Uutiset

Kuljetuskalusto

Monipuolinen Iveco X-Way

Iveco X-Way

Kesällä 2019 Iveco esitteli ensimmäiset uudet Way-malliston autot Madridissa, eli kaupungissa, jossa raskaat Ivecot valmistetaan. Nyt tuotanto on päässyt hyvään vauhtiin ja mallivalikoimakin on laajentunut. Suomessa ensimmäiset asiakasautot saatiin liikenteeseen kesän jälkeen. On siis hyvä hetki tutustua X-Way-malliin koeajon merkeissä.

Tällä hetkellä Ivecon uudistuneista raskaista malleista on julkistettu puhtaasti maantieajoon tarkoitettu S-Way sekä yleiskäyttöön suunniteltu X-Way, jollainen koeajoautommekin oli. X-Way on sikäli suomalaisille merkittävä malli, että sen saa useammalla vetävällä akselilla, joten yli 68-tonnisten yhdistelmien vetoautoksi se on valinta myös maantiekäyttöön.

Mallimerkintä

Kuorma-autojen mallimerkinnät voivat nopeasti vilkaistuna näyttää pelkästään sekavilta kirjaimien ja numeroiden joukolta. Jokaisella valmistajalla on oma looginen merkintätapansa, joka kertoo melko paljon ajoneuvosta.

Tyylitelty X ja teholukema hevosvoimina.

Koeajossa olleen Ivecon mallimerkintä on AS440X57TZ/P ON. Merkinnässä AS kertoo Suurimmasta Active Space -ohjaamosta, 440 vetoauton 44 tonnin teknisestä massasta ja X siitä, että kyseessä on X-Way-mallin auto. Luku 57 ilmaisee moottorin tehon kymmenissä hevosvoimissa, TZ 6×4-vetotapaa ja /P ilmajousitusta taka-akseleilla. Merkintä ON tarkoittaa, että auton alusta ja varusteet – Iveco käyttää ilmaisua Set Up – on pääosin maantiekäyttöön tarkoitettu.

Kuljettajan paikalle

Iveco esitteli vuoden 2019 kesällä pitkän tauon jälkeen uuden ohjaamon raskaisiin malleihin. Edeltäjä oli esitelty vuonna 2003, mutta sen juuret ulottuivat vieläkin kauemmas. Ensimmäiset julkisuuteen tulleet luonnokset Way-sarjan ohjaamosta ovat yli kymmenen vuoden takaa, ja ne ovat konkretisoituneet uuteen ohjaamoon lähes sellaisenaan. Yleisesti uutta Ivecoa pidetään modernin ja tyylikkään näköisenä.

Kuljettajan paikalta katsottuna näkymässä on paljon tuttua. Ohjauspyörä on kuitenkin uudenlainen, ja sen säätövarat ovat laajat.

Uudessa ohjaamossa on onnistuttu pienentämään ilmanvastusta paitsi muotoilulla, myös sovittamalla esimerkiksi ovet ja luukut niin, että väliin jäävät raot ovat mahdollisimman pieniä. Active Space -ohjaamo on lisäksi mitoitettu niin, että sen alle sopisi Cursor 16 -moottori, jos sen lisääminen valikoimaan jossain vaiheessa katsottaisiin aiheelliseksi.

Ivecon AS-ohjaamoon noustaan kolmen askeleen portaikkoa pitkin, joka paljastuu reilusti avautuvan oven takaa. Kuljettajan paikalla on paljon uutta, mutta jotakin tuttuakin on säilynyt, kuten vaihteiston hallinnan painikkeet ja ohjauspylvään viikset.

Ovi avautuu reilusti. Automerkistä riippumatta, täysleveässä ohjaamossa portaikko on väkisinkin melkein pystysuora, jolloin hyvien tartuntakahvojen merkitys korostuu. HCT-varustukseen kuuluva kamera on asennettu ylös, ilmanohjaimen takareunaan. Siellä sen voisi olettaa pysyvän hyvin puhtaana. Sen puhdistamisessa tarvitaankin sitten apuvälineitä.

Jotakin uutta, jotakin tuttua

Kuljettajan paikalla näkymä on tuttu. Kojetaulun ulkonäköä on koristelistan muutoksella onnistuttu keventämään, vaikka kojetaulu sinällään on jokseenkin ennallaan, kuten myös mittaristo. Selkein muutos on siinä, että virta-avain asetetaan omalle paikalleen kojetaulussa olevaan hahloon, ja sen vieressä olevalla painonapilla kytketään virrat ja käynnistetään moottori. Kivuliaat virta-avaimen ja oikean jalan polven törmäykset ovat enää muisto vain.

Infonäytöllä ohjataan muun muassa mediatoimintoja, viestintää, navigointia ja ajotapaseurantaa sekä monia muita toimintoja.

Ohjauspyörä on uusi. Painikkeet ovat siirtyneet keskiöstä puoliin, ja ovat nyt paremmin sormien ulottuvilla. Parasta ohjauspyörässä ovat kuitenkin sen huomattavasti laajentuneet säätövarat. Myös kuljettajan istuimen pituussäätövaraa on kasvatettu, joskin pari ”napsua” enemmän olisi pisimmille kuljettajille voinut olla mieleen.

Iveco on kuitenkin tietoisesti halunnut makuupaikasta symmetrisen, jolloin tyynyn voi asettaa yhtä hyvin kumpaankin päähän petiä. Asiaa osaa arvostaa, kun lepopaikalla piha ei olekaan vaakasuorassa. Joka tapauksessa hyvän ajoasennon löytäminen on Ivecossa nyt aiempaa todella paljon helpompaa.

Peilit ovat hyvät, eivätkä aiheuta katvetta etuviistoon niin paljoa kuin ulkoapäin tarkasteltuna voisi arvailla. Peilikamerat ovat Ivecoltakin luvassa.

Näkyvyys Ivecon Way-sarjan ohjaamosta on hyvä. Sivulasi on nyt viimeinkin yhtenäinen, ilman pystypienaa. Ulkoapäin katsottaessa peilien kotelot näyttävät suurikokoisilta, mutta yllättäen ne eivät kuljettajan paikalta nähtynä aiheutakaan tavatonta katvetta, ja ne tarjoavat hyvät näkymät taaksepäin. Ainoastaan pieni väli pääpeilin ja laajakulmaosan välille jäi toivelistalle. Uuden mallisarjan esittelytilaisuudessa tosin kerrottiin, että peilikamerajärjestelmä tullaan esittelemään myös Ivecoon.

Voimalinja kunnossa

Vuonna 2016 Iveco päivitti raskaiden malliensa voimalinjan ja muun muassa autojen sähköjärjestelmän. Päivitys on osoittautunut onnistuneeksi, ja voimalinja säilyykin ennallaan Way-mallistoon siirryttäessä. Luonnollisesti moottorit täyttävä Euro VI Step D -päästönormit.

Koeajossa oleva puoliperävaunuyhdistelmä oli painoltaan melko tarkkaan 44 tonnin painoinen. X-Way:n tehokkaimman, 570 hevosvoimaisen moottorin suurin vääntömomentti on 2 500 newtonmetriä kierroslukualueella 1 000–1 605 kierrosta minuutissa. Näillä eväillä perään olisi voinut hyvin kytkeä toisenkin puoliperävaunun, ja sen tapaiseen käyttöön vetoauto olikin varustettu. Siitä kertovat esimerkiksi kameravarustus ja kaksi vetävää akselia. Voimavarat riittävät täysille painoille ja mitoille useimmissa tapauksissa oikein hyvin.

Mittariston näyttö on nykymittapuun mukaan hieman pieni ja näytettävää on paljon. Näyttötekniikkaan perustuvat mittaristot yleistyvät kovaa vauhtia, eikä kukaan varmaan yllättyisi, jos sellainen olisi pian Ivecossakin.

16-vaihteisessa Hi-Tronix-vaihteistossa välityksiä on riittävästi kaikkiin tilanteisiin. Koeajon aikana vaihteisto suoriutui tehtävästään mallikkaasti, tosin vaihteiston kannalta kovin kiperiin ajotilanteisiin ei päädytty. Tarvittaessa kuljettaja voi vaihtaa manuaalisesti ohjauspylvään oikeanpuoleisella viiksellä. Samasta viiksestä hallitaan myös moottorijarrua ja hidastinta, jos sellainen autossa on.

Raskaiden Ivecojen ajettavuudessa ei ole ollut moitittavaa, ja X-Way jatkaa samalla linjalla. Suomalaisilla teillä 3 200 millimetrin akseliväli tietysti muistuttaa lyhyydestään, mutta näillä reunaehdoilla lainlaatija määrää tulemaan toimeen tässä tapauksessa. Ajaminen ei missään vaiheessa tuntunut työläältä, varsinkin kun maastontunteva ja mukautuva vakionopeussäädin hoiti työnsä odotetulla tavalla.

Runsaasti vaihtoehtoja

Kuorma-auton tarvitsijalle X-Way-mallisto tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja. Eri tehoisia kuusisylinterisiä dieselmoottoreita on valittavana kahdeksan, joista pienin on 8,7-litrainen ja 242 kilowatin (330 hv) tehoinen Cursor 9 ja voimakkain ajettavana olleen auton 12,9-litrainen 420 kW (570 hv) tuottava Cursor 13.

AS-ohjaamossa lattiatason alapuolelle saa niin sanotun kylmän tavaratilan. Se sopii tavaroille, joita ei tarvitse säilyttää sisälämpötilassa. Ylempi tavaratila, jollaisen saa myös auton oikealle puolelle, on vuoteen päädyn alla. Tavaratilojen luukut on toteutettu niin, että ne saa avattua yhdellä kädellä

Vaihtoehtona on myös kaasumoottori, jonka iskutilavuus on myös 12,9 litraa ja suurin teho 338 kW (460 hv). Ivecon tapauksessa kaasumoottori on kipinäsytytteinen, ja auton polttoainesäiliöt voivat olla paineistetulle (CNG) tai nesteytetylle (LNG) kaasulle, tai jopa molemmille.

Vaihteistovalikoimassa ovat ZF:n valmistamat 12- ja 16-vaihteiset automatisoidut Hi-Tronix-vaihteistot sekä 16-vaihteinen manuaalinen Ecosplit. 360-hevosvoimaisen Cursor 9 -moottorin yhteyteen voi valita myös Allisonin automaattivaihteiston.

X-Way on saatavissa leveällä Active Space (AS) makuuohjaamolla matala- tai korkeakattoisena, kapealla Active Time (AT) makuuohjaamolla keskikorkealla tai matalalla katolla sekä kapealla Active Day (AD) päiväohjaamolla matalakattoisena. Alustan varustelu- eli Set Up -vaihtoehdot ovat On, On+ ja Off, joista viimeinen on tarkoitettu pääosin maastoajoon, ja mahdollistaa auton rekisteröimisen maastoajoneuvoksi eli N3G-ajoneuvoluokaan. Erilaisia vaihtoehtoja on siis todella paljon, joskaan kaikki yhdistelmät eivät ole mahdollisia, esimerkiksi Cursor 13 -moottorin saa vain AS-ohjaamon yhteydessä. Vaihtoehtojen joukosta löytyy varmasti myös monelle suomalaisille käyttäjille sopivia. Onhan moni jo löytänytkin.

Lue seuraavaksi