Uutiset

Autot

Hinattavat laitteet rekisteriin nyt

Hinattavat laitteet rekisteriin.

Kaikkien auton perässä vedettävien laitteiden on oltava rekisteröityjä vuoden 2014 loppuun mennessä, muutoin niitä ei voi enää vuodenvaihteen jälkeen käyttää tieliikenteessä. Tavaran kuljetukseen tarkoitetut perävaunut ovat matkailuvaunujen tavoin olleet rekisteröintivelvoitteen piirissä jo vuosia. Sen sijaan ennen 1.1.2011 valmistettuja hinattavia laitteita, kuten työmaavaunuja, erilaisia kioskivaunuja tai henkilönostimilla varustettuja vaunuja, aggregaattivaunuja ja muita pyörien varaan rakennettuja työkoneita on voinut vetää autoilla rekisteröimättöminä. Lainsäädäntö muuttui keväällä 2009 ja siirtymäaika päättyy nyt vuodenvaihteessa.

Kaikki katsastustoimipaikat voivat hoitaa rekisteröinnin, joskin vaunut on ennen katsastusasemalle vientiä hoidettava asianmukaiseen kuntoon. Kaikissa on oltava muun muassa rekisterikilven asennuspaikka valoineen, vaunuissa on oltava niiden valmistusajankohtana voimassa olleiden määräysten mukaiset valaisimet ja niille on annettava EU-säännösten mukainen, 17-merkkinen VIN-valmistenumero. Vaunuille on myös määriteltävä suurin sallittu massa, joten ne on punnittava ja tarvittaessa on tehtävä todellista massaa vastaavat muutokset renkaille ja vetolaitteille. Trafi edellyttää myös, että joku ottaa vastatakseen vaunun valmistusajankohdan määrittämisen ja siitä on tehtävä kirjallinen dokumentti. Edellä mainittuja toimenpiteitä ei suoriteta katsastusasemilla, joten vaunujen omistajien tehtäväksi jää edellä mainittujen toimien suorittaminen ennen rekisteröintikatsastusta ja rekisteröintiä.

”Eräs asia on kuitenkin toisin kuin esimerkiksi kuljetusperävaunuissa”, mainitsee NEK Oy:n projektipäällikkö Anu Koivisto: ”Hinattavat laitteet eivät kuulu määräaikaiskatsastuksen piiriin. Vaikka laitteessa olisi jarrut, sitä ei rekisteröintikatsastuksen ja ensirekisteröinnin jälkeen tarvitse katsastaa. Omistajan on tietenkin tästä huolimatta huolehdittava vaununsa jarru- ja valolaitteiden kunnosta”, muistuttaa Koivisto.

”Koska katsastuspaikoilla ei suoriteta rekisteröintikatsastuksen ohella muita toimenpiteitä, ovat monet toimijat kääntyneet puoleemme. Palvelumme kattaakin tällä hetkellä koko Suomen ja voimme hoitaa vaunut asianmukaiseen kuntoon niiden varikoilla ja varastopaikoilla ilman, että niitä tarvitsee lainkaan käyttää näytillä katsastusasemalla. Rekisteröintikatsastuksen osalta teemme tiivistä yhteistyötä paikallisten katsastusasemien kanssa ja hoidamme asian heidän kanssaan ilman, että vaunun omistajan itse tarvitsee ryhtyä toimenpiteisiin. Vaunuja on kuitenkin edelleen rekisteröimättä arvion mukaan lähemmäs kymmenen tuhatta. Siirtymäaika on ollut voimassa jo yli neljä vuotta, mutta varsinaiseen toimeen ryhdytään vasta, kun asiaa ei voi enää siirtää”, toteaa Koivisto.

”Ehkä suurin ongelma on informaation puute, sillä suuri osa hinattavien laitteiden omistajista ei edelleenkään tiedä säännösten muuttumisesta. Tämä johtunee siitä, että viranomaiselle ei ole kerääntynyt tietoja näiden vaunujen omistajista. Yritämme NEK Oy:n toimesta hoitaa asiaa siten, että mahdollisimman harva hinattavan laitteen käyttäjä saa ensimmäisen kerran kuulla asiasta vuoden vaihteen jälkeen poliisilta, kun vaunu pitää jättää tien poskeen ja matkaa jatketaan maksulapun kera”, keventää Koivisto.

Lue seuraavaksi