Uutiset

Autot

Hyötyajoneuvojen käyttövoimamurros vauhdittunut

Uusia pakettiautoja ensirekisteröintiin helmikuussa 764, mikä on 2,3 prosenttia viime vuoden helmikuuta vähemmän. Pakettiautoja on ensirekisteröity helmikuun loppuun mennessä 1 549, joka jää 5,4 prosenttia viime vuoden alun lukemista.

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin helmikuussa yhteensä 303, joka on 1,3 prosenttia enemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 505, joka on 3,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 40, joka on 14,3 prosenttia viime vuotta enemmän. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on rekisteröity 124, joka on 10,1 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.

”Vuoden 2022 alusta lähtien voimassa ollut paketti- ja kuorma-autojen hankintatuki on lisännyt selvästi kiinnostusta hankkia sähkö- tai kaasukäyttöinen tavara-auto. Vaikka määrät ovat vielä pieniä, kasvu on ollut tuntuvaa. Kaasukuorma-autojen kysyntä on kasvanut tuen vaikutuksesta noin sataan autoon vuodessa, kun aiemmin niitä rekisteröitiin noin 60 vuodessa. Myös sähkökuorma-autojen kanta on kasvanut jo noin 70 autoon, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien paketti- ja kuorma-autojen hankintatuen hakuaika on päättymässä vuoden 2024 lopussa. Hankintakannusteelle varattua määrärahaa ei ehditä vuoden loppuun mennessä kokonaan käyttää. Hakuaikaa tulisikin jatkaa hallituskauden loppuun asti, sillä vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävät paketti- ja kuorma-autot ovat vielä polttomoottorikäyttöisiä tavara-autoja kalliimpia ja hankintakannuste on lisännyt selvästi kaasu- ja sähkökäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen kysyntää.

Käytettyjen autojen kauppa oli helmikuussa poikkeuksellisen vireää

Käytettyjen autojen kaupan vuonna 2023 alkanut kasvu jatkui vilkkaana helmikuussa. Autoliikkeiden kautta kulkeneiden käytettyjen henkilöautojen kauppa oli noin 14 prosenttia vilkkaampaa kuin viime vuoden helmikuussa. Kotitalouksien välinen autokauppa ja muiden yritysten autokauppa mukaan laskien käytettyjen autojen kauppaa on alkuvuoden aikana käyty noin 5,4 prosenttia viime vuotta vilkkaammin.

”Käytettyjen autojen kauppa on autoliikkeissä ollut kasvussa viime vuoden alusta alkaen. Helmikuussa autoliikkeiden kautta kulki noin 26 000 käytettyä henkilöautoa, kun viimeisimmän viiden vuoden aikana keskimääräinen helmikuun lukema on ollut 23 000. Uuden auton kaupan elpyminen on olennaisen tärkeää koko autokannan kannalta, sillä se syöttää vaihtoautokauppaan uudempia autoja ”, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta

Autoliikkeiden kautta alkuvuonna myydyistä vaihtoautoista yhteensä 57 prosenttia on ollut bensiiniautoja ja noin 29 prosenttia dieselautoja. Ladattavien hybridien osuus oli noin 10 prosenttia ja täyssähköautojen noin 4 prosenttia.

Henkilöautojen viime vuoden heikentynyt asiakaskysyntä näkyy nyt rekisteröintiluvuissa

Helmikuussa rekisteröitiin 5 373 uutta henkilöautoa, mikä on 12,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Alkuvuoden aikana on rekisteröity 11 964 henkilöautoa, mikä jää noin 10 prosenttia viime vuoden lukemia alemmas. Uusien henkilöautojen tilauksia kertyi viime vuonna selvästi aiempia vuosia vähemmän, mikä heijastuu talven ja kevään rekisteröinteihin. Uusien autojen tilaukset ovat kääntyneet orastavaan kasvuun talven aikana, ja rekisteröintien ennakoidaan loppuvuonna näyttävän hieman alkuvuotta valoisammilta.

Täyssähköautojen osuus on alkuvuonna ollut noin 24 prosenttia, kun viime vuonna hieman yli kolmannes ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli täyssähköautoja. Tuolloin rekisteröitiin paljon tilauskannassa olleita jo aiemmin tilattuja sähköautoja, joiden tuotantoa komponenttipula oli hidastanut. Viime vuonna rekisteriin päätyi paljon sähköautoja, joille oli ehditty haettu kotitalouksille suunnattua 2 000 euron hankintakannustetta ennen hakuajan päättymistä vuoden 2022 lopussa.

Lue seuraavaksi