Uutiset

Työkoneet

Willet kesätöissä – osa 2: Suomussalmen Kiinteistöhuolto Oy

Onks Willee näkyny -kysymys on kesäaikaan hyvinkin mahdollinen. Alun perin ympärivuotiseen käyttöön suunnitellut kiinteistönhoitokoneet operoivat useimmiten pääasiassa lumihommissa. Monikäyttöisyydestään huolimatta kesäiset työtehtävät ovat näille koneille monesti vähäisiä. Talviset lumityöt ja keväiset harjaushommat sujuvat kyseisillä koneilla kuitenkin sen verran näppärästi ja tehokkaasti, että niiden hankinta kiinteistönhoitotöihin on perusteltua vähäisestä kesäkäytöstä huolimatta. Päätimmekin ottaa selvää, miten Willet viettävät aikaansa kesälaitumilla.

Kävimme Pohjois-Suomessa tapaamassa kiinteistönhoitoalan toimijia, jotka hyödyntävät Wille-koneiden ominaisuuksia kesähommissa. Ja talvitöitäkin on näillä seuduilla tarjolla yllin kyllin. Koneita käytetään siis tehokkaasti ympäri vuoden, johon niiden suunnittelussakin on pyritty.
Suomussalmen Kiinteistöhuolto on yksi harvoista Kainuussa Wille-koneella operoivista alan toimijoista. Lumitöitä riittää lokakuusta huhtikuuhun, jonka jälkeen Willen nokalle laitetaan MeriCrusherin murskausjyrsin tai Ratemexin kelamurskain.

Suomussalmen Kiinteistöhuolto Oy

Alun perin erään suomalaisen formulakuljettajan perheen (isä ja hänen veljensä) perustuma kiinteistönhoitoyritys aloitti toimintansa vuonna 1984. Yrityksen nykyinen omistaja Tero Puranen aloitti yrittäjänä vuonna 2014. Sitä edelsi reilun kymmenen vuoden rupeama työnjohtajana samaisessa talossa, jota ennen mies ehti koluta myös etelän työmaita. Paluu kotiseudulle ”vakinaisiin hommiin” oli aikanaan helppoa. Tänä päivänä yritys työllistää reilut parikymmentä henkilöä. Toiminnassa ovat mukana myös Teron vaimo, joka hoitaa toimistoasiat, sekä pojat Patrik ja Pekka, joiden päivät (ja joskut yötkin) kuluvat erilaisten työkoneiden ja autojen ratteja pyöritellen

Suomussalmen Kiinteistöhuollon Tero Puranen (oik.) vierellään poikansa Patrik (kesk.) ja Pekka. Taustalla kesätöihin valjastettu Wille 665 nokallaan MeriCrusherin jyrsin. Willen suuren huippunopeuden johdosta siirrot työmaalta toiselle onnistuvat laajan kunnan alueella nopeasti.

Suomussalmen Kiinteistöhuollon päätoimi on kaikkinainen kiinteistöjen sisä- ja ulkoalueiden hoito (lumityöt ja nurmikoiden leikkuu) sekä kunnan katujen ja teiden auraus kuin myös yleisten teiden kesäniitto ja raivaus. Töitä tehdään niin asuin-, liike- ja teollisuuskiinteistöissä, myös omakotitalojen pihoilla. Runsaslumisella alueella kun ollaan, joudutaan monesti ahtaissa paikoissa turvautumaan käsitöihin eli lumilapiot otetaan reilusti käyttöön. Tällöin hälytetään avuksi mukaan sesonkityöntekijöitä, jotka pääsääntöisesti ovat opiskelijoita. Yritys tarjoaa myös kuljetuspalvelua täysperävaunuyhdistelmällä, jonka hytissä Patrik viettää paljon aikaa. Lisäksi palvelutarjontaan kuuluvat kaikenlaiset liikkuvan kaluston korjaukset ja rakennukset sekä hydrauliikkaosien myynti letkuvalmistuksineen.

Toimialueena on ”vain” Suomussalmen kunnan alue, joka tosin on kooltaan reilusti yli puolet Uudenmaan läänistä. Siksi Willen huippunopeuskin (50 km/h) on arvossaan, kun siirrytään työkohteesta toiseen.

Wille-kiinteistönhoitokone on otollinen alusta rakentaa lisälaitteita. Tässä Suomussalmen Kiinteistöhuollon omavalmistetta oleva, ruostumattomasta teräksestä tehty vesisäiliö painepesureineen.

Sora-alustat kuntoon

Suomussalmen Kiinteistöhuollon Wille 665 tuli taloon viime vuonna, ja nyt sen mittariin on kertynyt jo reilut 1 700 käyttötuntia. Suurin osa siitä on toki talviajoa, mutta aivan toimettomaksi ei kyseinen Wille jää kesälläkään. Talvitöissä nokalla on enimmäkseen Starkin U-aura ja takanostolaitteessa kauhahiekoitin. Wille on myös saanut selkäänsä ruostumattomasta teräksestä valmistetun vesisäiliön kevät- ja kesäharjauksien yhteydessä käytettäväksi. Säiliö painepesureineen on yrityksen omaa valmistetta.

Sulan maan ajan Willen etupäässä on enimmäkseen edellä mainittu MeriCrusherin murskausjyrsin. Kesällä sen avulla ehostetaan sorapolkuja ja -teitä. Laite soveltuu hyvin myös asfalttiteiden huonoon kuntoon päässeiden (=murentuneiden) liittymien silotteluun. Niitä Suomussalmen alueella riittää Purasen mukaan runsaasti. Siinä hommassa on paljon siirtymiä, joten koneen huippunopeudelle on käyttöä. MeriCrusherin jyrsin on Purasen mukaan erinomainen myös talvitöissä. Viimeaikaiset talvet ovat olleet Kainuussakin paljon vaihtelevia eli kovat pakkaset lauhtuvat usein ja nopeasti vesikeliksi. Luntahan alueella on aina runsaasti, joten polannetta syntyy paljon. Sen poistamiseen MeriCrusher-jyrsin on osoittautunut erinomaiseksi välineeksi.

Willen työhydrauliikka saa Puraselta kiitosta. Murskaimen kanssa se joutuu koville, mutta hyvin on kuulemma selvinnyt. Kesällä jyrsintä käytetään myös nurmikon kääntöön, kun siihen vaihdetaan veitsiterät. Sorapolkujen ja polanteen jyrsinnässä käytetään tappiteriä.
Yhteistä Willen monille erilaisille kesätöille on runsas moottorihydrauliikan tarve. Sitä on Purasen mukaan kiitettävästi tarjolla.

Willen kesäduuniblues soi Suomussalmella pitkälti soramollissa eli kivien kolina on loputonta, kun tällä MeriCrusherin murskausjyrsimellä jyrsitään sorapolkuja. Willen hydrauliikka riittää hyvin tällaisen reilun parimetrisen jyrsinvalssin pyörittämiseen. Sora-alustojen jyrsinnässä käytetään tappiteriä (kuvassa). Nurmikon kääntöä varten voidaan tappiterät vaihtaa veitsiteriksi.

Kiinteistönhoidossa pistämätön
Kiinteistönhoitokone on harvinainen konetyyppi Pohjois-Kainuussa. Suomussalmen Kiinteistöhuollonkin vajaan kymmenen koneen konekanta koostuu muilta osin talon Willeä pääosin kookkaammista pyöräkuormaajista. Niillä hoidetaan talvisin tie- ja katualueiden lumihommia auroilla ja siipilumikauhoilla. Ahtaimmissa paikoissa operoidaan sitten Willen kanssa. Se on Purasen mukaan vankkatekoinen, ketterä liikkeissään sekä tehopainosuhteeltaan hyvä. Suomussalmella pitkät etäisyydet ovat arkipäivää, joten suuri huippunopeus on eduksi.

Etäinen sijainti tuo omat haasteensa myös koneiden huoltoihin ja korjauksiin. Willen osalta näissä asioidaan Wihurin Teknisen Kaupan Oulun tai Kajaanin toimipisteiden kanssa. Hädän tullen palvelu on monesti kaukana, joten Suomussalmen Kiinteistöhuollossa on kasvettu hyvin omatoimisiksi, mitä huoltoihin ja korjauksiin tulee.

Yritysjohdon kiireistä huolimatta Tero Puranen ehtii vielä itsekin silloin tällöin koneiden ”puikkoihin”. Kiireiseen talviaikaan se on monesti välttämätöntä. Nuoriso (Patrik ja Pekka) viettää vapaa-aikaansakin pärinän parissa, eli moottorikelkan selässä. Isä Tero sen sijaan lepuuttaa hermojaan palokuntahommissa. Haastattelupäivänäkin mies oli tullut edellisyön pelastustehtävistä takaisin kotiin vasta lähes aamutunteina.


Pajan puolella Hannu Tolonen (vas.) hoitaa konekorjaukset ja -rakennukset 30 vuoden kokemuksella. OikeallaTero Puranen.Lue seuraavaksi