Uutiset

Autot

Uudistunut Scania Omniexpress

OmniExpress on selvinnyt taantumasta kohtuullisesti, josta kertovat viime vuoden tilausmäärät. Lahden Autokorin tuote saavutti Suomessa 42 % markkinaosuuden sarjassaan. Jo useat sadat Omniexpressit kuluttavat sekä kotimaisia, että ulkomaisia valtaväyliä. Viime vuonna valmistui yhteensä 276 Scanian alustalle tehtyä, kotimaisen korituotannon bussia. Näistä Omniexpressejä oli 125 joista valtaosa lähti ulkomaille ja 28 jäi kotimaahan. Vuoden 2010 kasvaneesta tilauskannasta näyttää valtaosa edelleen olevan menossa ulkomaille, mutta kyllä kotimaahankin näitä huipputuotteita on tilattu.

Muistin virkistämiseksi Lahden Autokorin OmniExpressiähän on saatavilla sekä 2-akselisena jolloin auton kokonaispituus on välillä 11,0-13,2 metriä, että 3-akselisena jolloin pituusväli on 13,0-14,9 metriä. Leveys on vakio 2,55 metriä, keula kaventuen noin 5 senttiä puoleltaan. Korkeusvaihtoehtoja on kaksi 3,40 tai 3,60 metriä ilmastointilaite mukaan luettuna.

Kori on suunniteltu uuden bussidirektiivin mukaisesti, sisältäen ECE R66 roll over-testin. Entisestä alumiinikorista on siirrytty mikseriin, joka pääosin koostuu ruostumattomasta teräksestä (korikehikko), jolloin hyvän korroosiosuojan lisäksi on saavutettu suuri runkolujuus. Lisäksi alumiinia ja komposiittirakenteita on käytetty kohteissa, missä se on ollut mahdollista (esim kylkipellit ovat komposiittilevyjä).

Koripainoa on pyritty myös pienentämään matalammilla ikkunoilla koska ikkunoista kertyvä paino on tärkeä osatekijä linja-auton omapainosta. Ruotsista tulevan alustan päälle koottava kori, muodostuu suurista osakokonaisuuksista. Keula kootaan erillisessä penkissä valmiiksi ja liitetään valmiiseen erillään rakennettuun korikehikkoon. Tämän jälkeen valmistuvaan autoon liitetään katto ja perä. Istuinmateriaalit, samoin kuin istuimien lukumäärät ja sijoituspaikat on asiakkaan valittavissa. Enimmillään autoon saa 65 istuinpaikkaa, kun kyseessä on lähes 15-metrinen telibussi.

OmniExpress on saatavana, joko etu- ja keskiovisena tai etu- ja takaovisena mallina. Vessan paikka siirtyy takaoven mukana, joko keskelle ovikuiluun tai taakse oikeaan takanurkkaan. Tavaratilan koko vaihtelee kovasti, auton pituudesta sekä oven ja vessan sijoituksesta riippuen 5:stä kuutiosta jopa 14,5 kuutioon.

 

Uudistunut voimalinja

Uuden Omniexpressin moottorivaihtoehdot ovat kaikki Scanian Euro 5 mallia koostuen 9-litraisista (myös EEV) uuden sukupolven 320 hv ja 360 hv (molemmat 1600 Nm) moottoreista sekä suuremmista 13-litran myös uuden sukupolven 400 hv (2100 Nm), 440 hv (Nm) sekä 480 hv (2500 Nm) pystyasennossa ja pitkittäin olevista kuutoskoneista. . Uuden sukupolven moottoreissa hyödynnetään Common Rail tekniikan mahdollistamaa korkeapaineista ruiskutuspainetta.

Uusien moottoreiden myötä äänenvaimentimet on voitu muuttaa, ilman katalysaattoria toimiviksi ja aikanaan EURO 4:n myötä hieman kohonneet polttoainekulutukset on saatu putoamaan huomattavasti. Kaikissa autoon tarjottavissa moottoreissa hyödynnetään EGR-päästötekniikkaa eli lisäaineita ei tarvita. Vaihteistovaihtoehtoina on joko 5-ja 6-vaihteiset automaattivaihteistot, 7-vaihteinen sähköohjattu Comfort Shift tai 8/12-vaihteinen Opticruise-vaihdeautomatiikka joka on myös kokenut huomattavan edistysaskeleen.

 

Uusi Scania OmniExpress pähkinänkuoressa

 

Kori
Koripituus 2-akselisena 11,0-13,2 metriä
3-akselisena 13,0-14,9 ”

Korkeus 3,40-3,60 metriä (sis ilmastointilaite)
Leveys 2,55 metriä

Tavaratilat 14,9 metrisenä takaovella ja –vessalla 14,5 kuutiota

Korimateriaali Ruostumaton teräs, Alumiini, Komposiittimateriaalit
ECE R66-koriturvallisuus

Voimalinja
Moottorit 9-litrainen 320 1600 Nm/ 1100-1200 r/min
360 1600 Nm/ 1100-1350 r/min
13-litrainen 400 2100Nm 1000-1300 r/min
440 2300 Nm 1000-1300
480 2500 Nm 1000-1300

Vaihteisto 320-360 hv 5- ja 6-vaihteiset automaattivaihteistot
320-360 hv 7-vaihteinen sähköohjattu Comfort Shift tai 8-
vaihteinen Opticruise-vaihdeautomatiikka
400-480 hv 7-vaihteinen sähköohjattu Comfort Shift tai 8/12-
vaihteinen Opticruise-vaihdeautomatiikka

Jarrut+hidastin
Jarrujärjestelmä Scanian elektronisesti ohjatut sähköjarrut (EBS)
Pakokaasujarru vakiona

Lisävarusteena Scania hidastin

 

Testiauto

 

Koeajettavana oli K400 IB 4×2, 360 korkea ja 12,4 metriä pitkä 1+1+49 paikkainen versio. Moottorina oli uuden sukupolven 400 hv:n voimanlähde ja vaihteistona uusi automatisoitu 2-poljin järjestelmän GR 875R Opticruise vaihteisto. Autossa oli takaovi sekä –wc. Linja-auton käyttöavaimet koostuivat mekaanisesta avaimesta, tai sähkökäyttöisestä kaukosäätimestä.

Kaukosäätimellä sai autossa olleen keskuslukon aktivoitua, jolloin kaikki luukut sulkeutuivat. Samoin sekä keskuslukon, että etuoven sai aukeamaan kaukosäätimen kytkimistä. Sisälle bussiin noustessa, kaikessa huokui sama viimeistely kuin aikaisemminkin. Ovikuilut ja askelmat, vaikkakin olivat jyrkät, olivat helposti kiivettävissä ja riittävän tilavat. Portaat olivat valaistu ja tartuntakahvat isoja ja oikein sijoitettu. Matkustamo oli hillityn viimeistelty ja käytetyt materiaalit miellyttäviä.

 

Korin muutokset

Koska tuote sinällään on melko tuore ja vasta pari vuotta sitten Pikavuoro-lehden koeajama, paneudutaan nyt vain muutoksiin/päivityksiin joita tuotteessa on tehty mallivuodelle 2010.

Itse kuljettajan työympäristö ei ole kokenut suuria muutoksia, mutta Scanian alustaan tuomana muutoksena mittaritaulu on muuttunut entistä selkeämmäksi ja yksi kuljettajan käyttämä poljin on kadonnut, mutta siitä lisää tuonnempana. Lämmitysjärjestelmän säätöventtiilit ovat muuttuneet kestävämmäksi mahdollistaen tarkemman säädön myös etulämmityksessä. Kuljettajan lämmityssuuttimet on sijoiteltu paremmin ja etupään lämmöneristystä on lisätty. Kuljettajan avattavan sivuikkunan tiiveys on parantunut ja koko kuskin sivuikkunakonsepti on muuttumassa (ei ehtinyt koeajoautoon).

Ovien hätäaukaisu on kokenut myös uudistuksia. Ovien hätäventtiilit ovat muuttuneet yksioteratkaisuiksi ja molempien ovien hätävapautus on nyt kuljettajalla mahdollista, erillisen kojetaulussa olevan kytkimen avulla. Niiauksen ohjaus, alijännitesuoja sekä ulkonappien käyttörajoitukset ovat saaneet uuden ohjelmistopäivityksen.

Kuljettajan parantuneeseen työympäristöön voidaan lisätä uusi peruutuskameraratkaisu sekä tavaratilan seinään integroitu työkalutila.

Myös matkustajien viihtyisyyttä on uudistuksilla parannettu. Jo ennestään todella hyvään tuotteeseen on kokemuksen myötä tehty pari muutosta. Takimmainen ovimonttu on saanut 5:nen askelman, jolloin askeltiheys ja ovimontun jyrkkyys on vanhaa parempi. Matkustajien istuintyynyjen tuenta on muuttunut, taustapöytä on muuttunut kaksiosaisena suuremmaksi sekä verhoilutavat ovat muuttuneet näyttävämmiksi. Myös kahvinkeitinkaappi on kokenut uudistuksen.

Lisäksi uudistuneen Omniexpressin akkutilan luukkua ja sen saranointia on parannettu, sekä tavaratilan päädyn huoltoluukut ovat saaneet pikalukot. Vanhassa mallissa täyteen ahdettu tavaratila esti matkustamon tehokkaan ilmanpoiston, joten uudistuksena tavaratilassa oleva ilmanpoiston ritilä on muotoiltu siten, että matkatavarat eivät pysty tukkimaan poistoaukkoa. Kun vielä kirjataan auton LDW (kaistavahti) ja ACC (aktiivinen vakionopeuden säädin hidastimella) valmiudet ovat korimuutokset läpikäyty.

 

Uudistunut tekniikka

 

Koeajoautossa oli uuden sukupolven EURO 5 sarjan 400 hevosvoiman 2100 Nm vääntävä moottori. Uusi Common Rail mahdollistaa 2400 barin korkeapaineen. Tästä syystä uusi moottori on sitkeä ja saavuttaa entistä alhaisemmalla hevosvoimamäärällä suuremman vääntömomentin. Moottorin ruiskutustapahtuma koostuu kolmesta eri osiosta. Esiruiskutus saa aikaan syttymisen, jonka jälkeen on vuorossa pääruiskutus jolla aikaansaadaan moottorin voima. Palotapahtuman jälkeen tapahtuu ns. jälkiruiskutus, jolla poistetaan muun muassa moottorin palotilaan jääneet mahdolliset epäpuhtaudet. Lopputuloksena onkin puhdas palaminen, jonka seurauksena entinen katalysaattori on voitu unohtaa ja äänenvaimennin on muuttunut semmoiseksi kuin se oli vanhaan hyvään aikaan. Koko Scanian moottorivalikoima on uudistunut ja entistä puhtaammat voimanlähteet ovat tulleet kuvaan.

Mullistava jo jonkin aikaa odotettu uudistus on tapahtunut vaihteiston ja varsinkin sitä ohjaavan kytkimen osalla. Vaihteisto itsessään on toissa vuonna esitelty uudistunut GR 875R Opticruise automatisoitu vaihteisto. Mainittavana uudistuksena kyseisen vaihteiston sisään integroitu hidastintehohan kasvoi peräti 400 Nm edeltäjäänsä nähden. Nyt Scania toi 3-poljin järjestelmän rinnalle 2-poljin järjestelmän. Tämä vaihtoehto sai ensiesittelyn lokakuussa Belgian Kortrjik:ssa pidetyssä bussinäyttelyssä. Uudessa järjestelmässä kytkin automatisoitiin, jolloin voitiin luopua kytkinpolkimesta kokonaan. Ajatususkollisena, sekä kuljettajan liikkumista parantavana tekijänä Scania säilytti vaihteen valitsimen edelleen ohjauspyörän oikealla puolella olevassa viiksessä, kun se monilla kilpailijoilla on joystick-tyyppisesti kojetaulun tai penkin yhteydessä.

 

Tyypit

Tyypit ajettiin kirkkaassa, lähes 20 asteen pakkaskelissä Lahden kaupungin alueella ja sen ympäristössä. Kuljettajan työympäristön muutoksista voi mainita uudistuneen mittariston, joka on edeltäjäänsä selkeämpi ja paremmin väritetty. Lämmitysjärjestelmämuutokset toimivat todella hyvin ja auto lämpeni nopeasti, eivätkä edes kuljettajan jalat kylmettyneet uuden lämpövuorauksen ja uudelleen sijoitettujen lämpösuuttimien johdosta. Ovien hätäventtiilien käyttö oli nopeaa ja loogista. Uutta peruutuskameraa ei koeajoautossa valitettavasti ollut, mutta toisessa yksilössä se näytti täyttävän tehtävänsä. Matkustajien uudistuneet sisäänkäynti ja portaikko sekä muut matkustamon uudistukset, ovat varmasti matkustusmukavuutta parantavia tekijöitä. Tavaratilaan tulleet uudistukset olivat toimivan oloisia ja yksityiskohdiltaan hyvin suunniteltuja.

Tekniikaltaan uusi vääntävä moottori on miellyttävä voimapesä ja kun liikkeellelähtö ja pysäyttäminen eivät aiheuttaneet oho-huudahduksia, koska olematonta kytkinpoljinta ei tarvinnut muistaa painaa alas, on ajaminen todella miellyttävää.

Uudessa entisen oloisessa vaihteenvalitsimessa ovat normaalit N,D ja R asennot, sekä lisäksi manuaaliasento M jolloin kojetaulussa näkyi M tai tehokkaaseen ajoon tarkoitettu AP asento jolloin moottorista saadaan kaikki tehot irti, mutta ajo on myös normaalia epätaloudellisempaa. D asennolla vaihteisto on ohjelmoitu taloudellista ajoa silmälläpitäen. Ohjelman tarkoituksena on tasata ja samalla pienentää auton polttoainekulutusta. Mikäli vaihdeviiksi painetaan alas kojetauluun päin, saadaan auto liikkumaan todella hitaasti toisin sanoen ryömimään. Tämä ominaisuus toimii vain 8/12-vaihteisen laatikon pienellä alueella.

Vaikkakaan heijaamista ei testitilanteessa päästy kokeilemaan, toimii se valmistajan edustajan mukaan uudessa kytkinpoljettomassa mallissa varsin hyvin. Raskas kuorma-autokalusto saa sen omissa ajoissaan todeta, koska bussikuskithan tarvitsevat sitä harvemmin. Kaiken kaikkiaan uudistukset ovat selvästi ajateltuja ja osin kentältä tulleita toteutuneita toiveita, jotka parantavat tätä muutenkin erinomaista tuotetta entisestään.

Pentti Nurmela

 

Lue seuraavaksi