Blogi

Vaikuttaako ammattikuljettajien jatkokoulutus, vai ei?

Ammattipätevyyskoulutusta

Eurooppalainen lainsäädäntö edellyttää ammattikuljettajilta 35 tunnin jatkokoulutusta viiden vuoden välein. Niin pitkään kuin ammattipätevyysvaatimus on ollut olemassa, on käyty keskustelua siitä, ovatko koulutuspäivät hyödyllisiä vai eivät. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan.

Se, miten hyödylliseksi koulutuspäivä koetaan, riippuu ennen kaikkea päivän sisällön soveltuvuudesta koulutettavan tarpeisiin. Myös kouluttajalla on suuri merkitys. Asiansa osaava ja hyvät vuorovaikutustaidot omaava kouluttaja voi saada ennalta tylsäksi arvioidun koulutuspäivän muuttumaan hyvinkin mielenkiintoiseksi. Jatkokoulutuspäivään pitäisi aina jaksaa suhtautua ennakolta myönteisesti.

Ammattipätevyyden jatkokoulutusten suhteen Suomessa on kohtuullisen väljä lainsäädäntö ainakin kurssien sisällön suhteen. Meillä vain ennakoivan ajon koulutus on pakollinen. Monessa muussa Euroopan maassa säädökset ovat paljon tiukempia kurssien sisällön suhteen. Jopa tietty suoritusjärjestys voidaan määrätä.

Jatkokoulutusaihe on itsellenikin ajankohtainen, sillä olen itse vast’ikään istunut ADR-täydennyskoulutuksessa. Kauan sitten hankkimani säiliö- ja kappaletavaralupa kaikkine luokkineen oli jälleen vanhentumassa. En ole halunnut päästää lupaa vanhenemaan, vaikka tarve on ollut lähes olematonta.

Koulutus järjestettiin kokoontumisrajoituksia noudattaen lähiopetuksena suhteellisen pienelle ryhmälle, joka itseäni lukuun ottamatta koostui ammatikseen vaarallisia aineita kuljettavista kuljettajista. Kouluttajana toimi alan kokenut, raudanluja ammattilainen. Oli hienoa olla mukana koulutuksessa, jossa vuorovaikutus toimi, kysyttiin asiallisia kysymyksiä ja saatiin niihin helppotajuisia vastauksia. Niin, ja välillä eksyttiin hilpeästi vähän – autonkuljettajien kyseessä ollessa – sivutiellekin.

Koin siis koulutuksen itselleni hyödylliseksi. Laajemman ja varmemman tiedon saamiseksi jatkokoulutuspäivien vaikuttavuudesta TTS Työtehoseura ryhtynyt selvittämään asiaa. Tarkoituksena on arvioida, miten koulutuspäivät ja niiden sisällöt vaikuttavat kuljettajien työskentelyyn. Saadaanko koulutukseen käytetylle rahalle vastinetta ja muuttuuko arkipäivän työn tekeminen toivotulla tavalla? Lisäksi selvitetään, mitkä tekijät tai ominaisuudet estävät muutoksia päivittäiseen työhön ja mitä voidaan tehdä asian parantamiseksi.

Selvitystyö on osa hanketta, jota toteutetaan yhdessä Antwerpenin Yliopiston kanssa kuudessa Euroopan valtiossa. Selvityksen tekemiseksi täytyy tietenkin haastatella kuljettajia ja työnantajia, ja TTS esittääkin kutsun suomalaisille kuljetusyrityksille lähteä mukaan hankkeeseen. TTS:n hankesivuilla on lisätietoa ja hankevastaava Teemu Lähteen yhteystiedot. Ottakaahan yhteyttä, jos asia kiinnostaa.


Lue seuraavaksi