Uutiset
Kuljetusliike Suvinen Oy – Sisulla läpi vuosikymmenten
60-luvun alussa syntyneet, neljännen polven Tapani ja Olli ovat nyt yrityksessä vetovastuussa. Tapani on toimitusjohtaja ja Olli toimii ajojärjestelijänä. Poikien isä ja Johanin pojanpoika, vuonna 1939 syntynyt Risto veti yritystä pitkän rupeaman ja on eläkeläisenäkin edelleen tuttu näky talleilla.
Johanin hevosilla ajamat kuormat olivat tähän päivään suhteutettuna melko vaatimattomia. Kun nyt kuorma-auton lavalle sopii viitisentoista kuutiota soraa, oli hevoskuorman koko tuolloin puolikas kuutiometriä. Ja kun hevospelillä huippunopeudetkin jäivät vaatimattomiksi, niin sorakuormia Piispanristin kuopasta keskustan rakennustyömaille kulki päiväseltään kolme eli 1,5 kuutiometriä oli päivän saldo.
Autot yleistyivät Turunkin kaduilla ja kujilla 20-luvulla ja Johan hankki ensimmäisen autonsa vuonna 1924. Merkki oli T-Ford. Kuormat tehtiin ja purettiin näihin ensimmäisiin autoihin käsin, sillä kippiä ei vielä ollut. Autoja ajuriliike sai tulevina vuosina lisää ja Johanin pojat Tuure ja Teljo tulivat mukaan yritystoimintaan. Johanin rakkaus hevosiin säilyi vuosien saatossa ja aina talvisotaan saakka miehellä sellainen olikin.
Ajuriliike siis meni eteenpäin. Johan ennusti 20-luvun lopussa vaikeitten aikojen olevan tulossa ja hän myi kaikki autonsa pois, jatkaen liiketoimintaa ainoastaan hevosilla. 30-luvun laman iskiessä pojista Toivo ja Tuurekin kävivät muualla töissä. Toivo ajoi linja-autoa linjalla Turku-Salo ja Tuure hankki taksin. Lama kuitenkin helpotti ja veljekset palasivat kuorma-autoilun pariin hankkimalla omat kuorma-autot vuonna 1933. Vuonna 1936 Johan ja pojat palasivat yhteen ja tuolloin perustettiin avoin yhtiö Kuljetusliike Suvinen. Mukana yrityksessä oli myös kolmas poika Teljo. Jokainen neljästä omisti yhtiöstä 25 prosenttia. Osakeyhtiöksi yritysmuoto muutettiin vuonna 1947.
30-luvulla yrityksen kalustossa oli sellaisia automerkkejä kuin Fargo, Ford ja Chevrolet. Vuonna 1939 hankittiin ensimmäinen Sisu-merkkinen kuorma-auto. Se tosin joutui puolustusvoimille sodan sytyttyä ja vain 16.000 kilometriä mittarissaan jäi sille tielle. Kaikki kolme poikaa joutuivat sotaan, mutta palasivat ehjin nahoin takaisin.
Sodan jälkeen automerkkeinä olivat Chevrolet, Dodge, Thames ja Volvo. Merkkiuskollisuuden peruskivi valettiin 1950-luvulla. Ensin Vanajat tulivat kalustoon ja sittemmin Sisut, joita yrityksellä on ollut runsaasti vuosien saatossa, ja on vieläkin. Jyryt, Kontiot ja Nallet ovat tuttuja Sisu-merkkejä 50-luvulta.
Johan Suvinen luopui kuljetusliikkeen osakkeista vuonna 1956 ja pojista Toivo ja Teljo jäivät yritykseen Tuuren myytyä osuutensa heille. Lyhyen yrittäjänä toimimisen jälkeen Tuure palasi kuitenkin veljiensä yritykseen kuljettajaksi vuonna 1962 ja toimikin tässä tehtävässä eläkkeelle jäämiseen saakka vuoteen 1974.
Sisujen aikaa
Toivo Suvisen poika Risto aloitti virallisesti yhtiön palveluksessa vuonna 1961. Hän aloitti kuorma-auton ratissa ja teki pisimmillään 48 tunnin työrupeamia. Jo vuotta myöhemmin hän kuitenkin siirtyi jo konttori- ja johtotehtäviin. Öisin Risto kuitenkin ajoi myös tarpeen mukaan yrityksen autoja. 60-luvulla Suviset alkoivat keskittyä yhä enemmän maa-aineksen sekä myös polttoaineiden että irtosementin kuljetuksiin. 60-luvun alussa kalustossa oli jo parisenkymmentä kuorma-autoa; merkkeinä Vanaja, Bedford ja Sisu. Myös kaivukoneita kalustossa oli tuolloin. Ensimmäinen uusi Sisu-kuorma-auto sotien jälkeen ostettiin vuonna 1969 ja merkki oli Sisu L-139 CV-nosturiauto. Vanaja ja Sisu yhdistyivät vuonna 1970 ja Vanaja lakkasi tuolloin merkkinä olemasta. Vielä 1970-luvun alussa Suviset hankkivat viisi Scaniaakin, mutta sen jälkeen uusina hankittiin pelkästään Sisuja. Risto Suvinen aloitti toimitusjohtajana vuonna 1974. Veljekset Toivo ja Teljo jäivät eläkkeelle vuosina 1973 ja 1979. 80-luvulle tultaessa kuljetusliikkeen johtajuus jäi pitkälti yksin Riston harteille ja johtotehtäviin palkattiin tuolloin myös suvun ulkopuolista osaamista.
Ensimmäinen neliakselinen kuorma-auto tuli Suvisten talliin jo vuonna 1983. Suurempia kuormia Suviset kuljettivat Turussa siis jo etuajassa, kun neliakseliset autot alkoivat yleistyä vasta 1980-luvun lopussa. Vuonna 1987 jo aiemmin veljensä Teljon osakkeet lunastanut Toivo Suvinen myi kuljetusliikkeen osakkeet Ristolle ja tämän pojille Tapanille ja Ollille. Risto omisti tuolloin 70 prosenttia osakkeista ja pojat kumpainenkin 15 prosenttia.
Vuonna 1990 yritys muutti uusiin toimitiloihin Turun Lausteelle ja siellä tallit ovat edelleen. 90-luvun alun lama ja markan devalvoiminen ei säästänyt Suvisiakaan. Laman alussa vuonna 1990 perustettiin tytäryhtiö Veljekset Suvinen Oy, jonka avulla Turun kaupungin ajoon saatiin enemmän kuorma-autoja. Kaupungin säännöt kun estivät yli kolmen auton värväämisen samasta yhtiöstä. Lama-aikaan autoja käytettiin myös seisontavakuutuksissa ja poissa rekisteristä. Muutamat isot työmaat Turun kaupungissa kantoivat kuitenkin yrityksen laman läpi. Vuonna 1996 viisivuotinen vaikea lama alkoi taittua ja yrityksen liikevaihto palasi lamaa edeltävälle tasolle ja kuljetukset alkoivat lisääntyä. Tappiolliset ja todella raskaat vuodet sijoittuvat 90-luvun alkuun.
Nykyinen toimitusjohtaja Tapani aloitti vuonna 1991, Riston siirtyessä hallituksen puheenjohtajaksi. Vuonna 1998 Risto jäi osa-aikaeläkkeelle. Tuolloin automäärä oli 25. Seuraavana vuonna kalustoon liittyi mm. Finnsementti Oy:ltä ostetut kolme autoa. Vuonna 1979 työuransa yrityksessä pyöräkuormaajan kuljettajana aloittanut Olli Suvinen siirtyi ajohommista pysyvästi konttoriin ajojärjestelijäksi. Vankan ajokokemuksen omaava Olli on omiaan järjestelijäksi. Parhaimpina aikoinaan hän kun ajoi kuorma-autoa 130.000 kilometriä vuodessa.
Vuonna 1999 hankittuun autoon rekisteriksi tuli RS-60, jolla kunnioitettiin Risto Suvisen 60 vuoden ikää sekä 60-vuotta kestänyttä taivalta Sisu-merkin kanssa. Yrityksen kalustossa on vuosien mittaan käynytkin parisensataa Sisu-merkkistä autoa.
Kokonaisuutena Suvisen suku on käynyt läpi koko itsenäisen Suomen rakennusajan. Sekaan on mahtunut niin hyviä kuin huonompiakin aikoja. Kaikista on kuitenkin selvitty nöyrällä työn teolla.
Suvinen on voimissaan
2000-luku on ollut Suvisellekin kovaa kasvun aikaa. 40-vuotta yritystä palvellut Risto Suvinen jäi eläkkeelle vuonna 2002 ja vastuu on nyt kokonaan Tapanilla ja Ollilla. Nykyinen yhtiörakenne on konserni, jonka emoyhtiö on nimeltään Kuljetusliike Suvinen Oy ja siihen kuuluvat Henkilöstöpalvelut Suvinen Oy ja Huoltopalvelut Suvinen Oy sekä konsernin ulkopuolisena Kiinteistö Suvinen Oy. Kalustoon kuuluu nykyään yhteensä noin 40 autoa, joista 12 on kasettiautoja. Irtosementtiä ajetaan 10:llä paineastiayhdistelmäautolla. Myös viisi pyöräkuormainta yrityksellä on. Sisuja on 28 kappaletta ja laidasta laitaan. Volvoja ajosta löytyy 6 kpl. Kasettiveturina Sisu on Suvisten mukaan ehdoton ykkönen.
Edellisen 11 kuukauden tilikauden liikevaihto oli 6,8 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on viitisenkymmentä. Nykyiset päätoimialat ovat maansiirtokuljetus, kiviaineskuljetus ja -myynti, irtosementti- ja valmisbetonikuljetus, asfalttikuljetus ja lumenkuljetus.
Irtosementtiä toimitetaan koko Etelä-Suomen alueelle. Kivi- ja maa-aineksen kuljetukset keskittyvät Turun talousalueelle.
”Kesää vasten töitä tuntuu olevan melko mukavasti. Näyttää siltä, että asfalttitöita tehdään ensi kesänä runsaasti. Sementtipuolella kokonaismarkkinat ovat kylläkin laskeneet”, pohtii vallitsevaa työtilannetta toimitusjohtaja Tapani Suvinen.
”Autojen keski-ikä meillä on noin 7-8 vuotta. Vaihtelua ajetuissa kilometrimäärissä on. Miljoona kilometriä saattaa joissain olla vaihtohetkellä. Viranomaismääräykset jos rauhoittuvat ja vähenevät, saattaa jatkossa autojen pitoaika pidentyä. Mitat ja painot saisivat pysyä muuttumattomina”
”Kuljetusalan ongelma on, että kalustossa on jouduttu liikaa erikoistumaan eikä monitoimisia autoja ole. Erikoistuminen on ollut välttämätöntä tehokkuuden ja mahdollisimman suuren hyötykuorman johdosta. Jos sinulla on puuauto, niin eipä sillä juuri muuta tehdä. Näihin tiukat ajat iskevät pahiten. Kokonaiskuva alalla on varmasti totinen. Kuljetusten antajien ja kuljetusyrittäjien pitäisi nyt syventää yhteistyötä ja ehkä kuljetus_yrittäjienkin keskinäinen yhteistyö voisi parantaa tilannetta. Kurjuutta pitäisi siis jakaa”, jatkaa Suvinen. ”Nyt on myös aikaa laittaa asiat kuntoon tulevaa nousua varten – kuljettajien koulutus, kalusto ja mm. tietotekniikka hyötykäyttöön”.
”Yrityssaneerausta pidän kuljetusyrityksissä myös turhana aivan joitain yksittäistapauksia lukuun ottamatta. Konkurssit kuuluvat normaaliin liiketoimintaan. Nyt on vaan pakko sopeuttaa kustannukset. Alalla on myös paljon yli 60-vuotiasta yrittäjää, joten nyt voisi olla sukupolvenvaihdoksen aika”, pohtii Suvinen.
”Meillä yrityksen kantava voima on ollut se, että työ on laitettu kaiken edelle. Tämä pätee varsinkin minua edeltäviin sukupolviin. Toisaalta mekin veljeni kanssa tultiin täysillä yrityksen vetovastuuseen edellisen laman aikaan, jolloin työ otti kaiken energian ja oli todellista kokopäivätyötä. Nykyäänkin jompikumpi meistä on aina aamukuudelta hallilla.”
”Isän kanssa otettiin tietysti yhteen, mutta aina pienistä asioista. Joskus menee velipojankin kanssa sukset vähän poikittain, mutta oikenevat äkkiä. Isä osasi onneksi aina antaa siimaa meille pojille, joten suurilta konflikteilta on vältytty”, lopettaa Suvinen.
Hänen mukaansa kuljetusalalla parasta on, että kaikki päivät ovat erilaisia. Huolimatta kaikesta nykyajan tekniikasta ei arvaamattomilta yllätyksiltä kuitenkaan vältytä. Kun 40 autoa pyörii maanteillä, niin yhden auton renkaan hajoaminen voi sotkea koko päivän aikataulut. Sellaista kuljetusyrittäminen pahimmillaan tai parhaimmillaan on.
Renault Premium Lander-maansiirtoautot Suvisen kalustoon
Renault kuorma-autojen maahantuoja LT Finland Oy luovutti maaliskuun lopussa Kuljetusliike Suvinen Oy:lle kolme Renault Premium Lander 8×4 maansiirtoautoa. Keskiraskaaseen maansiirtoajoon suunnitellut neliakseliset autot ovat Premium Lander-mallisarjaa. Autoissa on 11 litran ja 370 hevosvoiman (272 kW) DXi moottori ja ELG-yhtiöiden valmistamat soravarusteet lavoineen. Suvisella on jo aiemmin kaksi 6×2 Renaultia.
”Nykyisessä markkinatilanteessa kolmen auton samanaikainen luovutus on merkittävä tapahtuma ja kertoo Kuljetusliike Suvisen vahvasta luottamuksesta tulevaisuuteen”, sanoo LT Finland Oy:n toimitusjohtaja Erkki Evilä.
Renaultin valintaan vaikutti toimitusjohtaja Tapani Suvisen mukaan tutun myynti- ja huoltohenkilöstön lisäksi Premium Landerin hyvä hinta-laatusuhde
”Sama huolto-organisaatio kuin Sisulla, on Renaultin kohdalla myös meille etu. Sisuissa on myös paljon samoja osia kuin Renaultissa. Landerit ovat kevyitä autoja hyvällä hyötykuormalla. 13,8 tonnin alhainen omamassa takaa hyvän hyötykuorman kokonaismassan ollessa 30900 kiloa Suvisen autoissa. Akseliväli on vain 4500 millimetriä, mikä on meidän monipuolisissa ajotehtävissä hyvä asia. 32 tonnisen tyypillinen viiden metrin akselivälin auto olisi jo kömpelö”, tiivistää Suvinen.
Renaultit ovat Suvisilla monipuolisissa töissä, pääasiassa maan- ja asfaltin ajossa. Yksi meni Turun kaupungin kunnallisteknisiin töihin.
”Elgin päälirakenteet valittiin, sillä heidän kanssaan on hyvä tehdä kauppaa. Lupaukset pidetään ja työn laatu on erinomaista. Elgillä on pitkät perinteet myös asfaltin ajoon tarkoitetuista lavoista ja se sopii meille”, kehaisee Tapani Suvinen.
Renault Trucks on Euroopan suurimpia kuorma-autovalmistajia. Viime vuonna yhtiö myi yli 76 000 kuorma-autoa.