Uutiset

Kuljetuskalusto

Laadukkaammin, taloudellisemmin ja mukavammin uusilla Volvoilla

Volvon uudet kuorma-automallit

Kun Volvo Trucks esitteli melko tarkkaan kahdeksan vuotta sitten neljännen sukupolven FH- ja FH16-mallit, oli kuljettajan työympäristön korkeatasoisuus ollut tärkeänä tuotekehityksen päämääränä. Nyt myös FM ja FMX on saatettu samalle tasolle ja ylikin, eivätkä isommat mallitkaan ole jääneet uudistuksista osattomiksi.

Volvo esitteli uudistuneet raskaat mallinsa jo helmikuun lopulla, ja tarkoitus oli heti tuoreeltaan käydä uutuuksia katsomassa paikan päällä Göteborgissa. Toisin kuitenkin kävi.

Nyt ensimmäiset autot ovat kuitenkin Suomessa, ja niitä on päässyt ihastelemaan esittelykiertueella. Lehdistölle tarjoutui myös tilaisuus lyhyeen koeajoon.

FM-perheen uusi ohjaamo

Merkittävin uutuus mallistossa on FM- jaFMX -mallien uusi ohjaamo. Se on suurelta osin samanlainen kuin FH-ohjaamo, mutta se on alempana ja ikkunalinjan alapuolelta matalampi. Vaikka yhdennäköisyys on selkeä, todellisuudessa moni yksityiskohta on erilainen verrattuna FH-ohjaamoon.

Volvo FMX

FM-ohjaamon portaikossa on edelleen vain kaksi askelmaa. Se on ollut käyttäjien toive. Moottoritunneli on tietysti reilun korkuinen, mutta nyt makuuohjaamoissa peti on nostettu sen verran aiempaa ylemmäs, että alle mahtuu jääkaappi. Kaiken kaikkiaan tilavuutta ohjaamoon on tullut runsaasti lisää, enimmillään jopa 1 000 litraa.

FM-ohjaamoon noustaan kahden askelman portaikkoa pitkin.

Uutta ovat myös lyhyt päiväohjaamo sekä miehistöohjaamo, jollaisia ei ainakaan toistaiseksi ole FH-malleihin tarjolla. Kattokorkeuksia ovat matala, normaali ja korkea Globetrotter.

Uutta sisätiloissa

Sekä FM- että FH-mallien ohjaamot ovat kuljettajan näkövinkkelistä katsottuna hyvin samankaltaiset, joskaan eivät täysin identtiset. Korkeamman moottoritunnelin takia FM:n kojetaulun keskiosan muotoilu poikkeaa aavistuksen FH:n vastaavasta, mutta ilman vertailukohtaa asiaa ei ole helppo havaita.

Volvo FM sisältä

Kaikissa malleissa on uudistunut ohjauspyörä, jonka painikkeet on suunniteltu uudelleen vastaamaan auton toiminnoissa tehtyihin muutoksiin.

Perinteinen mittaristo on korvattu 12-tuumaisella näytöllä, johon on esiohjelmoitu neljä erilaista näyttötilaa. Aloitus-, ajo-, navigointi- ja kuormanäytöistä kuljettaja voi valita tarvitsemansa. Esiohjelmoituja näyttöjä ei voi itse muokata.

Perinteisten mittareiden tilalla on näyttö, johon voi valita neljä erilaista näkymää.

Suomessa vakiovarusteena oleva sivunäyttö on aiempaa suurempi – yhdeksäntuumainen – ja paremmin käden ulottuvilla. Se tarjoaa lisätietoa autosta, ja sen avulla ohjataan auton toimintoja sekä tehdään asetuksia ja säätöjä. Puhelu- ja viihdetoiminnot hoituvat luontevasti sillä, ja kuljettajan opaskin sieltä löytyy. Näyttöä ohjataan kosketuksella tai ohjauspyörän napeilla. Puhettakin sivunäyttö ymmärtää, mutta ei vielä suomeksi.

Sivunäyttö välittää myös kuvat kameroilta, joita uusimman sukupolven raskaisiin Volvoihin saa jopa kahdeksan kappaletta. Kerralla näkyviin saa neljän kameran kuvan. Yksi kameroista on apukuljettajan puolen peilinvarressa oleva katvekamera, josta näkyy noin 80 neliömetrin kokoinen alue. Se osoittautui mainioksi varusteeksi vilkkaissa liikennetilanteissa.

Pitäisikö vakionopeussäätimen nimi vaihtaa?

Teemu Hämäläinen
Teemu Hämäläinen on tehnyt paljon käytännön testejä polttoainetalouden parissa.

Mahtaisiko ajonopeusavustin olla sopivampi nimi järjestelmälle, joka pyrkii pitämään ajoneuvon nopeuden optimaalisena taloudellisessa mielessä ja turvallisuuden kannalta? Volvon uusin versio aiheesta ei nimittäin välttämättä missään tilanteessa pidä nopeutta täysin tasaisena.

Kaiken ytimenä on edelleen kehitetty I-See, joka tuntee ympäröivän maaston hyvin tarkasti. Se silloinkin, kun kuljettaja ei anna auton hoitaa nopeuden säätelyä, vaan ajaa kaasupoljinta käyttäen.

Tasaisellakaan tiellä ei enää edetä kevyellä pintakaasulla. Koska dieselmoottorin ominaiskulutus on pienimmillään kuormitettuna, saadaan kulutusta hieman alas, kun ensin kiihdytetään hieman ja sitten rullataan.

”Uudessa I-See:ssä on niin paljon laskentatehoa, että tämä onnistuu. Kaasupolkimella ajaen se ei onnistu edes tutulla tiellä. Olemme moneen kertaan yrittäneet, mutta niin tarkasti ei kuljettaja pysty havainnoimaan olosuhteita, että pääsisi yhtä pienellä kulutuksella”, sanoo kuljettajakouluttaja Teemu Hämäläinen Volvo Finlandilta.

Alamäkiavustin puolestaan pitää myötäleissä nopeuden kurissa käyttämällä moottorijarrua ja tarvittaessa pyöräjarruja.

Ajo-ohjelmia

Valitsin, jolla I-Shift-vaihteistoa hallitaan, on uudistunut, mutta se on tutulla paikallaan kuljettajan istuimen vieressä. Aiemmin valitsimen painonapilla valittiin ajo-ohjelmaksi joko taloudellinen tai suorituskykyä painottava.

Volvo I-Shift-valitsin
I-Shift-valitsin on uudistunut

Nyt napilla valitaan vakiona olevista taloudellinen, normaali tai suorituskykyinen. Lisävarusteena ovat saatavissa lisäksi ohjelmat maastoajoon ja raskaisiin kuljetuksiin. Uudenlaisen ohjelmavalinnan myötä Eco-tähtien valintaa ei enää tarvita, joten ei tarvita nappiakaan ohjauspyörässä.

Akselistoja korkeille painoille

Voimalinjaan Volvo esitteli todella kovaan käyttöön tarkoitetun, 38 tonnin teliakseliston. Sen juuret ovat maarakennuskonepuolella, ja samankaltaisiin töihin se on autoissakin tarkoitettu. 32-tonniseen teliin verrattuna sillä on omapainoa 400 kilogrammaa enemmän, joten hyötykuorma kasvaa peräti 5,6 tonnia.

Volvo 38 tonnin teli
Volvoon saa nyt uuden raskaan 38 tonnin telin.

Maininnan arvoinen on myös 100 tonnin yhdistelmäpainon salliva vetävä teli ilman napavälitystä. Se on jo ollut saatavissa aiemmin, ja on vähitellen saavuttanut suosiota myyntijohtaja Reino Mannisen mukaan yhä raskaammissa käyttötehtävissä, myös puuautoissa.

Kahdella tai useammalla vetävällä akselilla varustetuissa autoissa vetopidonhallinnan kytkimet on uusissa malleissa keskitetty yhteen paikkaan. Tasauspyörästön lukkoja hallitaan kiertokytkimellä, jonka ympärillä ovat muut pidonhallintaan liittyvät kytkimet.

Tridem-autojen kääntyvyyteen on saatu parannus. Ohjaavan taka-akselin kääntökulmaa on lisätty ja Suomessa on lisäksi kehitetty uusi painonsiirto-ohjelma, joka keventää toista vetävää akselia ja painattaa ohjaavaa teliakselia. Kun ohjaavat akselit saavat enemmän pitoa ja auton kääntöpiste siirtyy hieman eteenpäin ensimmäisen vetävän akselin kohdalle, auton ketteryys paranee.

Koeajolla

Elokuun lopulla Volvo Finland järjesti ensimmäisillä maahan tulleilla autoilla lehdistölle tilaisuuden lyhyeen koeajoon. Kovin syvälle luotaavia arvioita on siis turha autoista antaa, mutta joitakin huomioita saattoi tehdä.

Selkein havainto oli FMX-mallilla ajettaessa hyvä näkyvyys. FH-ohjaamosta näkyvyys on tunnetusti hyvä, mutta alempana oleva FM-ohjaamo on etenkin siellä, missä on kevyt liikenne lähellä, vielä paremman tuntuinen. Kaiken kruunaa katvekameran tuottama kuva lisänäytöllä, jota oppii helposti hyödyntämään ensimetreistä alkaen.

Katvekamera näyttää noin 80 neliömetrin suuruisen alueen sieltä, minne muutoin on vaikea kuljettajan paikalta nähdä.

Uusi mittaristo vaikuttaa helppokäyttöiseltä ja selkeältä. Sivunäyttö on nyt hyvin ulottuvilla, mutta sen toimintoihin ei ollut lyhyessä ajassa ehtinyt paneutua.

Monelle Volvo-kuljettajalle saattaa vaihteiston hallintavipu tuntua aluksi oudolta, säilyihän edellinen malli miltei muuttumattomana lähes 20 vuotta. Toiminta on entisellään, tuntuma käteen on vain toisenlainen.

Myynti on alkanut

Uusien Volvojen taipaleen alku on koronaviruksen takia ollut hieman ohdakkeinen. Ensimmäiset autot ovat Suomessa esittelykiertueella ja tilauskirjat on avattu.

Autojen tuotanto alkaa ensi vuoden alkupuolella, ja kunhan lisää autoja saadaan maahan, Volvo Trucks lähtee kiertueelle, jossa autot ovat koeajettavissa.

Lue myös: Uudet Volvo-kuorma-autot Suomen ensiesittelyssä 27 paikkakunnalla syyskuussa

Lue seuraavaksi