Uutiset

Kuljetuskalusto

Hankkijalle Volvo-biokaasuauto rehukuljetuksiin

Hankkijan rehukuljetuksiin on nyt otettu käyttöön biokaasutoiminen kuorma-auto. Se on lajissaan ensimmäinen Hankkijan koko Suomen noin 40 täysperävaunuyhdistelmän rehukuljetusarsenaalista. Yhdistelmän vetoautona toimiva Volvo FH 460 käyttää polttoaineena nesteytettyä biokaasua, jolloin kuljetuksien kasvihuone- ja pienhiukkaspäästöt vähenevät oleellisesti dieselajoihin verrattuna. Laskennallisesti on luvassa jopa 85 prosenttia pienemmät päästöt. Hankkijalla tullaan seuraamaan päästöjen vähentymisen toteutumaa tämän ensimmäisen kaasuauton käytön yhteydessä.

Hankkijan neljän rehutehtaan ajoja hoitaa tällä hetkellä Moveren Jussi-Pekka Huovilan mukaan 41 täysperävaunuyhdistelmää ympäri Suomen. Movere Oy on Hankkijan ja Yara Suomen omistama logistiikkayritys, jonka toiminta on pääosin maatalouteen liittyvien kuljetusten hoitoa. Rehukuljetuksia tehdään vuodessa keskimäärin 11 000 täysperävaunuyhdistelmällistä.

Turun seudun rehuajoihin saatiin nyt maan ensimmäinen biokaasua polttoaineenaan hyödyntävä ajoneuvoyhdistelmä. Sen vetoautona toimii, maamme ensimmäinen sekin, neljäakselinen nesteytettyä kaasua käyttävä Volvo FH 460 LNG -kuorma-auto. Huovila arvioi sen olevan jopa koko Euroopan ensimmäinen tämän kokoluokan kaasukäyttöinen rehuauto. Auto on osa Hankkijan vastuullisuushanketta, jolla pyritään mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavaan toimintaan.

Suomessa aiemmin Venäjältä tulleesta maakaasusta siirrytään nyt paikallisesti, esimerkiksi maatalouden sivuvirroista, tuotetun biokaasun käyttöön, jota ajoneuvoissa voidaan käyttää nesteytettynä (LBG=Liquefied BioGas). Volvon LNG-kuorma-auto (LNG=Liquified Natural Gas eli nesteytetty maakaasu) esiteltiin jo viime vuosikymmenellä. Samainen moottoritekniikka soveltuu yhtä lailla biokaasun käyttöön. Hankkijalta todetaan, että yritys on sitoutunut käyttämään uuden kaasuauton polttoaineena vain biokaasua. LNG-Volvon esittely on luettavissa Konepörssistä 1/2018. Tässä linkki juttuun.


Hankkijan rehukuljetuksiin on saatu ensimmäinen kaasukäyttöinen täysperävaunuyhdistelmä. Auto tulee hoitamaan Hankkijan Turun rehutehtaan jakelukuljetuksia Varsinais-Suomen alueella. Nesteytetyllä biokaasulla toimivan auton uskotaan vähentävän ympäristökuormitusta oleellisesti.

Petri Reunanen Oy

Uusi biokaasuauto tulee paimiolaisen Petri Reunanen Oy:n ajoon. Yritys hoitaa pääasiassa rehukuljetuksia Hankkijan Turun rehutehtaalta lähiseudun asiakkaille. Yritystä luotsaava Petri Reunanen aloitti autoilijana viime vuosituhannen lopulla. Nyt yrityksellä on kymmenkunta kuljettajaa mukaan lukien Petri ja poikansa Mikael. Kalustoa on seitsemän täysperävaunuyhdistelmää, joista tämän artikkelin auto on yrityksen ensimmäinen kaasukuorma-auto. Autokaluston lisäksi on konepalvelukäytössä pari pyöräkuormaajaa ja pari vastapainotrukkia. Autopuolella on edustettuna vain ruotsalaismerkkejä. Kuorma-autokuljetukset ovat pääosin rehu-, mutta myös viljakuljetuksia.

Volvo Trucksin Turun automyyjä Mikko Silfverberg (oik.) kävi luovuttumassa uuden biokaasuauton Petri Reunaselle kättelyiden kera.

Volvo FH 460 LNG Reunanen Edition

Hankkijan rehukuljetuksiin luovutettu ajoneuvo on toteutettu autoilijan toiveiden mukaisesti. Auto tilattiin tehtaalta jo syyskuussa 2021, ja nyt se saatiin ajoon asianmukaisin varustein paketoituna. Vetoauto on siis ensimmäinen kaasukäyttöinen ja neliakselinen Suomessa. Akselimäärän valintaa Petri Reunanen perustelee maksimaalisen hyötykuorman saavuttamiseksi. Nyt sitä on tarjolla koko yhdistelmälle 42 tonnia. Myöhemmin kantavuus kasvaa 45 tonniin, kun perään saadaan neljäakselinen perävaunu. Moottoritehoa autolla on mallimerkinnän mukainen 460 hevosvoimaa. Päällirakennuksesta vastaa Tankpro Oy Seinäjoelta. Säiliöissä on 11 eri osastoa irtorehulle.

Ulkoisesti auto on saanut yksilöivää ilmettä. Vetoauton tyylikäs teippaus varmasti huomataan muidenkin kuin raskaan kaluston väen toimesta. Teippauksesta vastaa laihialainen Raakateippi Oy. Etupään karjapuskuri säästää autoa pienemmiltä ja vähän isommiltakin kolhuilta. Pyöreitä lisävaloja on karjapuskurin takana kuusi kappaletta ja katolla vielä kolme paneelimallista lisää, kaikki led-toimisia. Keulaa ja kylkiä koristaa runsas kattaus led-valoja.

Kaasuauton tankkaus edellyttää suojavarusteiden käyttöä, koska nesteytetyn kaasun lämpötila on -160 celsiusastetta. Toki tankkausliitin on oikein käytettynä tiivis, mutta pienikin roiske iholle saattaa aiheuttaa vakavia vaurioita. Auton kaasusäiliö on kuin jättimäinen, paineistettu termospullo. Näin nesteytetty kaasu pysyy kylmänä, eikä aivan pian lämpene ja ala kaasuuntumaan. Säiliössä on tässä painetta mittarin mukaan lähes kymmenen baaria.

Tankkausinfra ratkaisee

Petri Reunanen Oy:n uudella kaasuautolla tullaan operoimaan pääosin sadan kilometrin säteellä Hankkijan Turun rehutehtaasta. Petri Reunanen ei vielä osannut sanoa juurikaan mitään auton kulutuksesta, koska kuorma päällä ajoa ei ole vielä tehty. Ilmaan heitettiin luku 11,2 kg/100 km, eli kaasun arvioitu kulutus kiloina sadalla kilometrillä tyhjällä autolla. Kiloina siksi, että kaasua myydään kilohintaan. Kaasuautolla Turun seudulla operoinnin mahdollistaa alueen kaksi raskaalle kuljetuskalustolle suunnattua kaasuasemaa. Toinen niistä sijaitsee sopivasti rehutehtaan ja Petri Reunanen Oy:n Paimion varikon välillä. Näin ylimääräisiä ajoja ei tarvitse tehdä tankkauksen vuoksi.

Hankkijalla on suunnitelmissa lisätä uusiutuvilla polttoaineilla tapahtuvaa kuljetusta muuallakin Suomessa, mutta se edellyttää biokaasun jakeluverkoston kehittymistä edelleen. Nyt ajoon saatu kaasuauto on pitkän selvitystyön tulos ja seuraavana on vuorossa testausvaihe, jossa seurataan käytettävän polttoaineen etuja, niin rahan kuin päästöjen kannalta sekä ylipäätänsä kokoonpanon soveltuvuutta rehunjakelutoimintaan.

Petri Reunanen halusi autosta neliakselisen, jotta saadaan mahdollisimman suuret hyötykuormat. Miehen mukaan uusi auto on Suomen ensimmäinen neliakselinen ja kaasukäyttöinen vetoauto. Kuvan yhdistelmän kantavuus on 42 tonnia. Myöhemmin perään tullaan kytkemään neljäakselinen perävaunu, jolloin yhdistelmän kantavuus kasvaa 45 tonniin.


Volvo esitteli äskettäin 420- ja 460-hevosvoimaisten kaasumoottoreiden rinnalle 500-hevosvoimaisen kaasuvoimanlähteen, jolloin yhdistelmäkäytössä päästään jopa 75 tonnin kokonaispainoihin.



Lue seuraavaksi