Uutiset

Työkoneet

Volvo CE investoi sähkökäyttöisiin pyöräkuormaajiin

Osana tulevaisuuden kestävän kehityksen politiikkaansa Volvo CE on ilmoittanut investoivansa uuteen täyssähkökäyttöisiä pyöräkuormaajia valmistavaan tehtaaseen. Uusi tuotantolaitos tulee Arvikaan, Keski-Ruotsiin, jossa jo valmistetaan merkin keskikokoisia ja suuria pyöräkuormaajia. Volvo Group investoi nyt noin kuusi miljoonaa euroa tehdaslaajennukseen, jossa tehdään lisätilaa tulevaisuuden sähkökuormaajien valmistusta varten.

Kyse ei ole pelkästään Arvikan lähes 140 vuotiaan tehtaan laajennuksesta, vaan myös yrityksen tärkeästä hetkestä matkalla fossiilittomaan tuotetarjontaan vuoteen 2040 mennessä. Osatavoitteena on sähkökoneiden myynnin 35 prosentin osuus konsernin koko myynnistä vuoteen 2030 mennessä.

Volvo CE ilmoitti äskettäin myös investoinnista sähköisiin dumppereihin, joita tullaan valmistamaan Braåsissa, Ruotsissa. Näin Volvo Group pystyy tarjoamaan monipuolisen, kestävän kehityksen tuotesortimentin asiakkailleen. Nämä investoinnit ovat osa yrityksen strategiaa työkoneiden sähköistykseen. Konzin tehtaalla Saksassa, Belleyn tehtaalla Ranskassa ja Changwonin tehtaalla Etelä-Koreassa valmistetaan jo muita Volvon sähkökoneita.

”Tämä on meiltä selkeä linjaus olla mukana rakentamassa sellaista maailmaa, jossa me kaikki haluamme elää. Siitä on jo yli 40 vuotta, kun viimeksi olemme investoineet täällä uusiin tuotantotiloihin. Mikä olisikaan parempi aika kuin nyt sijoittaa tulevaisuuteemme, planeettaamme sekä uusiin sukupolviin. Kyse ei ole pelkästään asiakkaiden ja osakkeenomistajien odotuksista meitä kohtaan, vaan se on myös sydämenasia olla jotain isompaa rakentamassa tulevaisuutta”, sanoo Arvikan tehtaan johtaja Mikael Liljestrand.

Volvo CE on jo esitellyt kompaktin kokoiset ja täyssähköiset L20 Electric- (4,5 t) ja L25 Electric (5 t) -pyöräkuormaajat maailmanlaajuisesti. Niiden käyttö on paikallisesti täysin päästötöntä. Volvon täyssähkökoneiden valikoimaan kuuluvat myös EC18 Electric- (2 t), ECR18 Electric- (1,8 t) ja ECR25 Electric (2,7 t) -minikaivukoneet. Lisäksi tuotannossa on vähän isompi EC230 Electric -sähkökaivukone (23 t). Näin Volvolla on jo nyt tarjottavana monipuolinen valikoima sähkökäyttöisiä työkoneita.

Volvo L25 Electric

Kestävän kehityksen siirtymä

Arvikaan rakennetaan noin 1 500 neliömetriä uutta tuotantotilaa sähköisten pyöräkuormaajien kokoonpanoa varten. Vielä ei ole tiedossa, milloin uusi linja otetaan tarkalleen käyttöön ja mitä malleja siellä tullaan valmistamaan. Siihen asti sähkö- ja polttomoottorillisia pyöräkuormaajia tullaan tekemään samalla ”vanhalla” linjalla.

Volvo CE tulee julkaisemaan vaiheittain uusia sähkökonemalleja huomioiden aina sen hetkisen tilanteen; päästö- ja muut vaatimukset, latausratkaisut, akkujen käsittelyn ja yritysten toimintamallit. Odotettavissa on keskikokoisia ja suuria, täyssähköisiä pyöräkuormaajia, jotka soveltuvat hyvin asiakkaiden toimintaan.    

Vaikka Arvikan tehtaan tuotanto kasvoi viime, siitä huolimatta laitos pystyi vähentämään CO2-päästöjään 350 tonnia. Eli Volvo pyrkii tuotteidensa nollapäästöisyyden ohella myös valmistuksesta aiheutuvien päästöjen minimoimiseen.   

”Pyrkimyksemme Arvikan tehtaalla kuin myös Volvo CE:llä ja koko Volvo Groupilla on olla ilmastoälykäs ja tuottaa fossiilivapaita koneita”, toteaa Liljestrand lopuksi. ”Näillä toimenpiteillä pystymme operoimaan planeettamme etua ajatellen ja olemaan kärjessä, mitä tulee siirtymiseen kestävän kehityksen työmenetelmiin. Tämä investointi Arvikan tehtaaseen tulee kiihdyttämään entisestään sähköisiin koneisiin siirtymistä.”   

Rakennustyöt alkavat myöhemmin tänä vuonna. Sähkökoneiden tuotannon aloittamisesta uudella kokoonpanolinjalla tullaan tiedottamaan, kun se tulee ajankohtaiseksi.  

Tässä Volvo ECR25 Electricejä kaksin kappalein Turun ammatti-instituutin opetuskäytössä. Lue tästä artikkeli maarakennuskoneenkuljettajien tämän päivän sähköisestä opinahjosta. 


Lue seuraavaksi