Uutiset

Autot

Raskone pakettiautojen kimppuun

Suomen autokannassa on noin 160 000 alle kymmenen vuoden ikäistä pakettiautoa, joiden huolto- ja korjaustoiminta on käytännössä nojannut yksinomaan merkkiliikkeiden tarjoamiin palveluihin. Raskoneen lanseeraama Pakuhuolto-konsepti tuo pakettiautokäyttäjille ammattimaisen ja kustannustehokkaan monimerkkivaihtoehdon.

”Olemme kehittäneet maanlaajuisesti palvelevaa Pakuhuolto-konseptimme pitkälti pakettiautojen omistajien esittämien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Pakettiautojen omistajat arvostavat erityisesti asiointia yhden ja saman työnjohtajan kanssa. Tutkimuksemme mukaan jopa 80 prosenttia pakettiautojen omistajista olisi valmis käyttämään monimerkkikorjaamoa kalustonsa kunnossapidossa”, toteaa Pakuhuolto-konseptista vastaava Raskoneen myyntijohtaja Pekka Lounio, jonka mukaan hyötyajoneuvoksi luokiteltuna pakettiautot täydentävät mainiosti Raskoneen olemassa olevaa palveluvalikoimaa.

Väliinputoajaksi jäänyt paku

Lounion mukaan pakettiautot ja niiden huoltaminen on jäänyt vähälle huomiolle suomalaisessa automaailmassa. Osaltaan syynä on ajoneuvokannan hajanaisuus, osaltaan ajoneuvojen suuri koko.

”Nykyaikainen pakettiauto on kooltaan liian suuri useimmille henkilöautokorjaamoille sekä näiden käyttämille nostimille”, pohtii Lounio väliinputoajan asemaan jäänyttä pakettiautoa. Pakuhuolto-konsepti on pyritty tekemään asiakkaalle helpoksi ja yksinkertaiseksi esimerkiksi nettisivujen ajanvarauslomakkeen ja rekisterinumeron perusteella toimivan huollon hintalaskurin avulla.

Perinteisten pakettiautojen lisäksi Raskoneen verkostossa katsotaan valoisin ajatuksin myös maamme matkailuajoneuvoja kohti. Matkailuajoneuvojen alustaan tehtävien huolto- ja korjaustoimien lisäksi verkosto tarjoaa kumppaneidensa kautta myös oheispalveluita, kuten katsastusta ja pesupalveluita.

”Asiakkaan silmin katsottuna katsastuksen on oltava samalla tontilla korjaamon kanssa”, painottaa toimitusjohtaja Esa Mäkinen, jonka mukaan Raskone tarjoaa kaikissa toimipisteissään myös sijaisautopalvelua yhteistyössä Europcarin kanssa.

Raskaammissa hyötyajoneuvoissa Raskone on profiloitunut monimerkkikorjaamon lisäksi myös merkkiorganisaatioksi, mutta pakettiautomaailmassa toiminta pyritään pitämään merkkiriippumattomana.

”Meillä on tällä hetkellä muutamia toimipistekohtaisia merkkiedustuksia, joiden avulla saamme levitettyä merkkikohtaista tietoa muihinkin toimipisteisiin”, valottaa Mäkinen, jonka mukaan päätös toiminnan laajentamisesta pakettiautoihin oli lopulta helppo, sillä organisaatiolla on jo ennestään vankka kokemus myös keveämmästä kalustosta.

”Toimintavuosiemme aikana olemme huoltaneet ja korjanneet esimerkiksi Poliisin ja Itellan kalustoa”, joten tuotteet ovat meille tuttuja. Meillä on olemassa myös erittäin hyvässä iskussa oleva verkosto, joka soveltuu sellaisenaan myös keveämmän kaluston kunnossapitoon”, jatkaa Mäkinen, joka myöntää verkostossa ja sen palvelukyvyssä olevan edelleenkin kehitettävää.

Keskitytään olennaiseen

Raskoneen juuret ovat paljolti julkisen sektorin käyttämän kaluston huollossa, mutta toimintaa on laajennettu noin 60 liiketoimintakaupalla, mikä on tuonut mukanaan hyvin erityyppisiä Raskoneita eri puolille Suomea.

Olennainen seikka toiminnan kehittämisessä on ollut rönsyjen karsimisen kautta tehty keskittyminen olennaiseen. Raskoneen tapauksessa tämä tarkoittaa keskittymistä hyötyajoneuvokalustoon, jonka kunnossapitoa tehdään 25 aamusta iltaan palvelevalla korjaamolla. Useimmat toimipisteet ovat avoinna iltakymmeneen saakka ja myös lauantait ovat hyötyajoneuvokaluston kunnossapitoon tottuneille asentajille normaaleja työpäiviä. Pakettiauto on monelle yrittäjälle kuljetusvälineen ohella myös toiminnan kannalta tärkeä toimisto tai paja, joten sen huollon on tapahduttava liiketoimintaa häiritsemättä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi