Uutiset

Autot

Mercedes-Benz Intouro – kustannustehokas konsepti lähiliikenteeseen

Vuonna 2007 lanseerattu Mercedes-Benzin lähiliikennebussi Intouro on saanut suuren suosion Keski- ja Itä-Euroopassa sekä etenkin Ranskassa ja Portugalissa. Nyt tätä kustannustehokasta Daimlerin Turkin tytäryhtiössä valmistettua lähiliikenneautoa on alettu tuoda Suomeenkin. Auton olemme toki nähneet aikaisemmin esimerkiksi messuilla Saksassa, mutta nyt kävimme tekemässä tuttavuutta autoon tien päällä. Intouron tunnistaa helposti heti ulkomuodosta Mercedes-Benzin bussiperheeseen kuuluvaksi. Autosta on olemassa kaksi eri koripituutta; 12140 mm ja 12980 mm. Molemmat ovat kaksiakselisia, 2550 mm leveitä ja 3355 mm korkeita. Koeajoon saimme lyhyemmän 51+1-paikkaisen version Pirkkalan Vehon linja-autojen myyntipäälliköltä, Harri Heinolta.

Intouron matkustamo on yksinkertaisen selkeä, helposti siistittävä, valoisa ja avara. Pirteän puna-keltaiset kallistettavalla selkänojalla ja käsinojilla varustetut istuimet ovat mukavat istua.

Ritiläpohjaiset melko korkeilla reunoilla olevat hattuhyllyt olivat molemmin puolin autoa koko mitalla. Vasemmalla puolella oli yksi kannellinen hyllyväli. Stop-napit (viisi kappaletta) olivat vasemmalla puolella hattuhyllyn alapuolella kulkevassa tukitangossa.

Matkustamon katossa oli neljä kappaletta loisteputkivalaisimia, joista etummainen oli erillisellä katkaisijalla. Yöaikaan valot sai muutettua himmeän vihreiksi. Kattoluukkuja oli kaksi kappaletta, toinen auton keski- ja toinen takaosassa.

Myös Intouron kuljettajanpaikka on tilava ja ergonominen. Näkyvyys kaikkiin suuntiin on hyvä ja kaikki hallintalaitteet kevyet käyttää. Tuulilasi on korkea samoin kuin sivuikkunat, jotka ovat yksinkertaiset, mutta sähkölämmitteiset. Myös sähkötoimiset ja -lämmitteiset peilit ovat riittävän kokoiset. Matkustamon tarkkailuun on kuljettajalle asennettu kaksi reilunkokoista peiliä.

Intouron pituus on kasvanut 140 mm edeltäjästään, mikä näkyy isompana kuljettajantilana ja sisäänkäyntinä. Ohjauspyörän kallistussäätö paineilmalukituksella sekä kääntyvä kuljettajanistuin monipuolisilla säädöillä ja säädettävillä käsinojilla takaa hyvän ajoasennon erikokoisille kuljettajille.

Tavaratilaa Intourossa on lähes viisi kuutiota, mikä riittää varmasti lähiliikenneautoon. Tavaratilan luukut ovat sähkölukituksella ja tavaratilassa on led-valot.

Moottoritila on tilava ja huoltoystävällinen, kaikkiin kohteisiin pääsee käsiksi suhteellisen helpolla.

Intouron keulaluukun takaa paljastuu totuttuun tapaan varapyörä sekä tuulilasinpesunestesäiliö.

Yksilehtinen ulosaukeava, korkealla ikkunalla oleva etuovi on kasvanut edellisestä mallista, ollen nyt 900 mm leveä ja 2530 mm korkea.

Intouron korin katodinen pohjamaalaus suojaa koria korrosiolta. Kolmiosainen takapuskuri säästää kustannuksia pienten kolhujen osalta.

Matkustamon lantioturvavyöt ovat helpot käyttää. Erityisen hyvä yksityiskohta on vyökotelo, johon turvavyö kelautuu vapautettaessa. Sieltä se löytyy helposti – sitä ei tarvitse etsiä ja kaivaa istuimien välistä.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi