Uutiset

Työkoneet

Willen uudet vaatteet

Suomen koneenrakennuksen Piilaaksossa eli Loimaalla tehdään hienoja maailmanluokan koneita, mistä tuorein esimerkki on nyt markkinoille tuotu uusi Wille 475Δ. Kolmio tyyppinumeron perässä on kreikkalainen delta, joka on sikäläisten aakkosten neljäs kirjain. Ensimmäinen tämän kokoluokan Wille oli aikanaan 445, joten nyt mennään nimenomaan neljännessä sukupolvessa, siitä delta. Merkki kuvaa myös muutosta, jota Vilakone Oy:n tuotekehityskin pitää yllä. Ja varsin onnistuneesti.

Wille-ympäristönhoitokoneet valmistetaan Suomessa ja kotimaisuusaste onkin varsin korkea. Päämarkkinat ovat Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa, missä monikäyttöinen taajamakone lukuisine työlaitteineen on tuttu konsepti. Myös itärajan takana Willet ovat töissä suurkaupunkien lumenpoistossa ja muissa ympäristön hoitotöissä.

Willen uusi muotoilu miellyttää silmää. Värimaailmakin on uudistettu ja nyt katteiden väriä muuttamalla saadaan ilme vastaamaan helposti sitä oman yrityksen välittämää sanomaa. Yliteippaus on helppo tapa ilmeen uudistamiseen.

”Uudessa Wille 475:ssä vanha malli on otettu pohjaksi ja kentältä kerätyn palautteen perusteella asiakkaan ääni on saatu näkyviin nyt vahvasti. Willet on aina valmistettu Suomessa Suomen oloihin”, aloittaa toimialajohtaja Jonne Honkanen (Wihuri Oy Tekninen Kauppa).

”Lähdemme kaikessa tuotekehityksessä liikkeelle asiakaslähtöisyydestä, turvallisuudesta ja kuljettajan viihtyvyydestä. Koneen pitää tuottaa asiakkaan bisnekselle lisäarvoa. Uusi Wille on entistä tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi”, lupaa toimitusjohtaja Juha Kumlander (Vilakone Oy).

Wille-ympäristönhoitokoneita on valmistettu jo yhteensä 7 400 kappaletta, joista valtaosa on Vilakoneen miesten mukaan edelleen täydessä käytössä.

Miehet uuden Willen takana ovat suunnittelupäällikkö Jesse Suonsivu ja teollinen muotoilija Antti Lindström.

”Voisi sanoa, että uuden mallin ensimmäinen komponentti oli käyttäjä. Kartoitimme asiakaskunnassa, mitä työnantajat ja työntekijät haluavat. Turvallisuus, ympäristöarvot, ergonomia ja helppokäyttöisyys nousivat esille. Uusi visuaalinen ilme on otettu myös ilolla vastaan”, sanoo Suonsivu.

”Ja koska muutoksia koneeseen tuli ajan hengessä paljon, niin valitsimme niitä kuvaavan delta-merkin tyyppinumeron perään”, jatkaa pitkälti koneen eri muotoiluasioista vastannut Lindström.

Koneen suoritusarvot ja kaikki mitat kuten tyhjennyskorkeus ym. on uudessa koneessa säilytetty kutakuinkin ennallaan. Ainoastaan akseliväli ja koneen kokonaispituus ovat kasvaneet 100 millimetriä.

Suunnittelupäällikkö Jesse Suonsivu on syystäkin tyytyväinen. Käyttäjiltä kerättyyn palautteeseenkin perustuen on tehty moderni, uusia hienoja yksityiskohtia sisältävä ympäristönhoitokone.

Muovia kylkiin

Ja varsinainen silmäkarkki uusi Wille onkin. Kanttikoneella tehdyistä katteista on nyt luovuttu ja niiden tilalla on nyt erikoismuovista valmistetut osat. Ne kehitettiin yhdessä loimaalaisen JKR-Muovi Oy:n kanssa, joka on yksi alan ehdottomista innovaattoreista.

Muovikatteet tuovat uutta ilmettä, ja ne on helppo maalata asiakkaan väreihin tai vaikkapa yliteipata erilaisin kuvioin. Vain mielikuvitus on nyt rajana helposti muunneltavissa olevalle habitukselle.

Katteet on valmistettu yhteistyössä JKR Muovi Oy:n kanssa.

Katteet on kiinnitetty reilunkokoisilla, hyvin näkyvissä olevilla ja mustaksi maalatuilla Torx-ruuveilla. Katteiden kiinnitysten kanssa taistelu jää historiaan. Kyljistä löytyy myös asiakkaan teipeille varatut kohdat.

”Uuden muoviseoksen iskunkestävyys on entistä parempi, etenkin pakkasilla. Muovit ovat myös täysin kierrätettävissä aikanaan. Ja niiden tuunaaminen vaikka automaalaamossa on helppoa. Metallihohto esimerkiksi voisi näyttää aika hienolta”, tuumaavat koneen isät Suonsivu ja Lindström. Ja naiskuljettajille sitten pinkkiä pintaan tai vaikkapa Burberryn kuosia.

Kaikki muovikatteet on kiinnitetty tukevilla ja hyvin näkyvillä olevilla Torx-ruuveilla, joten enää ei tarvitse arvuutella, miten sinne sisuskaluihin pääsee käsiksi.
Kaikkiin katteisiin on muotoiltu tasainen alue yrityksen tarroja varten.

Kohler pysyy

Wille 475:n moottorimerkkinä on säilytetty 2,5 litran Kohler ja teholukemana 55 kilowattia. Stage V -vaihe on pakottanut Loimaankin tuotekehityksen varmaan haromaan hiuksia päästään, kun partikkelisuodattimelle on pitänyt löytää oma tilansa ahtaasta konehuoneesta.

Se on löytänyt paikkansa pakoputken tyvessä ohjaamon takana, eikä näin häiritse edes moottoritilan päälle asennettavia työlaitteita. Myös hapetuskatalysaattori (DOC) on edelleen pakokaasujen päästöjä tappamassa.

Ja kun Willekin liikkuu yleensä ihmisten ilmoilla kylissä ja kaupungeissa, niin on hyvä tietää, että polttoaineena voidaan käyttää toisen sukupolven 100 prosenttista HVO-biodieseliä. Voimansiirto on Danfossin ja sitä ohjataan sähköisesti. Koneessa on enemmän älyä ja kaikenlainen säädettävyys on helpompaa.

Moottori on edelleen Kohler, mutta Stage V -vaiheen päästörajoitusten täyttämistä varten tarvittiin partikkelisuodatin. Se on saatu hienosti sopimaan moottoritilan ohjaamon puoleiseen päähän. Willeenkin työlaitteita asennetaan moottoritilan päälle, mikä rajoittaa komponenttien sijoittelua.

”Voimansiirto seurustelee moottorin kanssa entistä tehokkaammin ja nyt pysytään aina optimaalisella kierrosalueella. Uusi yksityiskohta on vakionopeudensäädin (work cruiser), joka auttaa esimerkiksi tietyillä työlaitteilla sopivan kierrosluvun ja etenemisnopeuden ylläpitämistä. Toki sitä voi hyödyntää myös siirtoajossa”, jatkaa Suonsivu.

Koneen järjestelmään voidaan tallentaa asetuksia valmiiksi eri kuljettajille ja työlaitteille.

Merkittävä tekninen uudistus on myös sähköisesti ohjattu kuormaajan venttiili. Kuljettaja voi siihenkin säätää mieltymystensä mukaan nosto- ja laskunopeuden sekä kiihtyvyyden. Vastaavat säädöt voidaan valita myös kauhan käännölle. Seisontajarru kytkeytyy automaattisesti, kun ajosuunta on neutraali-asennossa.

Ergonomiaa ja lisää ergonomiaa

Kuljettajan työn mukavuutta parantaa moni yksityiskohta. Erityisesti ohjaamon kasvanut lasipinta tekee ympäristön havainnoinnin helpommaksi. Ovi on nyt kokonaan lasia ja varustettu liukuikkunalla. Sekä etu- että takalasi ovat kaarevia.

Navigointirulla on löytänyt tiensä myös Willen ohjaamoon.

Laaja lasipinta ja edelleen kavennetut ohjaamon rungon pilarit tuovat tietysti kuljettajalle valoa lisää. Kaikki hydrauliikkakomponentit on viety ohjaamon ulkopuolelle. Se ja parannettu äänieristys ovat laskeneet valmistajan mukaan ohjaamon sisäpuolista melutasoa.

”Riippuu mittaustavasta, mutta voi sanoa, että melutason pudotus on merkittävä. Jalkatilaa on saatu suuremmaksi viemällä mittaristot ja ohjauspyörä kauemmaksi istuimesta. Ohjauspyörän kallistuksen lisäksi siinä on nyt myös zoom-toiminto”, luettelee Suonsivu.

Uusi reilunkokoinen näyttö on sijoitettu oikealle paremmin kuljettajan näkökenttään. Se on jaettu staattiseen (yläosa) ja dynaamiseen (alaosa) lohkoon. Yläosasta voi lukea esimerkiksi kierrosluvun, nopeuden ja eri lämpötiloja. Alaosan tarjoama data muuttuu sitä mukaan, mitä rullalla säädetään näkyväksi.

”Navigointirullan yhteydessä on pikanäppäimet usein käytettäville toiminnoille, kuten ajotilojen valinnalle sekä hydrauliikkojen määränsäädölle ja vakionopeudensäätimelle”, jatkaa Suonsivu.

Ohjaamossa merkittävin uudi stus on entistä isompi ja kirkaampi näyttö. Se on jaettu kahteen osaan; staattiseen ja dynamiseen. Navigointi tehdään rullalla kuormaajan vivun oikealta puolelta.

Aivan uutta on, että lisävarusteena hankittava keskusvoitelujärjestelmä seurustelee koneen väylältä tulevan datan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että annostelu tapahtuu sen mukaan, kuinka paljon eri voideltava kohde on käytössä. Esimerkiksi tyhjäkäynnillä ei rasvaa nippoihin työnnetä. Näin vaseliinia pursuavien nivelien, laakerien ja tappien luvataan jäävän historiaan.

Vakiovarusteisiin kuuluvat nyt muun muassa moottori- ja sylinterihydrauliikat eteen ja taakse, päälle ja pois kytkettävä peruutussummeri, ohjelmoitava automaattinen kuormaajan jousitus, huoltomuistutus ja ohjauspyörän säätö ylös, alas sekä syvyyssuunnassa.

Uuteen Wille 475:een on valittavissa, kuten ennenkin, laaja lisävarustevalikoima. Uutuuksina esimerkiksi ajonesto, hytin yläpaneeleihin integroidut led-varoitusvalot ja näytöstä ohjattavat keskusvoitelujärjestelmä sekä henkilönostinvalmius.

Vilakoneen ideahautomo on tuottanut hienon hedelmän, jota varmasti asiakaskunnassa poimitaan jatkossa runsaasti talteen. Wille on alansa kiistaton markkinajohtaja ja kannuksensa monipuolisissa ympäristönhoitotöissä ansainnut.

”Ensimmäiset koneet on jo myyty ja kiinnostus asiakaskunnassa on ollut lupaavaa. Kehitys kulkee ja tulemme jatkossakin uusilla konsepteilla markkinoille”, lopettaa Vilakoneen toimitusjohtaja Juha Kumlander.

Lue myös: Willet kesätöissä – osa 1: Jurvelin Oy ja Willet kesätöissä – osa 2: Suomussalmen Kiinteistöhuolto Oy.


Lue seuraavaksi