Blogi

Muista nämä vuonna 2023

”Uusi vuosi ja uudet kujeet”, kuuluu ehkä jo hieman kulunutkin lausahdus. Joka tapauksessa vuoden vaihtuminen merkitsee usein jonkinlaista käännekohtaa ja uutta alkua. Monessa yrityksessä tilikausi päättyy vuodenvaihteeseen, ja pian valmistuva tilinpäätös kertoo lopullisesti, miten meni.

Erilaisten tapahtumien osalta Suomi ja oikeastaan koko Eurooppa elivät hiljaiseloa koronan takia aina viime kevääseen saakka, jolloin rajoitukset purettiin ja tapahtumien järjestäminen tuli mahdolliseksi. Samalla pandemian aikana opittu kontaktien välttely ja tehostettu hygienia osoittivat kääntöpuolensa heikentyneenä henkilökohtaisena vastustuskykynä, ja loppuvuoden aikana ainakin allekirjoittanut on sairastanut kaikki nekin influenssat, jotka koronan aikana jäivät sairastamatta.

Kuljetus- ja työkonealan näyttelyitä ja muita tapahtumia järjestettiin jo menneenä vuonna useita. Tänä vuonna ne saavat jatkoa.

Kuljetusalan kotimaiset päätapahtumat ovat Kuljetus 2023 -messutapahtuma Jyväskylässä 25.–27. toukokuuta, sekä Power Truck Show Härmässä 11.–12. elokuuta. Myös ProForest Kalajoella toukokuussa ja Maxpo 2023 elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä tarjoavat tavan mukaan nähtävää omien aihepiiriensä kuljetuskalustosta kiinnostuneille.

Jo huhtikuussa pirkanmaalaiset kuorma-autokauppiaat ovat laajasti mukana perinteisillä Mansen Mörinöillä, ja alan toimijoiden toiveesta samalla konseptilla järjestetään 9.–10. kesäkuuta ensimmäiset Stadin Mörinät pääkaupunkiseudulla.

Hallinnollisten asioiden muutoksia

Ammattikuljettajien arkea voi helpottaa tieto, että vuoden 2023 alusta alkaen jokaisella Ajovarman palvelupisteellä voi suorittaa tieliikenteen ammatillisten pätevyyksien teoriakokeita ja jättää pätevyyksiin liittyviä lupahakemuksia. Tähän saakka aivan kaikki Ajovarman toimipisteet eivät ole hoitaneet ammattiliikenteen asioita. Myös aukioloaikoihin on tulossa laajennuksia. Palvelupisteitä on yhteensä 96 ympäri Suomea.

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukien hakuaikaa on pidennetty vuoden 2024 loppuun saakka, sillä hallitus on osoittanut tukiin lisää rahoitusta. Sen sijaan täyssähköisten henkilöautojen hankintatuki on päättynyt.

Muista ammattipätevyys

Itsekin kuulun siihen joukkoon, joka on suorittanut linja-auton ajo-oikeuden ennen 10.9.2008. Se tarkoittaa, että tänä vuonna syyskuussa päättyy jälleen viisivuotiskausi, jolloin ammattipätevyys on voimassa. Kuorma-auton kuljettajien ammattipätevyysvaatimus tuli voimaan 2009, eli monella kuljettajalla ensi vuosi on takarajana.

Nyt on siis hyvä tarkistaa oman ammattipätevyyden voimassaolo ja mahdollisesti suoritetut täydennyskoulutuspäivät, ettei tule kiire suorittaa täydennyskoulutuksia. Ammattipätevyysvaatimus koskee kaikkia raskaan liikenteen kuljettajia.

Raikkaita talvikelejä!
Kuvitus: Pauli Maukonen

Lue seuraavaksi