Uutiset

Autot

Nissan Interstar 2,5 D

Ensivaikutelma testiautosta oli yllättävän virtaviivainen ja sopusuhtainen vaikkakin keula malliltaan hieman vanhanaikainen pakettiauto. Vaikkakin keula on pitkä ja virtaviivaisesti alaspäin suuntautuva, nelikulmaiset mulkosilmäiset ajovaloumpiot tekevät auton keulasta huomaamattoman eikä auto erotu liikenteessä mitenkään silmiinpistävästi. Voihan se olla hyväkin ettei ole ryhdytty mihinkään erikoisuuden tavoitteluun.

Autoa ympäri kiertäessä ensivaikutelma vahvistuu. Kyseessä on konstailemattomasti rakennettu, sopusuhtaiset mitat omaava tavara-auto joka on suunniteltu tehokkaaseen kappaletavarakuljetukseen. Tavaratila autossa on hyvä eikä ylimääräiset kulmat, kynnykset tai muunlaiset esteet vaikeuta kuormaamista. Ainoan esteen lattiapinnan täydelliselle käytölle tekevät takapyöräkotelot jotka pienentävät lattiapintaa jonkin verran. Takaovet ovat suuret ja aukeavat riittävästi jotta kuorman pystyy nostamaan auton sisälle trukkia hyväksikäyttäen.

Vakiovarustuksiin kuuluva oikean kyljen sivuovi on toimiva ja riittävän iso jotta lastaus onnistuu myös sitä kautta helposti. Halutessa autoon saa lisävarusteena yhtä toimivan vasemman puolen sivuoven. Kiinnityspisteitä Nissanin tavaratilassa on riittävästi (lattiassa 10 kpl) ja ne ovat todennäköisesti riittävän jämäkät normaaleihin kuljetuksiin. Valaistus oli tavaratilaan hoidettu yhdellä sivuseinän etuosassa olevalla sisävalolla jossa itsessään on katkaisin. Toista valaisinta jäi kaipaamaan takaovien yhteyteen. Vararengas on Interstarissa tuotu tavaratilaan, mikä mielestäni on erinomainen paikka. Rengas ei vie yhtään tavaratilaa, mutta on helposti ja siististi tarvittaessa saatavilla.

Interstaria on saatavilla neljää erilaista korityyppiä

Korityyppi kokonaispaino kantavuus kuormatilavuus

L2H2 3500 kg 1606 kg 10,8 m3
L3H2 3500 (bus 3900 kg) 1563 12,6
L3H3 3500 1536 13,9
L3H1 3500 1852 —

Tyyppimerkintä L2 tarkoittaa keskipitkää akseliväliä ja L3 pitkää akseliväliä, sekä H2 korotettua kattoa ja H3 erikoiskorkeaa kattoa sekä H1 alustaa. Koska kokonaispainorajasta 3500 pidetään kiinni, niin kantavuus kuormatilan kasvaessa valitettavasti pienenee muttei onneksi mitenkään huolestuttavan paljon.

 

Sisätilat

Ohjaamon ovet ovat suuret ja ne aukeavat todella hyvin, joten käynti kuljettajan paikalle on mutkatonta. Ensivaikutelma ohjaamossa on askeettinen ja perustyökalumainen. Kojetaulu on pelkistetty eikä ylimääräisillä mittareilla tai kytkimillä paljon herkutella. Kaikki tarpeellinen kuitenkin löytyy ja molemmat mittarit (nopeus sekä kierrosluku) ovat selväpiirteiset.

Käyttökytkimet ovat riittävän isot ja niiden käyttötarkoitus hyvin tunnistettavissa. Pienenä erikoisuutena mainittakoon radion äänen voimakkuuden säätökytkimet, jotka on tuotu ylimääräisellä viiksellä ratin yhteyteen. Säilytystilaa ohjaamossa on niukasti ja käyttökelpoisin lokero on keskikonsolin alareunassa oleva avolokero. Sekä isommalle että pienemmälle juomapullolle löytyvät hieman huonosti käytettävät telineet, mutta mihin laittaa pullakuski kahvikuppinsa. Rahtikirjat löytävät paikkansa keskikonsolin alaosan avolokerosta.

Kuljettajan istuin itsessään on todella hyvä, mutta valitettavasti istuimen säätökytkimet ja liikevarat eivät yllä samalle tasolle. Ajoasento jää hieman kulmikkaaksi, koska korkeintaan tyydyttävien penkinsäätöjen lisäksi ohjauspyörää ei pysty säätämään mihinkään suuntaan ja se on tehtaalla asennettu melko korkealle ja pystyyn.

Materiaalit istuimissa, kuten koko ohjaamossa, huokuvat jälleen samaa perus-, mutta toimivaa laatua. Matkustajien tilat Nissan Interstarissa ovat todella hyvät, eikä kahden ihmisen istuminen kuljettajan viereisellä istuimella vaikeuta kuljettajan työskentelyä mitenkään. Käsitartuntapisteitä löytyy ohjaamon katosta matkustajien puolelta kaksi ja kuljettajan istuimessa oleva käsinoja auttaa omalta osaltaan kuljettajaa löytämään mukavan ja tukevan ajoasennon. Matkustamo kaiken kaikkiaan on tiloiltaan todella hyvä. Valitettavasti erinomaisuutta varjostavat edellä mainitut puutteet.

Virtojen kytkeminen autoon antaa yksinkertaiseen mittaristoon vähän lisää elämää. Moottorin lämpötila ja polttoaineen määrä näkyvät mittaritaulussa pieninä valaistuina poikittaispalkkeina. Kyseiset näytöt ovat varsinkin päivänvalossa lähes mahdottomia seurata.

Koeajoautossa ollut 2,5 dci common-rail turbodieselmoottori käynnistyy mutkattomasti eikä tyhjäkäynnillä moottorimelu ole mitenkään häiritsevää. Aikaisemminkin mainittu alas kaareutuva keula osoittautuu nyt hyväksi ominaisuudeksi. Jo heti ensi metreistä lähtien korostuu hyvä näkyväisyys eteenpäin, eikä häiritseviä katvealueita ole. A-palkitkin ovat sen verran ohuet, ettei katvealueita niiden taakse synny. Vaihteistona autossa on 6-vaihteinen käsivalintainen vaihteisto, joka toimii erittäin hyvin ja vaihteiden välit on saatu optimoitua. Lisävarusteena Interstarin kahden voimakkaamman koneen yhteyteen on saatavilla 6-vaihteinen robottivaihteisto jolloin vaihtaminen tapahtuu ilman kytkintä käsivalintaisena tai automaattina.

 

Interstarin tekniset tiedot

Moottori 2,5 dCi 2,5dCi 2,5 dCi
Päästönormi Euro 4 Euro 4 Euro 4
Iskutilavuus 2464 cm3 2464 cm3 2464 cm3
Suurin teho 74/100 kW/hv 88/120 kW/hv 107/146 kW/hv
Vääntömomentti 260 Nm/1500 rpm 300 Nm/1500 rpm 320 Nm/1500 rpm
Vaihteisto 6-vaiht manuaali 6-vaiht manuaali 6-vaiht manuaali
6-vaiht Tecshift 6-vaiht Tecshift

Polttoaineenkulutus
Kaupunki 10,6 10,6/9,8 10,9/10,4
Maantie 7,7 7,7/7,5 7,7/7,3
Yhdistetty 8,7 8,7/8,3 8,9/8,5
CO2-päästöt (g/km) 230 230/219 235/223

Huoltoväli (km/vuotta) 30 000/1 30 000/1 30 000/1

Ohjaus kaikissa malleissa
Tehostettu hammastanko-ohjaus, turvaohjauspyörä ja turvaohjauspylväs

Jarrut
Jarrutehostin, edessä jäähdytetyt levyjarrut, takana levyjarrut, ABS

Jousitus
Edessä: Erillisjousitus, päällekkäiset kolmiotukivarret, kierrejouset ja kallistuksenvaimennin
Takana: Yksinkertainen lehtijousi

 

Nissan takuut
3 vuoden/100 000 kilometrin takuu
6 vuoden puhkiruostumattomuustakuu

Ajettavuudeltaan auto on mutkattoman selväpiirteinen. Voimalinja toimii hyvin. Vaihteiden väli on onnistunut, eikä mikään vaihde tunnu ”väärän kokoiselta”. Kuusilovinen aski on helppo käyttää ja vaihteiden kytkentä pienellä kojetaulussa olevalla vaihdevalitsimella onnistuu helposti. Ajaminen isoimmalla vaihteella (6) Suomen liikennesääntöjen mukaan (kyseisellä autolla max 100 km/h) on mahdollista ja tällöin moottori kiertää noin 2000 kierrosta minuutissa.

Moottori on riittävän tehokas ja taloudellinen. Tarvittaessa auto kiihtyi varsin mallikkaasti eikä polttoaineen kulutus kuitenkaan kasvanut mitenkään holtittomasti.

Suuret peilit sekä hyvä näkyväisyys ikkunoista tekivät autosta varsin helposti siirreltävän ahtaissa porttikongeissa ja sivukujilla.

Turvallisuusajattelu Nissanilla on hyvää keskiluokkaa. Autosta löytyy vakiona kookkaat levyjarrut kaikista pyöristä. ABS-järjestelmä ja hätäjarrutehostin ovat myös vakiovarusteita. Vakiovarusteena on ainoastaan kuljettajan turvatyyny, mutta lisävarusteena on saatavana matkustajille omat. Käynnistyksen esto sekä istuimien pääntuet kuuluvat vakiolistalle. Lisävarusteena on myös ESP:n saantimahdollisuus, silloin kun vaihteistoksi pakettiautoonsa valitsee 6-lovisen manuaalin.

Summa summarum, Nissan Interstar on hieman vanhahtavana ja karun oloisena pakettiautona varsin kelvollinen työkalu. Turha hienostelu on autoa suunniteltaessa unohdettu ja siitä on tehty tilava ja toimiva paketti. Merkki itsessään on varsin tunnettu ja hyväksi todettu. Jälkimarkkinointi on Nissanin kohdalla toiminut vuosien saatossa varsin hyvin.

Pentti Nurmela

 

 

Lue seuraavaksi