Uutiset

Työkoneet

Kuljettajakoulutukseen nykytekniikkaa

Turun ammatti-instituutissa (TAI) maarakennuskoneenkuljettajiksi opiskelevien kyllä kelpaa. Kun täyssähkökäyttö on nyt tulossa vahvasti maarakennuskoneisiinkin, niin tulevaisuuden kuljettajatoivot saavat jo koulutuksessa kosketuksen asiaan. Oppilaitokseen nimittäin hankittiin tänä kesänä kaksi täyssähkökäyttöistä Volvo ECR25 Electric -kaivukonetta (2 680–2 780 kg/20 kWh).

Turun ammatti-instituutti on kouluttanut jo seitsemän vuoden ajan uusia maarakennuskoneenkuljettajia osana kolme vuotta kestävää rakennusalan perustutkintoa. Nykyisin kuljettajiksi valmistuu 20–25 kuljettajaa vuosittain. Haku ja valmistuminen ovat niin sanotusti jatkuvia ja opiskelun sisältö sekä aikataulut räätälöidään oppilaan osaamisen ja kokemuksen mukaan.

Turun ammatti-instituutin maarakennuskoneenkuljettajiksi opiskeleville tuli tänä vuonna välineiksi kaksi Volvo ECR25 Electric -minikaivukonetta. Täyssähköiset koneet tukevat lehtori Ahti Kaskelan mukaan Turun kaupungin ympäristöystävällistä linjaa.

Ahti Kaskela on toiminut kuljettajien maarakennusopettajana tuosta ajasta jo viiden vuoden ajan. Mies otti tyytyväisyydellä vastaan uudet Volvot.

”Turun kaupunki panostaa niin sanottuun vihreään linjaan täysillä ja näiden koneiden hankinta osoittaa, että ympäristöarvot huomioidaan kaikessa tekemisessä. Etusijalla kone- ja autohankinnoissa ovat täyssähkökäyttöiset mallit ja hybridit. Mekin pyrimme täällä oppilaitoksessa menemään eteenpäin koko ajan ja tarjoamaan opetusta ajantasaisilla vermeillä”, aloittaa Kaskela.

Perinteisistä koneista ei jouduttu luopumaan, vaan Volvot tulivat jatkeeksi muutoinkin varsin modernille kalustolle.

”Hankintaa suunniteltaessa kartoitimme markkinat ja totesimme, että hirveästi ei vielä tarjontaa ole. Päädyimme näihin kahteen lyhytperäiseen, hieman alle kolme tonnia painaviin minikaivukoneisiin. Normiperäisiin koneisiin toki saisi enemmän sovitettua akkukapasiteettia, mutta meille lyhytperäiset sopivat paremmin.”

Nykyisillä Volvonkaan malleilla ei vielä lataamatta selviä koko työpäivästä, mutta opiskelukäytössä koneita pyöritetäänkin taukojen siivittämänä. Ja koska latauspisteet ovat lähellä harjoituskenttää, onnistuu välilataus helposti paussien aikana.

”Kun aamulla aloittaa täysillä akuilla ja kerran lataa ruokatunnin aikana, niin selviämme mainiosti koko päivän harjoitteluista”, toteaa Kaskela.

Oikeissa töissä

”Yksi oleellinen ero on, että sähkökoneissa ei ole turhaa tyhjäkäyntiä. Jos perinteisellä dieselkoneella ajetaan 5 000 tuntia, niin siitä tyhjäkäyntiä voi olla 20 prosenttia. Vielä ei näitä ole hirveästi meillä ehditty pyörittää, mutta syksyn mittaan käyttö lisääntyy. Hallinta ja käytettävyys eivät eroa millään tavalla dieselmoottorilla varustettujen vastaavasta. Järjestelmä varoittaa, kun on aika mennä ”tankkaamaan” ja lopussa tehojen tiputuskin on automaattista. Näin taataan, että virtaa riittää laturille pääsyyn saakka”, sanoo Kaskela elokuussa 2022.

Uudet täyssähkökoneet ovat siis opetuskäytössä, mutta niitä tullaan käyttämään myös omilla oppilastyönä toteutettavilla työmailla. Yli-Maariassa on kaupungin omakotitaloalue, jonne rakennetaan kokonaisia taloja täysin oppilasvoimin TAI:n eri osastojen yhteistyönä. Kaikki vaiheet paalutusta lukuun ottamatta ovat opiskelijoiden tekemiä.

”Sähkökoneet tuovat mukanaan tosin ongelmiakin ratkottavaksi. Asiakkaan työmaalle pitää taata sähkön saatavuus ja latauspisteet. Etenkin yksityisille työskenneltäessä lataamiseen käytettävän sähkön määrä saattaa pelästyttää. Varsinkin tulevana talvena, jolle povataan huippukorkeita kilowattitunnin hintoja. Tällaiset kaikki asiat on syytä selvittää etukäteen.”

”Tarvitsemme jatkuvasti harjoittelupaikkoja opiskelijoille oikeilta työmailta. Tosin tällä hetkellä kysyntää olisi enemmän lapiomiehille kuin kuljettajille. Toistaiseksi olemme saaneet harjoittelupaikat kaikille tarvitseville. Kaikki tutkintoon tai sen osaan vaadittavat näyttökokeet tehdään aina oikeilla työmailla. Tätä viestiä haluan välittää seudun kuljettajapulasta kärsiville yrittäjille. Meillä niitä koulutetaan,” lopettaa Kaskela.

Lataus tunnissa

Volvo ECR25 Electric esiteltiin yleisölle ensi kertaa Baumassa 2019, yhdessä pyöräkuormaajan L25 Electric (4 900–5 270 kg/40 kWh) kanssa. Volvo Groupin tavoite on pudottaa valmistamiensa koneiden tuottamat kasvihuonekaasut nollaan vuoteen 2040 mennessä. Tällä polulla täyssähkökäyttöisillä koneilla on merkittävä rooli.

”Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että näissä minikaivukoneissa dieselmoottori on pudotettu pois. Tilalle on tullut akusto ja sähkömoottori, joka pyörittää hydrauliikkaa. Esimerkiksi runko, telasto, ohjaamo ja hydrauliikka ovat entisellään. Tässä kokoluokassa ei dieselmallia enää edes valmisteta”, kertoo Volvo Construction Finlandin teknisessä tuessa työskentelevä Toni Garcia.

48 voltin jännitteellä toimivan litiumioniakuston kapasiteetti täyteen ladattuna on 20 kilowattituntia. Sähkömoottorin nimellinen nettoteho on 14,8 kilowattia. Vaihtovirtalataus voidaan tehdä Type 2 -pistokkeella (230 VAC/16A) koneen kyljestä, jolloin latausaika melko tyhjäksi ajetuille akuille on Volvon mukaan parhaimmillaan noin viisi tuntia. Erillisellä tasavirtaa syöttävällä pikalatauslaitteella (400 VAC/32A) päästään 50 minuutissa 80 prosentin varaukseen. Tunnissa ja vartissa luvataan varaus nollasta sataan.

Volvo Construction Finlandin tuotespesialisti Toni Garcia kertoo, että tarpeen vaatiessa koneen litiumioniakusto voidaan ladata myös ulkoisella pikalatauslaitteella. Sen pistoke on konepeiton alla. Vakiona oleva Type 2 -pistoke (kuvassa) kytketään koneeseen integroituun laturiin ja sen avulla latausaika täydestä tyhjään on noin viisi tuntia.

Latausjärjestelmä pistokkeineen ja latausjohtoineen on tuttu automaailmasta.

”Ohjaamossa ei ole suuria eroavaisuuksia dieselkoneeseen. Kaasukahva puuttuu ja näyttö kertoo sähköistykseen liittyvää dataa, kuten jäljellä olevan akkujen varauksen tilan sekä jäljellä olevan työskentelyajan. Kaivuvivut ovat sähkökoneessakin hydraulisesti esiohjatut”, toteaa Garcia.

”Talvellakin tässä koneessa lämmityslaite tuottaa heti käynnistyttyään lämpöä ohjaamoon. Moottoriöljyn tarkistuksia eikä polttoaineen lisäyksiä enää vaadita. Hydrauliöljy ja siihen liittyvät tarkistukset ja vaihdot tosin ovat vielä jäljellä. Huoltokohteita on varsin niukanlaisesti. Toki voitelukohteita kaivulaitteessa ja alavaunussa on edelleen.”

Napilla käyntiin

Ohjausrullan ulointa kehää käytetään muun muassa näytöllä navigointiin ja sen keskellä olevalla ”work mode” -painikkeella valitaan käytettävissä oleva työlaite. Sähkömoottori aktivoidaan kaivuvivussa olevalla napilla.

Sähkökoneen käynnistyskin on helppoa. Päävirtakatkaisijasta ensin virrat päälle ja sitten avain käynnistysasentoon. Järjestelmä käy läpi koneen diagnostiikkaa ja sen jälkeen ”käynnistys” tapahtuu kaivuvivun napilla. Järjestelmä voidaan jättää niin sanottuun valmiustilaan, jolloin uutta käynnistystä ei tarvita, kun vipuihin koskee uudelleen. Virran säästämiseksi tämäkin ominaisuus kannattaa kytkeä pois ja nopea käynnistys tehdä aina uudelleen.

”On upeaa, että tänne Turkuun saatiin kaksi täyssähkökonetta oppilaille opetuskäyttöön”, lopettaa Garcia.

Volvo julkisti vuosi sitten myös kolme uutta mallia täyssähköisten minikoneiden perheeseen. Näitä ovat pyöräkuormaaja L20 Electric (4 550 kg/33 tai 44 kWh) sekä minikaivukoneet EC18 Electric (1 960 kg/20 kWh) ja ECR18 Electric (1 790–1 870 kg/16 kWh). Volvo Days -päivillä kesällä nähtiin jo järeämpiäkin kaivukoneita täyssähköisinä. Norjassa jo pilotoitu ja myöhemmin muuallakin Euroopassa myytävä EC230 Electric sijoittuu 22 tonnin kokoluokkaan. Myös polttokennoteknologiaa on Volvolla jo koekäytössä.





Lue seuraavaksi