Uutiset

Kuljetuskalusto

Flaamingilta keräilyjärjestelmät jätteille

F-boxeja Flaamingin pihassa tammikuisena iltapäivänä odottamassa kuljetusta omaan kierrätyspisteeseensä.

Jätteiden käsittelyssä esilajittelu helpottaa huomattavasti materiaalien uudelleenkäyttöä ja siksi erilaisten lajikkeiden keräilyyn panostetaan koko ajan enemmän. Tämän vuoden alussa avautui kotitalouksien pakkausjätteitä keräävä Rinki-ekopisteverkosto, joka käsittää 1850 Rinki-ekopistettä ympäri Suomen. Flaaming toimittaa muun muassa näihin keräilyastioita ja tarjoaa kalustoa niiden tyhjennykseen.

Rinki-verkosto liittyy tuottajavastuun laajentumiseen. Pakkausjätettä tuottavat tahot ovat nyt vastuussa tuon jätteen keräilystä ja tämän toteuttamiseksi on perustettu Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy, joka on kaupan ja teollisuuden omistama palveluyritys. Se huolehtii kotitalouksien kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksien kierrätyksestä.

Nosturi normaalivarustusta

Flaaming Oy toimittaa Rinki-pisteisiin kaikki niissä tarvittavat pohjasta avautuvat nostokontit. Seitsemän kuutiometrin kontit ovat käytössä kartongille, metallille ja muoville, painavampi lasi kierrätetään neljän kuution säiliöiden kautta. Lisäksi tänä vuonna Rinki-pisteisiin on toimitettu jo sata Kombi-konttia.

Nostokonttien käsittely vaatii kuorma-autoon nosturivarustuksen. Myös jätepakkareissa nosturivarustus on yleistynyt. Niinpä myös Flaamingin edustamat Norba-jätepakkarit varustetaan tänä päivänä usein nosturilla.

Nosturi asennetaan asiakkaan toiveiden mukaan joko hytin takaseinää vasten tai peräportin sivuun. ”Suosituksi on tullut peräportin sivuun asennettu nostin. Siitä ylettyy hoitamaan nostot myös hytin taakse asennettuun välisäiliöön”, kertoo myyntipäällikkö Juha Holmström Flaamingilta.

Turvallinen ja monikäyttöinen Kombi

Kombi-kontit ovat neljästä kahdeksaan kuutiometriin vetäviä muoviluukullisia metallisäiliöitä. Ne soveltuvat sekä normaalilla kalustolla takaa kuormattaviksi vinssin avulla tai etulastaajatyhjennykseen.

”Kombi-kontit ovat alkaneet korvata pikakontteja, sillä ratkaisu on turvallisempi ja monikäyttöisempi”, mainitsee Holmström. ”Nämä Rinki-pisteiden materiaalit ovat pääasiassa kevyttä höttöistä materiaalia. Fbox-nostokontilla sitä voi hyvin painattaa lavan pohjaa vasten paremman tiivistymisen aikaansaamiseksi.”

Neljääkin lajiketta samaan kuormaan

Holmström kertoo, että jäteauton varustelu pitää tänä päivänä olla monipuolista. ”Usein pakkarit ovat jo vähintään kaksilokeroisia, monesti jo kolmilokeroisia. Tällä hetkellä meillä on jo ensimmäinen nelilokeroinen versio työn alla.”

Perinteisen takaalastattavan säiliön saa yksi- tai kaksilokeroisena, tämä alkaa olla jo tuttua tekniikkaa. Lisälokerot Flaamingilla on ideoitu lisäsäiliöön hytin ja pakkarin väliin sijoitettavaan toiseen, sivulta lastattavaan välisäiliöön. Myös tähän on nyt saatavana kaksilokeromahdollisuus ja edellä mainittujen yhdistelmään perustuu nelilokeroinen versio. Jokaiseen lokeroon saadaan tyhjennettyä 240-litrainen jäteastia.

”Välisäiliöt ovat tilavuuksiltaan 3, 5 ja 7 kuutiometriä. Ne eivät edellytä mitään muutoksia alustan rakenteeseen. Tästä on hyötyä niin uusimman pakokaasupuhdistusjärjestelmien sijoittelun kannalta kuin kaasukäyttöisten autojen rakentamisessa”, huomauttaa Holmström.

Jätekeräys on tänä päivänä jo varsin tarkkaa puuhaa monessa suhteessa. Niinpä telematiikasta on haettu apuja myös tälle alalle. Norban laitteisiin on jo pitkään ollut saatavana astiantunnistus, nykyään tiedot saadaan siirtymään langattomasti suoraan toimistolle. Samoin siirtyvät punnitustiedot. Syväsäiliötyhjennysten punnitukset hoituvat runkovaakaa hyödyntäen. Astiahissin vaaka on vieläkin tarkempi ja sen avulla saadaan esimerkiksi kiinteistökohtainen punnitus, jota voidaan käyttää myös laskutusperusteena.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi