Uutiset

Autot

Pirteästi pysäkiltä pysäkille – Ford Transit 350L 3.2 TDCi 200 hv 1+10 h

 

Elokuun puolivälissä saimme häneltä koeajoon Prostylen laadukkaalla korityöllä olevan Ford Transitin 1+10-paikkaisen linja-auton. Auto oli tehokkaalla 3,2-litraisella, 200-hevosvoimaisella TDCi-moottorilla ja 6-portaisella manuaalivaihteistolla. Tätä samaista autoa on saatavana myös 1+8 hengen taksi- ja invataksiversiona.

Korin ulkopuolen muutokset

Ford Transitin linja-automallisto käsittää kokoluokat 1+9-paikkaisesta aina 1+16-paikkaiseen. Linja-autojen ensirekisteröintilastoissa Transit on tällä hetkellä viidennellä sijalla, mistä voi päätellä, että Transit on melko suosittu linja-autoaihiona.

Koeajamamme Ford Transit linja-auto oli kokonaispainoltaan 3,7-tonninen, pitkällä, 3,75 metrin akselivälillä oleva puolikorkea Kombi-korimalli. Suurin ulospäin näkyvä korimuutos on sivuikkunoiden, myös liukuoven ikkunan, vaihtaminen 820 mm korkeiksi panoraamaikkunoiksi. Myös korin alaosa muuttuu virtaviivaisemmaksi Prostylen muotoilusarjalla, jonka jälkeen sivuhelmat ja puskurit maalataan korinvärisiksi, tässä autossa hopeanvärisiksi. Tyylikkyyttä koriin on saatu lisäksi erikoisilla teippauksilla, 16” Alessio-alumiinivanteilla ja 215/75R 16C renkailla sekä aurinkolipalla, josta on myös muutakin hyötyä kuin ulkonäkö auringon paisteella ajettaessa.

Oikean puolen helmaan kiinnitetty rosterinen säädettävä astinlauta ulottuu sekä liuku- että apukuljettajanovelle. Katolta pilkistää linja-autoissa vaadittava hätämekanismein varustettu DLM2-kattoluukku.

Transitin ajovalot, kaukovalot ja vilkut on integroitu saman lasin alle, ainoastaan sumuvalot on sijoitettu puskurin alaosaan. Äärivalot katon kulmissa ja led-valot puskurin kulmissa ovat hyvännäköiset pimeällä ajettaessa. Kolmiosainen etupuskuri säästää kuluja, jos tulee kolhaisu vain toiselle puolelle. Puskuriin tehty askelma puolestaan helpottaa tuulilasin puhdistusta. Lämmitettävillä laseilla olevat takaovet tuovat matkustamoon valoa. Lisävarusteena takalaseihin saa pyyhkimet/pesimet, jotka toimivat peruutusvaihteen ollessa kytkettynä. Normaalisti takaovet avautuvat 90 astetta, mutta napin painalluksella avautumiskulma kasvaa 180 asteeseen.

Ohjaamosta hyvä näkyväisyys

Ohjaamoon nouseminen ja poistuminen sujuivat helposti isosta oviaukosta. Hyvän ajoasennon löytäminen ainakin itselle kävi helposti. Istuimen säädöt ovat monipuoliset: pituus-, korkeus-, istuimen ja selkänojan kaltevuus sekä ristiselän säädöt. Lisäksi istuimessa on taittuva käsinoja oikealla puolella ja säädettävä niskatuki. Myös apukuljettajan istuin on samoilla säädöillä. Ainoastaan ohjauspyörän säätöjä jäi hieman kaipaamaan.

Kojelautaan ergonomisesti sijoitettu vaihteenvalitsin on kevyt käyttää ja vapauttaa lattiatilan koko leveydeltä. Näyttävyyttä ohjaamoon tuovat kojelaudan jalopuujäljitelmät sekä nahalla ja alumiinilla somistetut ohjauspyörä ja vaihteenvalitsin. Näkyväisyys Transitin ohjaamosta on hyvä, lämmitettävä tuulilasi on erinomainen Suomen olosuhteissa samoin kuin sadetunnistimella olevat tuulilasinpyyhkijät. Sähkösäätöiset ja –lämmitteiset taustapeilit laajakulmapeileineen ovat riittävän isot. Ainoastaan oikeanpuoleisen peilin eteen liimattu sammuttimen tarran voisi liimata hieman sivummalle.

Ohjauspyörään sijoitetuilla vakionopeussäätimen napeilla on helppo säätää tietty nopeus tai muuttaa nopeutta liikenteen mukaan. Säilytystilaa Transitin ohjaamossa on todella reilusti, sitä on ovissa sekä kojelaudassa, jossa on myös pullo- ja mukitelineet molemmilla puolilla.

Ohjaamon valaistukseen on lisätty kuljettajanrahastusvalo, halogenspotti, joka syttyy yhtä aikaa auton oman sisävalon kanssa. Kuljettajan istuimen alaosassa on päävirtakatkaisija, kuten linja-autoissa kuuluukin.

Avara ja muunneltava matkustamo

Prostylen korinrakennus alkaa aina lämpö-, pöly- ja äänieristyksen tekemisellä ennen varsinaista sisustustyötä. Myös seinälinjan levitys tehdään Transitiin, jolloin sisäleveydeksi saadaan 1820 mm lantiolinjan kohdalta. Seinät ja katto tehdään komposiitilla ja verhoilumateriaalit ovat autoplyyshi, verhoiluhuopa ja muovimatto. Lisäksi somistuksissa käytetään puukoristeita, himmennettäviä tunnelmavaloja ja verhoja sekä verholautoja, kuten tässäkin autossa.

Matkustamoon nouseminen sähkötoimisesta sivuliukuovesta (1250 x 1500 mm) sujuu helposti rosterista tehdyn reilun astinlaudan ja tartuntakaiteen avulla. AutoDek Oy:n valmistama AD-2000 sähköovisysteemi toimi sekä ohjaamon käyttöpaneelista että kahdella kaukosäätimellä. Alussa oven kanssa oli hieman ongelmia, ilmeisesti virran vähyyden takia (auto seissyt jonkin aikaa), mutta loppua kohti ovi alkoi toimia moitteettomasti.

Poikittaisella liukukiskokiinnityksellä olevat yhdeksän Prostyle-linja-autoistuinta ovat irrotettavissa, siirrettävissä ja käännettävissä pikalukituksella. Istuimissa on tyylikäs puolinahkaverhoilu samoin kuin etuistuimissakin sekä kolmipisteturvavyöt, selkänojan ja niskatuen säädöt ja käsinojat. Koeajoautossa takimmainen istuinrivi oli etummaisissa kiskoissa, jolloin tavaratilaa oli takana kiitettävästi. Jos istuinrivi siirrettäisiin taaemmaksi matkustamotila kasvaa, mutta tällöin tavaratila supistuu käytännössä olemattomaksi.

Toisen ja kolmannen istuinrivin välissä on tummaa puuta oleva ja kaasujousella seinälle taittuva klaffipöytä, jonka vieressä on 12 voltin sähköpistoke.

Matkustamon valaistus on hoidettu yhdeksällä led-spottivalolla, joista osassa on portaaton himmennys. Lisäksi matkustamossa on edellä jo mainitut siniset tunnelmavalot sekä takaoviaukon (1540×1565 mm) yläpuolella olevat kaksi halogen-spottivaloa, jotka syttyvät ovia avatessa.

Matkustamon sopivasta lämpötilasta huolehditaan auton oman Eberspächer-lämmittimen lisäksi Eberspächer D4kW Airtronic –ilmalämmittimellä, joka on varustettu moduulikellolla.

Ilmastointi on hoidettu auton omaan ilmastointiin liitetyllä lisähöyrystimellä. Ilmanvaihto tapahtuu kanavatuuletuksella, jonka portaattomasti säädettävä moottori joko imee tai puhaltaa.

Musiikkiviihteestä Transitissa huolehtii stereoradio/CD-soitin 6000 RDS, jonka kahden tehdaskaiuttimen lisäksi musiikkia tulee Prostylen asentamista Pioneerin neljästä 130 watin kaksitiekaiuttimesta. Muuta varustusta matkustamossa on digitaalikello, kuusi vaatekoukkua sekä kolme roskakoria.

Tehokas ja taloudellinen Duratorq-moottori

Transitin tehokas 3,2-litrainen 5-sylinterinen Duratorq TDCi-moottori tuottaa tehoa 200 hevosvoimaa (147 kW) kierrosluvulla 3500 r/min ja vääntöä 470 Nm kierrosalueella 1700–2500 r/min. Nämä arvot riittävät liikuttamaan 1+10-paikkaista linja-autoa ripeästi jopa perävaunun kanssa.

Tuntuu, että voimaa ja vääntöä on niin paljon ettei kaikkia vaihteita edes tarvittaisi. Myös linja-auton nopeudenrajoitin (100 km/h) tuntuu välillä harmittavalta auton suorituskykyyn ja ajo-ominaisuuksiin nähden, mutta laki on laki. Tätä tehopakkausta on saatavana ainakin toistaiseksi vain 6-portaisen manuaalivaihteisen takavetomallin yhteydessä. Moottori täyttää Euro 4 –päästötason vaatimukset.

Transitin kulutus tuntuu varsin kohtuulliselta auton tehoon ja painoon suhteutettuna. Sekalaisessa koeajossa dieseliä kului 10,4 l/100 km, kun tehtaan ilmoitus on 9,8–10,7 l/100 km. Auton toimintasäde 103 litran tankilla varustettuna on siis noin 1000 kilometrin luokkaa.

Tärkeää turvallisuutta

Suorituskyvyn vastapainoksi Transitissa on tehokkaat ABS-levyjarrut elektronisella jarruvoiman jaolla. Autossa on myös elektroninen ESP-ajovakausjärjestelmä, mikä tunnistaa ajoneuvon poikkeamisen kuljettajan valitsemasta ajolinjasta ja korjaa tilanteen säätämällä automaattisesti voimaa ja jarrutustehoa sekä hydraulinen hätäjarrutehostus maksimaalisella jarrutusvoimalla. Liikkeellelähdöissä apuna ovat BTCS-vetopitojärjestelmä ja mäkilähtöavustin.

Etumatkustajien (1+1) turvatyynyt ovat Transitissa vakiona ja sivuturvatyynyt saa optiona.
Ford Transit 350L 3.2 TDCi 200 hv 1+10 h

Tekniset tiedot:

Moottori 3.2 Duratorq TDCi diesel, 5 sylinteriä rivissä;
DOCH; 20 venttiiliä; alumiininen sylinterikansi;
korkeapaine-suoraruiskutus; common-rail-yhteispaineruiskutus;
polttoaineen monipisteruiskutus ja turboahdin välijäähdyttimellä

Teho 200 hv (147 kW) 3500 r/min
Vääntö 470 Nm 1700–2500 r/min
Vaihteisto 6+1-portainen Durashift manuaalivaihteisto, takaveto
Jarrut itsesäätyvät, kaksipiiriset ABS-levyjarrut
Jousitus edessä erillisjousitus McPherson-joustintuin, muuttuvasuhteiset
kierrejouset, vakaajatanko ja kaasuiskunvaimentimet
Jousitus takana lehtijouset ja kaasuiskunvaimentimet
Polttoainesäiliö 103 litraa
Polttoaineenkulutus 9,8-10,7 l/100 km ilmoitettu yhd. kulutus
Renkaat 215/75R 16C
Kokonaismassa 3500 kg
Pituus 5680 mm
Leveys 2374 mm
Korkeus 2393 mm
Akseliväli 3750 mm

Hinta taksiin 83590 €
Hinta invataksiin 73100 €
Hinta linja-autona 74500 e
Täysi alv-vähennysoikeus

Miika Nyrö

 

 

Lue seuraavaksi