Uutiset

Kuljetuskalusto

Kasvua hyötyajoneuvojen rekisteröinneissä

Volvo Range

Autojen markkinatilanne on viime vuonna ollut sangen erikoinen koko maailmassa. Autojen kysyntä on korkealla, mutta niiden saatavuus on vaihtelevaa ja laajasti katsoen haastavaa. Ilmiö on maailmanalaajuinen. Suomessa kuitenkin onnistuttiin vuonna 2021 rekisteröimään uusia kuorma-autoja runsaat kolme prosenttia ja pakettiautojakin viitisenkymmentä kappaletta edellisvuotta enemmän.

Saatavuusongelmaan on perimmäisenä syynä edelleen riehuva koronapandemia, joka on vaikuttanut raaka-aineiden sekä sitä kautta komponenttien saatavuuteen ja hintaan. Myös itse lopputuotteiden – tässä tapauksessa ajoneuvojen – valmistaminen vaatii työntekijöiden terveysturvallisuuden takia uudenlaisia toimintatapoja, jotka ovat hidastaneet jossain määrin tuotantoa, ainakin tilapäisesti.

Volvo raskaiden kuorma-autojen ykkönen Suomessa

Tarkimmin seurattu ja rekisteröintimäärillä mitattuna suurin kuorma-autojen ryhmä Suomessa on yli 16 tonnin kokonaispainoiset autot, joita rekisteröitiin 2 426. Edelleen kyseessä on kolmen kauppa, sillä Volvon, Scanian ja Mercedes-Benzin yhteinen markkinaosuus raskaimmassa luokassa on 88,5 prosenttia.

Viime vuonna ykkönen oli Volvo, jonka 905 rekisteröintiä tarkoitti 37,3 prosentin markkinaosuutta. Kasvua edellisvuoteen oli 23 prosenttia. Toisena oli Scania (850 kpl /35 %) ja kolmantena Mercedes-Benz (394 kpl / 16,2 %).

Muista merkeistä kannattaa mainita Iveco ja Sisu, jotka onnistuivat kasvattamaan rekisteröintejään yli 50 prosentilla.

Mercedes-Benz hallitsee kevyitä ja keskiraskaita kuorma-autoja

Mercedes-Benz Sprinter Rahtarit ry

Keskiraskaissa eli 6–15,99 tonnin kuorma-autoissa markkinajohtaja on rekisteröintejä kasvattanut Mercedes-Benz (84 kpl / 37,5 %). Iveco on toisena (58 kpl / 25,9 %) ja Volvo kolmantena (27 kpl / 12,1 %). Molemmat Suomessa vuonna 2021 ensirekisteröidyt täyssähköiset kuorma-autot kuuluvat tähän painoluokkaan.

Keveissä kuorma-autoissa eli 3,5–5,99 tonnin kokonaispainoluokassa merkkien kirjo tilastossa on laaja. Sinänsä tuttu auto teknisesti muutettuna saattaa tilastoissa esiintyä toisella nimellä. Siitäkin huolimatta Mercedes-Benz on ykkönen ja Ford yhtä selvä kakkonen. Toyota Truck Masters on kolmantena. Nimi Ram esiintyy tilastossa viidellä rivillä maahantuojien mukaisesti hieman eri muodoissa, ja yhteenlaskettuna rekisteröintimäärä yltäisi kolmannelle sijalle.

Sekä keveiden että keskiraskaiden kuorma-autojen ryhmissä Renault Trucks onnistui parhaiten kasvattamaan rekisteröintimääriä.

Ford ja Volkswagen edelleen pakettiautoluokan valtiaita

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin vuonna 2021 yhteensä 12 893, joka on 0,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Toimitusvaikeudet näkyivät etenkin loppuvuodesta, sillä esimerkiksi joulukuussa pakettiautoja ensirekisteröitiin 961, joka jää 29,2 prosenttia vuoden 2020 ja 21,2 prosenttia viiden vuoden keskimääräistä joulukuun rekisteröintimäärää pienemmäksi. Pakettiautojen noin 13 000 auton rekisteröintimäärä on noin 10 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alempi lukema.

Ford-pakettiautot

Käyttövoimana diesel pitää edelleen pintansa yli 12 000 rekisteröinnillä, täyssähköpakettiautojen määrä kasvoi vuoden 2020 129 kappaleesta 340 kappaleeseen ja myös ei-ladattavat hybridit yli tuplasivat kasvunsa nousemalla 280 yksikön määrään. Ladattavat hybridit sekä bensiinimallit pysyivät miltei edellisvuoden lukemissa, ja suurin putoaminen tapahtui kaasuajoneuvoissa, joiden rekisteröintimäärä jäi 18 kappaleeseen.

Pakettiautomerkeissä viiden kärki säilyi samoilla sijoillaan, sillä Ford piti ykkössijan 3 100 yksiköllä ja Volkswagen oli yhtä selkeä kakkonen 2 385 kappaleella. Kärkimerkit menettivät jonkin verran prosenttiosuuksiaan, kun taas Mercedes-Benz kasvatti osuuttaan yli kahdeksalla prosentilla (1 786 kpl). Toyotan viime vuosi oli hiljaisempi ja japanilaismerkin osuus laski yli 20 prosenttia yksikkömäärän ollessa 1 277 kappaletta. Renault piti puolestaan myyntinsä yli tuhannessa kappaleessa ja säilytti asemansa ranskalaismerkkien kärjessä.

Kärkikymmenikkö täydentyy järjestyksessä Citroën, Opel, Peugeot, Fiat ja Nissan. Citroën ja Peugeot esittivät komeat kasvulukemat, mutta ylivoimaisesti suurimman loikan otti Fiat, jonka myyntimäärä kasvoi vuoden 2020 168 kappaleesta 398 yksikköön.



Lue seuraavaksi