukasa hävisi alle puolessa tunnissa Mus-Maxin kitaan, ja tuloksena oli noin sadan kuutiometrin kuorma puoliperävaunuun. Rannan koneessa hakeheitin on kotoisin Mus-Maxin suurimmasta mallista, joten puhallusteho riittää hyvin toimittamaan hakkeen perille saakka, vaikka yhdistelmä on ajettu etuperin hakkurille.

Alustan muokkaamista

Tehtaalta Saksan Wöthistä lähdettyään Rannan hakkurin alustana oleva Mercedes-Benz Arocs 3358 ei suinkaan matkannut suoraan Itävaltaan, vaan poikkesi matkallaan Paul Nutzfahrzeuge GmbH:n tehtaalla Vilshofen an der Donaussa, Baijerissa. Paulin tehtaalla Arocsin moottorin jäähdytin siirrettiin ohjaamon taakse, ja riittävän ilmavirtauksen takaamiseksi siihen asennettiin suurtehopuhallin, joka vaihtaa jäähdyttimen tukkeutumisen ehkäisemiseksi pyörimissuuntaa määrävälein. Koska Paul on Mercedes-Benzin sertifioima ajoneuvomuutosten tekijä, muutokset eivät vaikuta auton tehdastakuuseen.

Hakkurin työmaa on toisinaan todella pölyinen paikka. Arocsin imuilmanotto on viety putkea pitkin mahdollisimman puhtaaseen paikkaan. Putken alussa on vielä lisäsuodatin.

Työkoneeksi rekisteröity Arocs on saanut myös ZF:n valmistaman NMV-voimanoton moottorin ja vaihteiston väliin, eli voima hakkurille otetaan suoraan moottorilta. Tästä Mus-Maxin mallimerkinnän kolme viimeistä kirjainta. Koska hakkurin käyttö edellyttää voimantuotolta nopeampaa reagointia kuin käyttö tiellä ajettaessa, on myös auton moottorinohjaus päivitetty käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Tasainen menekki

Mus-Max-hakkurien valmistaja, Landtechnik Urch sijaitsee Florianin kaupungissa, Itävallassa. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1859, jolloin se aloitti metallipajana ja valmisti maataloustyökoneita. MUS-MAX –brändi sai alkunsa 1975. PowerForest oy on edustanut merkkiä Suomessa vuodesta 2009. Atso Viitasen mukaan menekki on ollut tasaista, ja koneet ovat vuosien saatossa osoittautuneet kestäviksi ja luotettaviksi. Autoalustaisia Mus-Max-hakkureita PowerForest oy on myynyt kaikkiaan noin 20, ja saman verran on toimitettu pienempiä, traktorivetoisia malleja.

Lue seuraavaksi