Uutiset

Työkoneet

Willet kesätöissä – osa 1: Jurvelin Oy

Onks Willee näkyny -kysymys on kesäaikaan hyvinkin mahdollinen. Alun perin ympärivuotiseen käyttöön suunnitellut kiinteistönhoitokoneet operoivat useimmiten pääasiassa lumihommissa. Monikäyttöisyydestään huolimatta kesäiset työtehtävät ovat näille koneille monesti vähäisiä. Talviset lumityöt ja keväiset harjaushommat sujuvat kyseisillä koneilla kuitenkin sen verran näppärästi ja tehokkaasti, että niiden hankinta kiinteistönhoitotöihin on perusteltua vähäisestä kesäkäytöstä huolimatta. Päätimmekin ottaa selvää, miten Willet viettävät aikaansa kesälaitumilla.

Kävimme Pohjois-Suomessa tapaamassa kiinteistönhoitoalan toimijia, jotka hyödyntävät Wille-koneiden ominaisuuksia kesähommissa. Ja talvitöitäkin on näillä seuduilla tarjolla yllin kyllin. Koneita käytetään siis tehokkaasti ympäri vuoden, johon niiden suunnittelussakin on pyritty.
Oululainen Jurvelin käyttää Willeä kesällä asfalttipohjien teossa. Pientalojen pihoille levitetään nykyään entistä enemmän asfalttia, ja näillä työmailla Wille on kuin kotonaan ketteryytensä sekä monipuolisen hydrauliikkansa johdosta.

Kiinteistöhuolto Jurvelin Oy

Oulun talousalueella toimiva Kiinteistöhuolto Jurvelin Oy kuuluu noin 450 henkilöä työllistävään QSC-Groupiin. Jurvelinilla on henkilökuntaa 250 henkeä, joista kiinteistöjen ulkoalueiden hoidossa operoi parisenkymmentä kuljettajaa. Muu henkilökunta toimii paljon sisäsiivouksessa sekä talotekniikan parissa. Yrityksen nykyjohdon isä Pentti Jurvelin käynnisti yritystoiminnan 1970-luvun alussa tekemällä lumihommia Valmet-traktorinsa kanssa. Nyt konekantaa on reilut kymmenen, joista puolet on Wille-kiinteistönhoitokoneita ja loput pyöräkuormaajakategoriaan kuuluvia koneita. Lisäksi tilanteen mukaan otetaan käyttöön vuokrakoneita tai kutsutaan apuun alihankkijoita koneineen. Niitäkin on parhaimmillaan ollut Jurvelinin ajoissa pitkälti toistakymmentä.

Kunnossapitotöitä tehdään niin asunto-, liike- kuin teollisuuskiinteistöillä. Katualueilla ei operoida. Kesäiseen palveluun kuuluvat myös nurmikon leikkuut ja muut viheralueiden hoidot. Sitä varten on pienempää konekalustoa.

Oululainen Kiinteistöhuolto Jurvelin käyttää Wille-koneita asfalttipohjien tekemiseen. Ketterä ja tehokas kone on näppärä laite ahtailla omakotitalojen pihoilla, jollaisella tässäkin ollaan. Oulu laajenee kovaa vauhtia myös pohjoiseen suuntaan. Aaltokankaan asuntoalueelle on noussut ja nousee runsaasti pientaloja, joiden monet pihat asfaltoidaan jo heti rakennusvaiheessa.

Hiekkaa, paljon hiekkaa

”Talviseen aikaan Wille-koneilla levitetään todella paljon hiekkaa kunnossapitokohteisiin. Nopeasti vaihtuvat talvikelit ovat lisänneet hiekoituksen tarvetta”, sanoo Jurvelinin palvelupäällikkö Marko Piira. Hiekoitus tehdään koneiden etupäässä olevilla Sercon kauhahiekoittimilla. Lumenauraukset hoituvat Skaalan auroilla, joita Piira pitää ehdottoman tehokkaina ja kestävinä työlaitteina. Toki lumikauhojakin käytetään niin kuormaukseen kuin kasan tekoon. Kevätsiivoukset työllistävät koneita usein lähes toukokuun loppuun asti. Harjauksiin käytetään kauhaharjoja. Jurvelinillä on käytössä MeriCrusher-jyrsin, jolla talviaikaan tehdään polannejyrsintää.
”Sen pyörittäminen onnistuu Willen hydrauliikalla erinomaisesti”, toteaa Piira. Kesäaikana jyrsintä on tarkoitus käyttää yksityisten sorateiden ja piha-alueiden kunnossapitoon. Ensimmäiset uudet Wille-koneet hankittiin Jurvelinille 2000-luvun puolessa välissä. Nyt arsenaalissa on yksi Wille 855, yksi 655, kaksi 455:sta sekä kaksi viime vuonna hankittua 665:sta.

Pohjien teossa käytetään Jurvelinin omaa suunnittelua ja valmistetta olevaa levityskauhaa, jolla murske saadaan kannettua paikalle ja tasoitettua samalla kertaa. Kauhan käyttö edellyttää peruskoneelta monipuolisia hydrauliikan ulosottoja. Sellaiset löytyvät Willestä vakiona.

Kesällä asfalttipohjia

Jurvelin on valjastanut muutaman Willen asfalttipohjien tekoon. Sitä on tehty itse asiassa jo vuodesta 2006 alkaen. Parhaimmillaan Willen mittariin kertyy jopa 1 000 tuntia tätä työtä yhden kesäsesongin aikana. Pohjatöitä tehdään Oulun talousalueella, missä asuinrakentaminen käy kiivaana ja pientalojenkin pihoja asfaltoidaan kasvavassa määrin. Tällaisissa kohteissa tilat ovat yleensä rajalliset, kuten myös sisätöissä. Ne rajoittavat näin käytettävän peruskoneen kokoa. Enemmän tilaa on hallien pohjatyömailla, joita yritys myös tekee. Asfalttipohjia tehdään alihankintana PEAB:ille, Skanskalle ja VRJ:lle.

Teemu Raitiolla on menossa kolmas kesä asfalttipohjien teossa. Mies kiittelee Willen runsasta ja tarkkaa hydrauliikkaa sekä hyvää näkyvyyttä ohjaamosta, jotka helpottavat ja nopeuttavat työn tekoa. Myös hytin ilmastointi saa kiitosta.

Oma työlaite

Pohjien teossa käytetään yrityksen itsensä suunnittelemia ja valmistamia levityskauhoja. Niiden ja Willen avulla murskeen levitys tehostuu oleellisesti.
”Wille-peruskone mahdollistaa pohjien koneellisen teon ahtaissakin paikoissa ketteryytensä johdosta. Myös hyvä näkyvyys ohjaamosta työkohteeseen ja koneen riittävä teho nopeuttavat toimintaa. Lisäksi monipuoliset hydrauliikan liitännät helpottavat työlaitteen käyttöä”, sanoo Piira.

Jurvelinin kehittämä levityskauha on tasauskauhan kaltainen pitkäpohjainen kauha, johon lisätty hydraulisesti käännettävät siivet sekä niin ikään hydraulisesti käytettävä puskulevy. Näin kuljettaja pystyy kantamaan murskeen kohteeseen sekä tasoittamaan tehokkaasti samalla työlaitteella. ”Hydrauliikkaa kyseinen kauha vaatii paljon, mutta sitähän Willestä löytyy”, kiittelee Piira. Kauhaan on asennettu anturi, joka välittää kuljettajalle langattomasti tietoa kaltevuuksista. Kuvissa Wille 665:n nokalla nähdään 2,1 metriä leveä kauha, joka siipien levityksen myötä laajenee 3,6-metriseksi. Muunkin kokoisia kauhoja on käytössä. Kauha pääsee kiertymään myös koneen pituusakselin ympäri (sivuttaiskallistus), jolloin päästään tekemään sivuttaiskaltevuuksia. Sekin vaatii oman hydrauliikan syöttönsä, joka Willestä luonnollisesti löytyy. Pelkkää asfalttipohjien tekoa eivät Wille-koneiden kesät yksin ole. Välillä nokalle kiinnitetään jokin harjalaite siivoushommia varten. Ja taas kerran tarvitaan peruskoneelta hydrauliikan ulosottoja.Lue seuraavaksi