Uutiset

Autot

Näkökulma – Tom Sågbom – Hobbyn toinen vallankumous

Suomessakin se aiheutti historiallisen vallanvaihdoksen; sitä ennen Solifer oli ollut eniten myyty vaunumerkki suunnilleen koko siihen­astisen vaunuhistorian ajan. Vuonna 2004 Hobby otti ykköspaikan Suomessakin ja on siitä lähtien paikkansa pitänyt – ja itse asiassa kasvattanut markkinaosuuttaan, joka tätä kirjoitettaessa on lähes 40%.

Premium tekee toisen vallankumouksen?

Hobby pysyy aikaisemmin viitoittamallaan tiellä ja rohkea linja jatkuu. Nyt markkinoille tulee kokonaan uusi ja uuden näköinen mallisarja, Premium. Se on siis heti täysi, jokaiselle-jotakin-mallisarja, yhteensä peräti 9 mallia pienimmästä 5,5 metrin 440 SFr -mallista 8,4 metrin 720 UML:ään. Premium sijoittuu vaunuhierarkiassa harvinaiseen loistovaunujen luokkaan.

Uuden Premiumin tunnusmerkkejä ovat erittäin pyöreä muotoilu ja automainen olemus. Ikkunat ovat erittäin tummat ja vaikutelmaa korostetaan lisää tummalla sivulinjalla. Ikkunat, listat ja kahvat on asennettu, itse asiassa integroitu, ulkopinnan tasoon – ulkonevia osia ei siis juuri ole.

Etu- ja takaseinä ovat poikkeuk­sellisen pyöreälinjaisia ja tuovat mieleen amerikkalaiset, kiiltäväpintaiset ja sulavalinjaiset, alumiinipintaiset vaunut.

Premiumeissa on tavaratila, jollaista ei ennen ole ollut. Nimittäin vaunun takana, niin kuin henkilö­autoissa, paitsi että tässä tapauksessa luukku kääntyy alaspäin. Se on tilava ja käyttökelpoinen ja sen kantavuus on 30 kg.

Sisältä Premium on myös nimensä mukainen: Tummaa ja vaa­leaa puupintaa, tyylikästä suoraa ja epäsuoraa valaistusta, LED-valolistoja ympäriinsä ja lasivitriini tai
useampia.  Keittiö on oma optinen osansa vaaleine kalusteineen. Jääkaappi on Hobby-konsernin yksin­oikeuskaappi, kapea Slim Tower. Vesi juoksee vesiputoushanoista.
Makuuhuone on kaikissa Premiumeissa vaunun etuosassa. Pienimmässä vuode on poikittain, muissa vuoderatkaisu on pitkittäinen, joko sivu- tai keskiparivuode tai erillisvuoteet.

Muissakin Hobbyn vaunuissa on tehty päivityksiä ja enemmänkin:
jo vuosikymmenien suursuosikki Prestige-mallisarja esimerkiksi uudistuu nyt perusteellisesti. Kapea ja tilaasäästävä Slim Tower -jääkaappi on nyt vakiona lähes kaikissa vaunuissa. 

Landhaus on täällä taas

Hobbyn jo vuosikymmeniä valmistama huvilavaunu Landhaus tulee takaisin muutaman vuoden tauolta. Se on nyt saanut uuden muotoilun sekä ulko- että sisäpuolelle. Landhaus on nimenomaan huvilavaunu, jokapäiväiseen matkustamiseen sitä ei ole tarkoitettu. Eipä silti, aika harvalle tulisi varmaan mieleenkään käyttää tätä 9,15 metriä pitkää ja 2,5 metriä leveää vaunua matkavaununa.

Legenda tulee takaisin

Vuonna 1984 Hobby toi markkinoille ensimmäisten joukossa puoli-
integroidun matkailuauton, siis sellaisen, jossa ei ollut sitä ohjaamon yläpuolista ”kyhmyä”. Matkailuautojen alkutaipaleellahan autot olivat alkovimallisia tai sitten itsevärkättyjä integroituja.

Hobby 600:sta tuli heti ja etenkin vuosien saatossa menestys. Se oli monia vuosia Euroopan eniten myyty matkailuauto – ihmeellistä sinänsä, sillä alkoviautohan sopii huomattavasti paremmin perhekäyttöön. Hobby 600:sta tuli sittemmin suorastaan kulttiauto, jonka omistajat olivat ja ovat ylpeitä autoistaan. Hobby 600 -kerhojakin on perustettu. Ja niitä neljännesvuosisata ja ylikin vanhoja autoja on edelleen liikenteessä.
Nyt Hobby 600 tulee takaisin. Muotoilu on uutta, mutta sävähdyttävyys on entisensä. Auton muotoilu on pyöreää, eikä tuo mieleen ihan heti perinteistä matkailuautoa. Hobbyn vaunu-uutuuden Premiumin tapaan 600:ssakin on sileyttä, pyöreälinjaisuutta ja pinnan tasalle integroituja ikkunoita ja valoja. Ja tummat ikkunat ja muotoilua korostamassa tumma vaakakeskilinja.

Tätä kirjoitettaessa julkistus on niin uusi tapaus, että sisäkuvia ei vielä ole saatavissa. Hobby 600 tulee markkinoille myöhemmin mallivuonna 2012, viimeistään vuonna 2013. Tällä autolla Hobby raottaa matkailuautojensa lähitulevaisuuden uutta tyylisuuntaa…
Kaikki aikaisemmat Hobby-automallisarjat säilyvät nekin edelleen valikoimassa ja joukko uusia mallejakin on julkistettu; kaikkiaan Hobby-tarjontaa on yhteensä 25 vaihtoehtoa kuudessa mallisarjassa, alkoviautoja ja puoli-integroituja, Fiat-, Ford- ja Iveco-alustaisia. Pesutiloista on nyt tehty entistä käytännöllisemmät ja tilavammat. Kaikkien autojen asuinosassa on uudelleenmuotoillut istuinten selkänojat ja Sphinx- ja Toskana-mallisarjojen penkeissä on nyt korkeussäädettävät kyynärnojat.

Lisävarustelistan jatkeeksi on nyt tullut esimerkiksi tehokas asuin­akun laturi, paikallaanololämmitin sekä kaasujärjestelmän vauriohälytin, joka parantaa kaasuturvallisuutta ajon aikana. Ford-alustaisissa autoissa on nyt odotettu parannus
– matalammalle asennetut, säädettävät ohjaamoistuimet.

Lue seuraavaksi