Uutiset

Autot

Pegabus on myös matkailu-/monikäyttöajoneuvo

Matkustajapaikkoja voidaan lisätä niin kuorma- kuin pakettiautopohjaisiin autoihin. Kuorma-autosta tehdään monikäyttöajoneuvo, johon on kantavuudesta riippuen mahdollista saadaan jopa 8 matkustajapaikkaa. Tällainen auto rakennetaan verovapaasta ja alv-vähennyskelpoisesta kuorma-autoalustasta ja siten siihen tulee 80 km/h ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus ja nopeudenrajoitin 90 km/h nopeuteen.

Matkailuajoneuvosta ei peritä autoveroa, joten pakettiautopohjainen matkailuauto rakennetaan verovapaasta pakettiautoalustasta. Nopeudenrajoitinta ei tähän versioon tule ja käyttövoimavero on sama kuin pakettiautolla ja tällaisen kuljettamiseen riittää B-luokan ajokortti. Matalimmista korimalleista ei matkailuautoa voida tehdä, sillä määräykset vaativat riittävän sisäkorkeuden. Matkustajapaikkoja tällaiseen autoon on saatavissa 4-6.

Pegabus-matkailuauto ja -monikäyttöauto ovat perusrakenteeltaan samanlaisia, mutta luonnollisesti näissä on huomioitu ajoneuvolajikohtaiset eroavaisuudet. Esimerkiksi monikäyttöajoneuvossa ei tarvita matkailuautossa pakollista vuodetta ja myös sopivien ulkoisten varusteiden välillä on eroja. Hyväksytyt rakenteet ja Tamlansin vankka tuntemus lakien kiemuroista varmistavat, että autojen rekisteröinti onnistuu asiallisesti.

Bussisisustan komponentteja

Pegabus-sisustuksissa käytetään bussikomponentteja, kuten esimerkiksi istuimia. Pegabus-istuinjärjestelmä perustuu poikittain autoon sijoitettuihin kiskoihin ja niihin kiinnitettäviin erillisiin istuimiin. Siten istuinmäärää on helppo säätää kulloisenkin tarpeen mukaan. Pegabus-istuinten kerrotaan olevan markkinoiden kevyimpiä integroituja, eli turvavyöt sisältäviä istuimia. Siten niiden siirtely käy kevyesti. Selkänojasäädettävät bussi-istuimet ovat mukavia ja niiden verhoilumateriaalit valittu kestämään vuosia ammattikäytössä. Lisävarusteena on saatavana lisäksi kyynärnojat. Turvallisuutta takaa istuimille ja niiden kiinnitykselle tehdyt kolari- ja kestävyystestit.

Perusratkaisua voi muokata mieltymyksiin sopivaksi monella eri tavalla. Niin istuimiin kuin muuhunkin sisustaan on laajat verhoiluvaihtoehdot. Kattopaneeleihin on saatavana halogen- ja led-spottivalot, väliseinään lisäkaiuttimet. Lämpöeristys ja erikoisverhoilu kuuluvat peruspakettiin.

Matkailuautovarusteluun kuuluvat ajoneuvoluokan vaatimat vuode ja keittolevy. Vuodepaikkoja on kaksi ja niiden sijoitteluun kaksi eri vaihtoehtoa. Suoran väliseinän vaihtoehdossa vuodemekanismi avautuu auton poikkisuunnassa. Tämä vaihtoehto tuo suoran tavaratilan etuseinän, mikä on vaihtoehtona hyvä esimerkiksi kalustettavan tavaratilan tarvitsijoille. Toinen vaihtoehto on väliseinämalli, jossa on vuodesyvennys yläosassa. Tässä tapauksessa vuoteet avautuvat autoon pituussuunassa. Ratkaisulla saadaan suhteessa paljon lattiatilaa tavaratilaan. Vuodemekanismit ovat helppokäyttöiset ja luotettavat.

Väliseinässä on iso pitkän tavaran luukku, joka on kehitetty asiakaspalautteen perusteella. Isokokoisesta aukosta pitkä tavara on helppo lastata autoon. Siitä on hyötyä myös esimerkiksi moottorikelkan kuljetuksessa. Kelkan sukset mahtuvat luukusta penkkien alle, jolloin tavaratilaa voidaan hyödyntää entistä paremmin muun tavaran kuljetukseen. Tavaratilan seinät ja lattia ovat vaneroituja. Tilaan on saatavana erilaisia hylly- ja valaistusratkaisuja sekä esimerkiksi kiinnityskiskoja.

Tuotannossa bussien seassa

Pegabus-matkailu- ja monikäyttöautot valmistetaan Tamlansin Tampereen tehtaalla Mercedes-Benz Sprinter ja Volkswagen Crafter -alustoille isojen autojen tuotantolinjalla. Tamlans tekee pelastusajoneuvoja ja busseja Tampereen tehtaalla Mercedes-Benzin, Volkswagenin ja Toyotan malleihin ja näistä matkailu- ja monikäyttöautoja saadaan edellä mainituista malleista. Tamlans vaarustaa Mwrcedes-Benzin ja Fordin alustoille autoja Korpilahden tehtaallaan.

Oy Tamlans Ab on valmistanut pelastusajoneuvoja vuodesta 1998 Tamlans-tuotemerkillä. ”Pian alkoi kuitenkin muidenkin tuotteiden, kuten bussien, varustelu ja niitä varten otimme käyttöön Pegabus-tuotemerkin”, kertoo toimitusjohtaja Kari Ojala. ”Erilaisia räätälöintejä matkailu- ja monikäyttöautoiksi olemme tehneet pitkän ajan, mutta varsinaisesti omana vakioituna tuotteenaan nämä ovat olleet 1,5 vuotta. Edelleen voimme tehdä räätälöityjä ratkaisuja, mutta valmis koeteltu ratkaisu on useimmille sopiva vaihtoehto ja se täyttää enempiä miettimättä varmasti lakipykälät. Autojen kauppa menee molempien merkkien valtuutetun myyntiverkoston kautta ja asiakkaalle se merkitsee yhtä laskua ja rahoitussopimista. Lähes aina ostaja on kuitenkin yhteydessä meihin ennen auton valmistamista käyttäen hyväkseen ammattitaitoamme yksityiskohtien valitsemiseksi.”

”Autoihin asennetaan usein myös erinäinen määrä viihde-elektroniikkaa ja erilaista valaistusta”, kertoo tuotepäällikkö Timo Viitanen. ”Tästä meillä on vankka kokemus, sillä niitä asennetaan viikoittain erilaisiin ajoneuvoihin. Myös auton ulkopuolinen varustelu tehdään meillä: teippauksia, kylkiputkia, spoilereita, lisävaloja ja niin edelleen. Esimerkiksi peruutuskamera menee hyvin useaan tällaiseen isoon autoon, jossa ei ole näkyvyyttä taakse. Näistä meillä on tietämys, mitä varusteita ja millaisin hyväksynnöin soveltuu mihinkin ajoneuvoluokkaan.”

Toimitusajan kerrotaan olevan tällä hetkellä 3-4 kuukautta, josta suurin osa kuluu alustan odotuksessa tehtaalta. ”Kun tiedämme auton olevan tulossa, sovitamme sen tuotantoon siten, että se menee sisään pian tultuaan pihaan. Varastoauton tai käytetyn saisi valmiina ulos 6-8 viikon kuluttua, jos sen teon nyt tilaisi”, lupailee Ojala. Tamlans valmistaa vuosittain noin 400 erilaista ajoneuvoyksikköä.

www.tamlans.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi