Uutiset

Autot

Ford Ranger 2.0 4WD A10 Wildtrak

Pick up -ajoneuvoluokka on Suomessa perinteisesti ollut lähinnä työvälinepainotteinen ja jämeriä autoja on käytetty raskaissa ammattitehtävissä. Tämä käyttö on luokassa edelleen merkittävässä asemassa, mutta pikkuhiljaa rintamaan on saapunut myös monipuolisempia ajoneuvoja. Hyvänä esimerkkinä toimii Ford Ranger, joka suoriutuu päiväsaikaan moitteitta vaikkapa polttoainesäiliön kuljettamisesta metsätyökohteeseen, mutta illalla sama ajopeli liikuttaa koko perheen esimerkiksi harrastusten pariin. Tutustuimme Ford Ranger Wildtrak -versioon, jossa pick up -auton monikäyttöisyys nousee upeasti esille.

Wildtrakin ohjaamossa huomio kiinnittyy korinvärisiin tikkauksiin ja tyylikkääseen värimaailmaan. Monipuolisuudestaan huolimatta hallintalaitteiden käyttöön ei opaskirjan lukemista juuri tarvita.

Ford päivitti Ranger-luokan moottorivaihtoehtonsa ja kaikissa versioissa käytetään jatkossa nykyaikaisia ja erittäin taloudellisia 2.0 Ford EcoBlue-dieselmoottoreita. Kompakti moottori on saatavana kahdella eri tehovaihtoehdolla, joissa voimaa löytyy joko 170 tai 213 hevosen verran. Vääntöä puolestaan on tarjolla 420 tai 500 newtonmetriä. Myös vaihteiston saa mieltymystensä mukaan, ja kuusivaihteisen manuaalin lisäksi tarjolla on todella miellyttävä kymmenportainen automaatti. Suomen kaikki Ranger-mallit ovat kytkettävällä nelivedolla varustettuja, mikä on kaiken kaikkiaan hyvin luonnollinen ratkaisu maamme olosuhteet huomioiden. Korimalleista kaksipaikkainen Super Cab riittää monen ajotarpeisiin, mutta monikäyttöisyyttä ajopeliin saa viidelle rekisteröidyn Double Cabin kautta. Valitettavasti maamme autovero suhtautuu kolmeen lisäpaikkaan kovin ikävästi, mikä näkyy hintalapussa kohtuuttoman paljon.

Joka tehtävään, joka makuun

Kolmen henkilön matkustamo on tehty aikuisten mitoitusten mukaan. Oviaukko on leveä ja keskikonsoli ei vie keskimatkustajan jalkatilaa.

Ranger-varustelutasoja on viisi ja jo XL- sekä XLT-mallit ovat varustelultaan hyvin kattavia. Paketteihin kuuluvat esimerkiksi lämmitettävä tuulilasi, ilmastointi, vakionopeudensäädin sekä mäkilähtö- ja alamäkiavustimet. Tyylikkyyden ja ajomukavuuden voi puolestaan viedä seuraavalle tasolle Limited- ja Wildtrak-versioilla, joissa vakiovarustelista on jo todella hulppea kattaen lähes kaiken saatavilla olevan. Ranger-malliston kruunaa uutuusmalli Raptor, joka on sekä ulkonäöltään että etenemiskyvyltään todella poikkeuksellisen huomiota herättävä ajopeli. Malliston monipuolisuus näkyy luonnollisesti myös hinnaston skaalassa, sillä edullisimmillaan Rangerin saa omakseen vajaalla 34 000 eurolla, mutta esimerkiksi viisipaikkaisen ja automaattivaihteisen Wildtrak-varustelutason koeajoautomme hinta nousee jo yli 70 000 euron.

Wildtrak vaativaan makuun

DoubleCab-versiossa lavan pituus on noin 160 senttiä ja hyvän suojauksen ansiosta lava pysyy ehjänä ja on helppo puhdistaa. Arvokasta tavaraa kuljettavan kannattaa harkita vaikkapa lukittavan kuomun tai katon hankintaa. Koeajoauto oli varustettu valinnaisvarusteena saatavalla helppohoitoisella muotoillulla lavakaukalolla.

Ford Ranger Wildtrak kertoo jo ulkonäöllään mihin laatuluokkaan ajoneuvo kuuluu. Jämerät astinlaudat, 18 tuuman kevytmetallivanteet, lavakaari, titaaninsävyinen etusäleikkö, tummennetut takaikkunat ja alumiininväriset kattokaiteet kertovat selkeää kieltään varustelun tasosta. Sama laatu jatkuu sisätiloissa ja esimerkiksi tyylikkäät tikkaukset sekä Wildtrak-logot istuimissa ja lattiamatoissa tuovat pirteyttä ja tyylikkyyttä ohjaamoon. Teknisen puolen merkittävimpiä ominaisuuksia ovat kahdeksan tuuman SYNC 3 -värikosketusnäyttö peruutuskameralla, sähköiset kuljettajan istuimen säädöt sekä huippuluokan audiojärjestelmä. SYNC 3 -järjestelmän kautta älypuhelimen hallinta on erittäin helppoa sekä turvallista, ja puhelinta, musiikkia, sovelluksia ja navigointia voi käyttää myös suomenkielisillä äänikomennoilla.

FordPass Connect-modeemi vie puolestaan yhteysominaisuudet uudelle tasolle ja Wi-Fi-yhteyspisteeseen voi yhdistää jopa kymmenen laitetta. Puhelimen kautta auton etävalvonta sekä etäkäyttö ovat mahdollisia ja ovet voi avata tai lukituksen voi varmistaa myös muualla ollessa. Lisäksi Auton tila -ominaisuus kertoo esimerkiksi polttimon palamisesta tai öljynvaihdon ajankohtaisuudesta, ja etänä voi myös varmistaa renkaiden ilmanpaineet tai vaikkapa ajokilometrit.

Kuljettajaa avustavien järjestelmien määrä on jo vakiona Wildtrakissa todella kattava ja pakettiin kuuluvat esimerkiksi vakionopeudensäädin säädettävällä nopeudenrajoittimella, hätäjarrutehostin, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, kaistanpitoavustin, kaistavahti ja törmäyksenestoavustin jalankulkijatunnistuksella. Lisäksi tarjolla on runsaasti sekä turvallisuus- että mukavuusvarusteita, joiden avulla ajoneuvosta saa räätälöityä yksilöllisemmän version.

Ajonautintoa arvostaville

Kahden litran Ford EcoBlue BI-TURBO-dieselmoottori tarjoaa 213 hevosvoimaa ja 500 newtonin väännön.

Koeajossa Ranger Wildtrak ei jätä epäilyksille sijaa. Kyseessä on todella monipuolinen ajoneuvo, joka yhdistää mukavuuden etenemiskykyyn onnistuneesti. Jämerä astinlauta auttaa autoon nousussa ja tässä avolavassa myös matkustamon oviaukkojen koko on riittävä myös aikuiselle matkustajalle. Ohjaamo vastaa nykyaikaisimpiin vaatimuksiin ja kuljettajan istuimen monipuoliset sähkösäädöt varmistavat miellyttävän ja oikeaoppisen ajoasennon löytymisen. Hallintalaitteet ovat hyvin loogisia ja myös monipuolisen SYNC 3 -multimediakeskuksen hallintaan pääsee nopeasti sisälle. Näkyvyys on korkealta mainio ja peruutuskamera sekä kunnon kokoiset peilit tuovat turvallisuutta ahtaissa tilanteissa.

Liikkeelle lähdettäessä automaatin sulavuus miellyttää ja 213 hevosen potku liikuttaa isoakin ajoneuvoa aivan riittävästi. Kokonaispituutta DoubleCab Wildtrakilla on 5 359 millimetriä, joten aivan notkein kaupunkiauto se ei 12,7 metrin kääntöympyrällä ole. Hyvin autolla kaupunkiolosuhteissakin pärjää ja hyvä näkyvyys auttaa paljon. Moottoritiellä Fordin voimakas panostus autojen äänimaailmaan osoittaa toimivuutensa ja keskustelu takapenkillekin onnistuu aivan vaivatta. Moottorin ääni ei juuri sisälle kuulu eikä 18 tuuman renkaidenkaan kohdalla metelistä voi puhua.

Vaativimpien olosuhteiden kohdalle sattuessa nelivedon kytkentä sujuu elektronisesti ja sen voi suorittaa ajon aikana. Maasto-olosuhteiden tärkeimmät lukemat Wildtrakissa ovat myös mukavaa luettavaa. Maavara on 237 milliä, lähestymiskulma 29 astetta, nousukulma 25 astetta ja kahluusyvyys on 800 milliä. Nämä ominaisuudet yhdistettynä elektroniseen ajovakaudenhallintajärjestelmään ja takatasauspyörästön lukkoon, hyvään pohjasuojaukseen ja kunnon vääntöön mahdollistavat hurjatkin maastoreitit, mutta harva yli 70 000 euron autoa aivan pahimpiin olosuhteisiin vie. Luotettavuutta perille pääsyyn kuitenkin ne tuovat ja yli tuhannen kilon kantavuus täydellä 3500 kilon vetopainolla tekevät Wildtrakista myös oivan juhdan isonkin perävaunun vetämiseen.

Myös polttoainetalous on auton kokoluokkaan nähden kohdallaan ja koeajossa liikuttiin reilun 10 litran kulutuksessa ilmoitetun yhdistetyn kulutuksen ollessa 9,5 l/100 km.

Monipuoliseen ajoon

Upea Sabre Orange -väri, tummennettu takalasi ja titaanin väriset kaiteet keräävät katsojien huomion. Tyylikäs kokonaisuus tekee Wildtrakista mainion alustan vaikkapa yrityksen omille mainosteippauksille.

Ranger Wildtrak on kaiken kaikkiaan todella monikäyttöinen ajoneuvo, jolla saa suoritettua niin työ- kuin vapaa-ajan ajot ongelmitta. Kiireistä arkipäivää helpottaa huomattavasti, kun samalla autolla pystyy kuljettamaan raskaat työvälineet vaikeisiinkin kohteisiin perille saakka ja paluumatkalla voi kuljettaa lapset koulusta harrastuksiin ilman turhia pysähtelyjä. Hyvä kantavuus sekä vetopaino lisäävät tietysti käyttömahdollisuuksia ja esimerkiksi kiinteistöhuollon tehtäviin on vaikea miellyttävämpää alustaa keksiä. Teippausten kautta Wildtrak toimii mainiosti myös yrityksen liikkuvana käyntikorttina ja lisävarusteilla näyttävyyttä voi lisätä entisestään.             

Lue seuraavaksi