Uutiset

Kuljetuskalusto

Actros vaihtolavatöihin

Mercedes-Benz Actros 2548L

Mercedes-Benz Actros on tuttu näky Suomen teillä. Mallin ensimmäinen sukupolvi esiteltiin yli neljännesvuosisata sitten, ja nyt on viideskin sukupolvi ollut markkinoilla tovin. Actros taipuu moneen tehtävään, kuten nosturia edellyttävään vaihtolavojen kuljetukseen.

Kun Mercedes-Benz vuonna 1996 esitteli ensimmäisen sukupolven Actros-kuorma-automalliston, oli se monessa mielessä uraauurtava. Sähköisesti ohjatut levyjarrut ja CAN-väylätekniikka olivat kuorma-autoissa uusinta uutta tuolloin, tänään tavanomaista tekniikkaa.

Nykyaikainen kuorma-auto on teknisesti pitkälle kehittynyt ja sitä käytetään vaativassa liiketoimintaympäristössä, joten sellaisen myyminen vaatii autokauppiaalta laajaa ja monipuolista osaamista. Sitä on automyyjä Tapani Lambergillä ”Veholassa” eli Veho Vehkalassa Vantaalla.

Kahden uudistamiskierroksen jälkeen kesäkuussa 2011 esiteltiin neljäs sukupolvi, jonka myötä Actros sai kokonaan uuden ohjaamon ja moottoreissa siirryttiin kuusisylinterisiin Euro VI -normit täyttäviin rivimoottoreihin. Viisi vuotta sitten vedettiin Berliinissä peitto viidennen sukupolven Actrosin päältä, jolloin peilikamerajärjestelmällä ja täysin digitaalisella kojetaululla varustettu raskas Mercedes-Benz-kuorma-auto sai ensiesittelynsä.

Ei Actrosin ja sen sisarmalli Arocsen kehitystyö ole sukupolvivaihdokseen tokikaan pysähtynyt. Autot kehittyvät jatkuvasti säädösmuutosten, asiakastoiveiden ja yleisen teknologian kehittymisen myötä. Ajoittain kehitystyön hedelmiä kuitenkin kerätään yhteen koriin, joka tarjoillaan sitten kerralla.

Monien mahdollisuuksien mallisarja

Mercedes-Benz Actros -mallisto on erittäin laaja, varsinkin, kun aiemmat Antos-mallitkin kuuluvat nykysukupolvessa Actros-mallistoon. Huonompiin olosuhteisiin suunnitellut Arocsit ovat vielä kuitenkin omalla tutulla nimellään.

Malliston laajuutta kuvaa hyvin se, että esimerkiksi ohjaamoita on kahta leveyttä, kolmea pituutta, viittä kattokorkeutta ja kolmea lattiavaihtoehtoa. Kun moottori-, vaihteisto-, akselisto- ja runkovaihtoehdot lasketaan yhteen, variaatioita on tuhansittain, vaikka kaikki komponenttiyhdistelmät eivät olekaan mahdollisia. Valintamahdollisuudet lisääntyvät kuitenkin koko ajan, ja kaikkiin tarpeisiin on saatavissa optimaalinen kokoonpano.

Kuudella hydraulisella jatkeella varustetun HMF 3220-K6 -nosturin kapasiteetti on 27,9 tonnimetriä ja ulottuma 16,8 metriä. Koukkulaite on kolmeakseliseen autoon sopiva 21 tonnin Joab Ecodrive L21A. Actrosin päällirakenteet on asentanut Joab Finland Nurmijärvellä. Työn jälki kestää vertailun.

Nosturilla ja koukkulaitteella

Juhannuksen alla kävimme tutustumassa kolmeakseliseen Mercedes-Benz Actros 2548L -autoon, joka oli varustettu HMF 3220-K6 -nosturilla ja JOAB L21A Ecodrive -koukkuvaihtolavalaitteella. Auto on sama, joka oli esillä Joabin osastolla Kuljetus 2023 -messuilla Jyväskylässä.

Mallimerkintänsä kahdesta ensimmäisestä numerosta huolimatta auton kokonaispaino tieliikenteessä on 28 tonnia. Kolmannen sukupolven Euro VI E -päästövaatimukset täyttävän, 12,8-litraisen OM471-moottorin 350 kW:n teho sen sijaan vastaa 48-loppuisen mallimerkinnän viittausta 476 hevosvoiman tehoon. Vääntömomenttia on tarjolla enimmillään 2 300 Nm. Tarvittaessa – 6×2-vetotapa huomioiden – rahkeet riittävät 68 tonnin yhdistelmäpainoon. Voimanotto hydrauliikkapumpulle on moottorilta.

Moottorista voima jatkaa yksilevyisen kytkimen kautta Mercedes-Benzin G 281 PowerShift -automaattivaihteistolle ja edelleen vetävälle taka-akselille. Valmistaja on optimoinut voimalinjan toimintaa, joten liikkeellelähtö on aiempaa jouhevampaa, vaihtamisstrategia parempi ja vaihteiden vaihtaminen nopeampaa.

Matala vai korkea?

Auton kaikki akseli ovat ilmajousitettuja. Etuakseli on pokattu, jolloin auton painopiste on alempana ja ohjaamoon nouseminen vaivatonta. Madaltuneen runkokorkeuden vastapainoksi autossa on korotettu maavara, jolla varmistetaan kulkukelpoisuus muuallakin kuin tasaisilla teillä ja pihoilla. Lisäksi etupuskurissa on uutuutena saatavat teräksiset päätypalat, jotka eivät aivan pienestä kosketuksesta ota siipeensä.

Puskurin päät ovat kestävää terästä.

Koeajoauton StreamSpace-ohjaamo on 170 millimetrin korkuisella moottoritunnelilla varustettu ja ulkoleveydeltään 2,3 metriä. Kapean ohjaamon portaikossa on pelkän nousun lisäksi myös etenemää, mikä helpottaa kulkua ohjaamoon.

Ohjaamon taakse asennettu nosturi jää vain hieman katon tasoa alemmaksi. Moottoritunnelin päällä seisomakorkeutta on hieman alle 1,8 metriä, joten pukeutuminen onnistuu aivan kelvollisesti. Muutenkin tilat riittävät säännölliseen yöpymiseen, mutta jatkuvaan asumiseen voisivat malliston suuremmat vaihtoehdot olla paikallaan.

Ohjaamon varustuksesta on hyvä nostaa esiin kuljettajan istuin, jonka saa 40 millimetriä madalletulla jalalla, eli istuimen saa säädettyä normaalia alemmas. Lisäksi pituussäädössä on erillinen vipu, jolla istuinta saa siirrettyä normaalisäätövaraa taaemmaksi.

Asiakkaiden toiveesta Actrosiin saa nyt myös 40 mm normaalia matalamman kuljettajan istuimen jalan, jonka ansiosta istuinkorkeutta saa alemmas.

Muista varusteista mainittakoon toisen sukupolven peilikamerajärjestelmä ja multimediakojetaulu, jota ohjaillaan painikkeilla, kosketusnäytöllä tai ohjauspyörän kosketuspintoja käyttämällä. Pelkkään kosketukseen perustuvat käyttötavat eivät kuorma-autokäytössä aivan varauksetonta hyväksyntää saa, sillä ne eivät anna selkeää, tuntoaistiin perustuvaa palautetta onnistuneesta toiminnan suorittamisesta.

Etevää hydrauliikkaa

Koeajon aikaan auton varustelu ei ollut vielä loppuun saatettu. Esimerkiksi nosturia ei voinut käyttää. Taittuvalla pylväällä ja teleskooppisella eturungolla varustettu, 21 tonnin Joab-koukkulaite sen sijaan oli käytettävissä, joskin lavan puuttuminen ei tehnyt oikeutta sen Ecodrive-ominaisuudelle.

Joabin koukkulaitetta ohjataan kompaktin kokoisella, näytön ja joystickin käsittävällä yksiköllä.

Ecodriven idea on siinä, että koukkulaitteen hydrauliikka tunnistaa tilanteen, jossa liike voidaan tehdä painovoiman avulla ja kytkee kyseisen toiminnan hydrauliikan tuoton siksi ajaksi pois päältä. Näin voidaan säästää huomattavasti polttoainetta.

Turvallisuutta ja taloudellisuutta

Tien päällä Actros on mukava ajettava. GPS-tuettu ennakoiva vakionopeussäädin (PPC – Predective Powertrain Control) osaa karttatietoon tukeutuen valita kulloiseenkin tilanteeseen sopivan turvallisen ja taloudellisen ajonopeuden. Kuljettajan ei sovi kuitenkaan tuudittautua järjestelmän kaikkivoipaisuuteen, siitä tuli muistutus koeajon yhteydessä, kun maasto ei enää tietöiden jäljiltä vastannutkaan karttaa! Pääsääntöisesti PPC toimii kuitenkin mallikkaasti, ja sen säätäminen omiin tarpeisiin käy selkeän käyttöliittymän ansiosta helposti. Turvallisuutta liikkumiseen tuovat Aktiivinen jarruassistentti (ABA 5), ajonvakautusjärjestelmä (ESP), kaistavahti ja vireystila-avustin.

Auton toimintoja ja asetuksia käytetään ohjauspyörän kosketusohjaimilla, kosketusnäytöllä, painikkeilla tai perinteisillä katkaisijoilla. Koukkulaitteen käyttöön tarvittavia kameroita varten on oma näyttönsä.

Maantieajon jälkeen vaihtolava-autolla ryhdytään työskentelemään enemmän tai vähemmän ahtailla pihoilla. Nosturin myötä koeajettavana olleen Actrosin etuakselipaino on tyhjänäkin melko korkea. Pihapyörityksessä ohjaus tuntui sen vuoksi kohtuullisen raskaalta, ehkä sähköisestä avustuksesta olisi ollut apua.

Mercedes-Benzin Actros-mallisto on tavattoman laaja. Voimalinja-, ohjaamo- ja alustavaihtoehtoja on monia, ja Actros voikin olla järeä neliakselinen raskasvetoauto tai kaksiakselinen jakeluauto. Yli 16 tonnin painoluokassa Mercedes-Benzillä on tarjota sopiva Actros lähes kaikkiin tarpeisiin, ja niihin muihin sisarmalli Arocs.

Mercedes-Benz Actros 2548L Peilikamerajärjestelmä
Peilikamerajärjestelmästä huolimatta Actrosissa on tavanomaisia peilejäkin.



Lue seuraavaksi